Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марияна Далийска: "Увеличава се нуждата от медицински физици"

Днес се отбелязва за първи път у нас Международният ден на медицинската физика. На 7 ноември през 1867 е родена Мария Склодовска- Кюри, френски учен физик и химик от полски произход, пионер в областта на радиологията и първият носител на две Нобелови награди, както и единствената жена носителка на отличието в две различни области на науката- физика и химия. Рождената дата на учения е избрана за Международен ден на медицинската физика. Основната тема за обсъждане през 2013 г. е рискът при медицинското облъчване. Сред организаторите на проявите е Българското дружество по биомедицинска физика и инженерство. В много градове на страната днес се организират отворени врати под мотото "Ела и разбери какво работи медицинският физик".

© Снимка: РАДИО ВИДИН

Медицинската физика в България съществува от близо столетие, когато се проведени и първите лъчелечения на онкологично болни хора, разказа пред сътрудника ни Жоро Александров Марияна Далийска, ръководител на лабораторията по клинична дозиметрия и лъчезащита в Комплексния онкологичен център във Враца.

"Тази работа е комплекс от работа на специалист лекар-радиолог, медицински физик и рентгенови лаборанти. Новото в тази професия е, че медицински физици не трябва да има само и единствено при лъчетерапията, а във всички останали области на медицината, където се използват източници на йонизиращи лъчения. Говоря най-вече за диагностиката, защото най-голямото лъчево натоварване на населението в целия свят се дължи на медицинската диагностика. За тази цел трябва да има навсякъде, където се използва такава апаратура, като компютър томографи, мамографи, различни графични апарати, скопични апарати, трябва да има медицински физици, които да следят как апаратурата работи и как най-добре тя да се използва, така че дозите за населението да са най-ниски, а информацията за лекаря да е най-добра."

Всъщност клиничните медицински физици са тези, които поддържат специализираната апаратура, така че тя да не навреди на пациента. Увеличава се нуждата от такива специалисти, но все още са малко работните места за тях в България, каза още Марияна Далийска.

"В България трябва да бъдат обучени достатъчен брой медицински физици, за да могат да поемат работата, която е нужна във всяка една болница и отделение, където се използват такива апарати с йонизиращо лъчение. Нуждата от медицински физици нараства както в нуклеарната медицина, така и в рентгено-диагностичните отделения, които са във всяка една болница.... Тази професия не е много популярна може би, а и все пак има малко места в България за такива специалисти. В Шуменския университет, в Пловдивския и Софийския има такива специалности, но младите хора се отдръпнаха от точните науки, за съжаление. Ако има деца, които искат да работят тази професия, нека се обърнат към нас, за да разберат колко е интересно да се работи в такава междинна сфера между точните науки и медицината."


За професията на рентгенолога и има ли рискове за здравето при рентгеновите изследвания разговаряхме с д-р Данчо Кечашки, рентгенолог от видинско лечебно заведение.

"Категорично мога да заявя, че няма риск за здравето на хората при изследване с рентгенов апарат. От 26 години работя това и съм хванал старите апарати, които имаха друго устройство. Те облъчваха десет пъти повече. И въпреки това, по онова време нямаше случай в България и във Видин на работещ и на пациент, заболял вследствие на рентгенова диагностика. Съвременнита апарати са модерни и са съобразени с изискванията за правилна експлоатация, изключват всякакви рискове за човешкото здраве. Но разбира се, това е, ако се спазват правилата от страна на рентгенолозите и лаборантите. При спазването им, рискът е нулев. Друг е въпросът, когато се налагат многократни изследвания или при бременни в първите три месеца- тогава се преценява ползата от изследването да е по-голяма от риска от вредата "

Още по темата можете да чуете в аудио файла.
По публикацията работи: Пламен Коцев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Мит ли е днес българското трудолюбие?

Денят на труда и международната работническа солидарност се отбелязва ежегодно на 1 май. На тази дата много страни по света честват обществените и икономически постижения на работническото движение и търсенето на повече държавна защита за работещите по света, това е и ден на международното работническо движение и на левите движения...

публикувано на 01.05.24 в 10:45

Възможни ли са изненади на предстоящите избори?

23 партии и 11 коалиции са подали документи за участие в предсрочния парламентарен вот и евроизборите, които ще се проведат на 9 юни, съобщиха от Централната избирателна комисия. Броят им е значително по-голям от този на предишните парламентарни избори - през април миналата година. Тогава участваха общо 21 формации - с 13 по-малко от сега. Освен..

публикувано на 30.04.24 в 12:01

Конкурс търси решения как да спасим градската природа

Днес над 55% от хората на планетата живеят в градове, превръщайки градската среда в основен хабитат. Очаква се до 2050 г. този процент да се увеличи до 68%. България не прави изключение от тази тенденция. С бързото застрояване, бавното възстановяване и неуверените стъпки за приемане на устойчиви решения, природата в градовете все повече остава на..

публикувано на 29.04.24 в 16:59

Презастрояването в градовете и ролята на озеленяването

Населението на България основно е съсредоточено в градовете и това е тенденция от години. Градските територии особено силно се урбанизират, а това води до пренаселването им. Това, обаче, не върви ръка за ръка с устойчиво развитие на градовете. Презастроява се градската територия, но всички други комплекси на града изостават- обществено обслужване,..

публикувано на 29.04.24 в 16:37

Хората в Смоляновци: Най -хубавото село, живее се прекрасно

Село Смоляновци е едно от големите села в община Монтана. Намира се в планина Стовци, простира се покрай двата бряга на река Цибрица, над която има няколко моста. Пътната мрежа в селото е 35 км и се нуждае от сериозна  поддръжка.  В миналото селището е достигало до 1200 жители, защото тук се е развивала миньорска дейност, добивали са се..

публикувано на 26.04.24 в 12:45
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическите кризи оставят усещането, че Преходът продължава

В навечерието сме на официалния старт на предизборната кампания, с която ще започне и обратното броене към 9 юни, когато ще гласуваме на националните и европейските избори.  Как ще се отрази натрупаното недоверие в изборния процес, засилило се от честите избори, от още по-честите промени в Изборния кодекс и информационната война по машинно-хартиенния..

публикувано на 25.04.24 в 10:00

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45