Radioja Kombëtare Bullgare © 2020 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Tablo nga fondi i MPJ-së prezantohen në ekspozitë virtuale me moto #Mbeteni në shtëpi me artin

Georgi Bozhillov – Sllona, “Vajza”, 1975, Ambasada e Bullgarisë - Paris

Në kohën e izolimit social të dobësojmë virusin me artin. Ky është detyra aktuale e qindra krijuesve bullgarë që punojnë si në vend, ashtu edhe në botë. Pandemia e COVID-19 provokoi përgjigjen krijuese të njërës prej institucioneve më autoritetshme shtetërore – Ministrisë së Punëve të Jashtme. Nga 22 mars Instituti Kulturor Shtetëror pranë ministrisë nisi një iniciativë online #MBETENI NË SHTËPI ME ARTIN.

Në kuadrin e saj në rrjetet sociale para publikut të gjerë prezantohen disa prej veprave më të çmueshme të cilat me teknikat e artit figurativ interpretojnë temën për shtëpinë. Shumë prej tyre janë vepër të mjeshtërve të njohur bullgarë nga mesi i shekullit të kaluar. Tablotë shoqërohen me përshkrim të shkurtër të fatit të tyre, për ndjenjat që preokupuan autorin përderisa punonte mbi veprën. Disa prej veprave janë të krijuara gjatë udhëtimeve të piktorëve jashtë shtetit.

Fakt interesant është se fondi e artit i Ministrisë së Punëve të Jashtme pronëson më se 3 mijë tablo, grafika, skulptura dhe plastika të çmueshme. 2140 vepra të artit figurativ ruhen jashtë shtetit në 80 ambasada bullgare dhe në përfaqësi të Ministrisë së Jashtme në Bullgari.

Georgi Petrov,“Familja para televizorit”, 1966, Ministria e Punëve të Jashtme - Sofja

“Në kohën kur qëndrojmë para sfidës të shtyjmë veprimtari të rëndësishme nga kalendari vjetor si ekspozita, leksione, prezantimi i librave, mobilizuan përpjekjet tona si një institucion kulturor që të mos pushojë puna tek ne” – shpjegoi drejtoresha e Institutit Kulturor Shtetëror Snezhana Joveva - Dimitrova.

“Prandaj realizuam iniciativën “Takime virtuale me artin”. Përpiqemi që nëpërmjet kanaleve të komunikacionit të prezantojmë pasurinë e fondit tonë të artit. Startuam me tablonë e mrekullueshme “Koprivshtica” të piktorit të njohur bullgar Deçko Uzunov. Prezantuam edhe veprën e Georgi Petrovit me temë “Familja para televizorit”. Në Fondin e Artit të Ministrisë ruhen tablo të klasikëve bullgarë si Georgi Bozhillov – Sllona, Petko Abaxhiev, Nikolla Tanev, Georgi Petrov, Benço Obreshkov etj. Në ekspozitë u përfshimë edhe vepra të disa autorëve të kohës sonë si për shembull tablonë “Në dhomën e gjyshes” të krijuesit Ivajllo Hristov, e cila ndodhet në Ambasadën e Bullgarisë në Hungari."

Ivajllo Hristov, “Në dhomën e gjyshes”, pas vitit 2000, Ambasada e Bullgarisë -  Budapest

Gjatë viteve Fondi Kombëtar i Artit pranë Ministrisë së Punëve të Jashtme u formua me pjesëmarrjen aktive të shtetit. Ministria përkrahte dhe inkurajonte krijuesit bullgarë të prezantojnë veprat e tyre në botë. “Është me rëndësi të mirëmbajmë dhe të popullarizojmë këtë fond, sepse ato vepra lidhen me historinë e misioneve diplomatike kudo në botë” – thekson Snezhana Joveva - Dimitrova.

Konstantin Shtërkellov, “Tulipanë”, 1938, Ambasada Bullgare - Beograd

“Në iniciativën e tanishme online përveç veprave të fondit ka edhe tablo pronë e Galerisë Kombëtare të Arteve Figurative, të Galerisë së Arteve Figurative në Sofje. Krahas kësaj ka edhe artefakte arkeologjike të prezantuara në “Parkun e skulpturave” të Ministrisë së Punëve të Jashtme. Që kur e startuam idenë “Mbeteni në shtëpi me artin” shumë galeri private dhe bashkiake, krijues bullgarë me banim jashtë shtetit dhe në vend shfaqin dëshirë që me vepra të tyre të na përkrahin.”

Përgatiti në shqip: Svetllana Dimitrova

Foto: @culturalinstitute.mfa

Më shumë nga rubrika

Klasiku Kirill Hristov - “diktatori” lirik dhe mbledhësi i kujtimeve

Në fund të shekullit të 19-të dhe në fillim të shekullit të 20-të letërsia artistike bullgare shënon një ngritje të paparë. Mes plejadës prej poetëve dhe shkrimtarëve të talentuar, siç janë Penço Sllavejkov, Ivan Vazov , Pejo Javorov, Aleko Konstantinov,..

botuar më 20-07-07 3.23.MD

Dorëzuan çmimet e edicionit të 24-të të “Sofia Film Fest”

Çmimi i madh “Sofja – qyteti i kinemasë” për film më të mirë shkoi tek “Motra” (Bullgari, Katar) e regjisores Svetlla Cocorkova dhe producentët Svetosllav Ovçarov dhe Svetlla Cocorkova. Çmimi i posaçëm i publikut ishte për filmim „Nocturnal”..

botuar më 20-07-07 8.28.PD

Sezoni teatral vazhdon gjatë korrikut

Sivjet teatrot do të vazhdojnë të punojnë gjatë korrikut. Artistët në Bullgari përsëri janë në skenë, pavarësisht se publiku është më pak për shkak të kërkesave për siguri dhe distancë fizike të lidhura me koronavirusin. Adhuruesit e teatrit kanë..

botuar më 20-07-05 7.00.PD