Radioja Kombëtare Bullgare © 2020 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Pranvera është stina e kafshëve shtëpiake të braktisura

| rinovuar më 20-05-18 7.55.PD
Foto: four-paws.bg

“Po kërkoj shtëpi... Ishin të hedhur në shkurre...” ose “Nënën e tyre e helmuan, ndërsa ata janë të pafuqishëm...” Zakonisht kështu fillojnë historitë e shumicës së kafshëve të cilët çdo ditë mund të shihen në rrjetet sociale. Me ardhjen e pranverës këto raste bëhen gjithnjë e më të shpeshta. Të lëna asgjëkund kafshët e kanë shansin të mbijetojnë vetëm në se hasin njerëz me zemra të mira të cilët janë gati të marrin përsipër kujdesin për ta ose të gjejnë për ta shtëpi të përhershme. Për fat të keq, njerëzit që janë të prirë të hapin shtëpitë e tyre dhe të kujdesen për ta tashmë kanë nga disa kafshë të shpëtuara nga rruga dhe vështirë arrijnë të pranojnë të reja. Sot për shkak të masave kundër epidemisë dhe regjimit kufizues hasen raste të reja të qeneve dhe maceve të braktisura. Shkaku është se për ta kujdeseshin në objekte të larguara që u mbyllën për shkak të epidemisë dhe për arsye të pamundësisë së udhëtimit, njerëzit të cilët kujdeseshin për ta preferuan t’i lënë të kërkojnë vetë ushqimin. 

“Si te çdo një krizë, viktimat e para janë kafshët shtëpiake, të cilat mbeten në rrugë – thotë Javor Geçev nga Organizata për Mbrojtjen e Kafshëve “Katër Putra”. – Ky është një fenomen që shihet edhe në përmasë botërore. Te ne kombinimi i këtyre faktorëve me ekzistencën e kafshëve endacake bënë që numri i tyre të shtohet. Ato mund të ishin më pak sot, në se gjatë të gjitha këtyre viteve që kur i zhvillonim fushatat tona për kufizimin e popullatave të tyre, aplikohej ndonjë formë e kontrollimit të pronarëve të kafshëve shtëpiake.”

Megjithëse ekzistojnë korniza ligjore për qenët  mungon kontrolli i aplikimit të tyre, thekson eksperti. Përsa u përket maceve ato fare nuk janë objekt të rregullimit nga ligjvënësi. Qenët për gjah gjithashtu janë të çliruar nga taksa, por ata janë ndër kafshët shtëpiake më shpesh të braktisura.

“Lehtësimi i regjimit të mbajtjes së qenit për qëllime gjuetie nuk është i arsyetuar, madje nuk u shtrua për diskutim në popull. Nuk u mendua mirë dhe nuk u vlerësua miratimi i një teksti të tillë. Me siguri kjo kontribuon për braktisjen e tyre, sepse mbi ta nuk ka asnjë kontroll. Dhe ky është një nga problemet thellësia e të cilit mezi tani do të dalë në pah.”

Krahas kësaj pranvera është stina në të cilën shtohet adoptimi i kafshëve shtëpiake. Për të parandaluar braktisjen e tyre organizatat të cilat i shpëtojnë shtrojnë një sërë kërkesash në kontrata paraprake me adoptuesin e ardhshëm.

Në kohën e masave të rrepta kufizuese për shkak të koronavirusit shëtitja në park ishte e lejuar vetëm për ata njerëz që kanë qenë. Mirëpo kjo nuk u bë shkak për adoptim të madh të qenve.

“Shumica e adoptuesve të kafshëve të braktisura e kanë marrë këtë vendim në mënyrë të arsyetuar. Nuk besoj, se ka njerëz të cilët mund të adoptojnë një qen vetëm për shëtitjet në park. Ose të paktën nuk dëshiroj të besoj se ka njerëz të tillë. Sidoqoftë është një fakt pozitiv se adoptohen më shumë kafshë.”


Në fund të fundit gjithçka varet nga përgjegjësia dhe ndërgjegjja personale e njerëzve, sepse kujdesi për kafshët shtëpiake është si ajo për anëtar të familjes, i cili u shpreson vetëm neve.

Përgatiti në shqip: Svetllana Dimitrova

Foto: four-paws.bg

Më shumë nga rubrika

Masat kundërepidemike në Aeroportin e Sofjes

Covid-19 po vazhdon të ndikojë mbi udhëtimet  si drejt Bullgarisë, ashtu dhe që këtu drejt shteteve të tjera evropiane dhe botës. Pavarësisht nga rekomandimet  e Ministrisë së Punëve të Jashtme qytetarët bullgar u përmbahen udhëtimeve të panevojshme, dhe..

botuar më 20-07-02 2.57.MD

Më e rëndësishmja për udhëtimet për në Bullgari në kushtet e Covid-19

Autoritetet bullgare zgjatin ndalimin e përkohshëm të hyrjes në Bullgari deri më 15 korrik 2020 të të gjithë shtetasve, pavarësisht nga shtetësia e tyre në të gjitha pikat e kalimit kufitar të transportit tokësor, ajror, detar dhe hekurudhor.  Kjo..

botuar më 20-07-01 1.20.MD

Lindja e pare e diellit për muajin korrik bashkon njerëzit me shpirt të lirë

Në kalendar ka festa të shumta, të cilat njerëzit i duan dhe i shënojnë, pavarësisht se ato nuk janë festa zyrtare. Me afrimin e 1 korrikut bullgarë prej disa brezave fillojnë të këndojnë hitin botëror “ July Morning ” . Pamja e rrezeve të para të..

botuar më 20-06-30 3.56.MD