Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За моряшката професия и Никулденския шаран

В навечерието на Никулден- професионалният празник на българските моряци, в "Другата истина" си говорим за хората, които работят "на вода"- има ли много български моряци, които предпочитат да работят на чужди кораби; защо ги ценят толкова в чужбина; опасна ли е моряшката професия? Събеседници по темата са различни представители на моряшката професия- от корабособственик, през ръководител на голям речен превозвач, до главен механик и лоцман на един от плаващите по река Дунав кораби.

"Моряшката професия не е от лесните. Работи се в непривична среда, винаги сме в стихията, винаги има опасност дори за живота ни", казва капитан Иван Йорданов, директор на най-големия речен превозвач по Дунав в Северозападна България. И уточнява:

© Снимка: stroitelstvo.info

"По време на войната в бивша Югославия имаше доста рискове за корабите ни, които продължиха курсовете си до Германия. В българския флот имаше ранени, в украинския- и загинали. Ето защо в определени периоди се налагаше прекъсване на пътуванията, за да се избегнат невинни жертви. Риск има и по време на преминаването на хидротехническите съоръжения по реката, което понякога е доста сложна операция. Българските моряци се ценят много, защото нашето образовение е изпреварващо и там, където в други страни се изисква средно образование, за да стане морякът капитан, при нас трябва висше. Ето защо моряците ни се търсеха много още преди години- както в Западна Европа, така и в Далечния изток. Знам също, че имаше голям интерес и от японците за наши кадри. Днес вече във всички флоти може да се намерят български моряци. Заплатите им варират съгласно големината на фирмата, вида товари и работата им. Там, където се плаща много обаче, се губи нещо друго- губи се семейният уют. И дори съвременните средства за комуникация не могат да компенсират загубената връзка с близките. А що се отнася до празничната трапеза, това дали ще бъдат вкусни ястията на нея зависи до голяма степен от професионализма на готвача. Най-добре се празнува Никулден на кораба, в работна среда. При нас задължително присъства пълнен шаран и всякаква друга дунавска риба- сом, бяла риба и особено чига за чорбата. Такава риба никога не се връща. На трапезата трябва да има и вино, в случая най-добре е да е бяло", разказва кап. Йорданов.

© Снимка: gallery.bg

"Пълненият с орехи дунавски шаран е задължителен за моряшката трапеза на Никулдан", допълва и Сашо Маринков, секретар на Българската дунавска камара, която обединява корабособствениците в страната
. Според него е редно на трапезата да има и рибена чорба, която става най-хубава с дунавска вода. За да стане по-вкусна, може да се сложат различни видове риба, моркови, подправки- като девисил и задължително да я прави майстор.

"На масата не трябва да се сяда и без кисело мезе- кисело зеле, царска трушия или класиката в жанра- кисели краставички! Що се отнася до техническото състояние на корабите ни, те винаги са били много добре оборудвани, като никога не са отстъпвали на чуждестранните в това отношение. Защото рисковете, които крие един стар или недобре поддържан кораб, са огромни", категоричен е Сашо Маринков.

За да научите още за моряшката професия, за случки от живота на дунавските моряци по време на войната в бивша Югославия и за това, как се действа в средата на военен конфликт- чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Катя Борисова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50