Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Читалището- нашата бабина ракла с безценно познание

Днес, броени дни преди празника на българската просвета и култура и на славянската писменост, решихме в "Калейдоскоп" да отворим приказка за онази вълшебна българската нишка, която ни държи заедно от векове. Нишка, в която и до днес пресукваме надежди с тревожност, болка с красота, благородство с човешка маломерност, делнични обиди и празници на прошката... Все неща, които не ни позволяват да забравим кои сме. Неща, които носи заедно българската ни душа- защото сме хора истински- грешни, но и обичливи; слаби, но и способни на чудеса, когато вярваме в правотата си; уморени от грижи, но и невъзможно щедри в стремежа си да запазим крехката красота на нашенското.
 
Къде днес можем да приберем и опазим от забрава това наше родово имане? Отговорът е лесен, защото ние- българите, имаме едно уникално културно явление, еднакво непознато и непонятно както за канонично цивилизования Запад, така и за строго дисциплинирания Изток. Ние- българите- си имаме читалище. Истинско място за вълшебства- съвсем по български- хем напълно измислено, хем категорично полезно! Е, днес ще си говорим за българското читалище. За въведение в темата нашият репортер Лора Русинова започва разговора си със секретаря на читалище "Просвета" във видинското село Градец и председател на новоизградения Общински фонд "Читалища"- Пролет Борисова- с малко обща история и повече нашенски подправки.

Някога читалището по естествен път е събирало млади и стари- защото децата били тези, които на глас четяли на майки и баби любенкаравеловите новели, а на бащи и дядовци- ботевите вестници "Свобода и "Независимост"... Днес читалището е преди всичко територия за опазване на българската старина. И в ролята на учители и пазители са хората с бели коси, които сладкодумно и увлекателно разказват и показват на младите красотата и уникалността на българското слово, ритъм, танц, носия. А в днешния модерен и пренаситен с информация свят това не е никак лесна работа.

"За децата читалището е място за първа среща с голямото изкуство. Но освен територия на духа, читалището- като всяка къща, има своите делнични грижи и потреби"- приземява разговора ни Пролет Борисова. Припомня ни що е то "спомоществователи", обяснява къде в делника на читалището стоят новите форми за финансиране и не пропуска да подчертае, че верните решения се вземат с чиста душа. Защото въпреки прозата на днешните попосивели и пообосели времена, не може да се живее само за едното ядене- пък било то трапеза с бели френски хлебчета, европейска салата и английски стек...

Менят се времената. Превъртат се епохите. Електрониката превзе делника ни. Но и най-модерните машини, е рекъл нашият народ, са само мотика- средство да се върши работа. Без човека- и мотиката, и електрониката- си остават мъртво желязо... Живата нишка през различни времена и епохи за една нация е културната й памет, защото не може без корен човекът... Българското читалище и днес е нашият отворен учебник по етика и естетика- за да не забравяме родовите си норми- такива, каквито ги е запазила българската етнопедагогика през вековете: за сила и здраве- Балкана; за мъдрост- бряст столетник; за пъргавина- планински поток... Няма по-красива дреха от бялата кенарена риза, пристегната с пъстър пояс и допълнена с алено мушкато. Както няма по-голяма сладост от кладенчова вода в горещо пладне... Можете сами да продължите нататък- и да си спомните още и още от нашите родови норми за красиво и грозно, за добро и зло, за юначество и продажност... Та всеки сам себе си да намери- къде е, какво знае и какво иска... И ако се почувства изгубен, да се върне при спомените от детството, за да се намери и да започне пак- от здраво!
По публикацията работи: Ваня Минева и Лора Русинова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50