Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международни фестивали и награди за културата във Враца през 2013-та

     Драматично-кукленият театър във Враца отбеляза 75 години през 2013-та.
Снимка: Васко Врачовски

© Снимка: ДКТ- Враца

2013-а година беше богата на културни събития във Враца. 75-годишнината на Врачанския театър беше едно от най-значимите събития през отиващата си 2013 година. Въпреки че информацията за юбилея се прокрадна само в някои национални медии, местните отразиха подобаващо празника. Трупата пък отчете годината с 6 нови заглавия и куп награди от международните фестивали "Албамоно" в Тирана, Албания, "ЕхPonto" в Любляна, Словения, "Ристо Шишков" в Струмица, Македония и Питещ, Румъния, както и Националния фестивал на малките театрални форми във Враца. През тази година дойде и поканата за участие във фестивал в Торонто, Канада, където ще представи една от емблематичните си постановки- "Столовете" от Йожени Йонеско, както и да се включи в подобни прояви в Москва и Санкт Петербург.

На този фон звучи малко нелепо спорът, който се разгоря в началото на годината и беше предизвикан от едно несправедливо орязване на бюджета на културната институция от общинския съвет във Враца. По-нелепо от това беше начинът, по който се случи намаляването на субсидията– защото се случи без обсъждане и доводи, както и зад гърба на членовете на местния парламент. Грешката обаче беше осъзната бързо и не се стигна до блокирането на бюджета на Община Враца, каквито закани имаше преди повторното гласуване на рамката на местната хазна.

© Снимка: Жоро Александров

   Спектакълът "Боб" от Елин Рахнев взе най-много награди от 24-ото издание на Националния фестивал на малките театрални форми и 3-ия Международен фестивал на камерните театри на НЕТА.
Тазгодишното 24-то издание на фестивала на малките форми и Второто издание на международния фестивал на НЕТА пък превърнаха града под Околчица в културна столица на Европа и Балканите за една седмица през месец май. 18-те спектакъла, които се завъртяха за 7 дни, показаха най-доброто от театралните продукции на България, Румъния, Сърбия, Словения, Македония, Косово, Черна гора и Литва.

Младият оператор и режисьор Искрен

© Снимка: Люба Филипова

Красимиров се пребори с конкуренцията и получи признание за два свои филма на международното туристическо изложение "На изток от рая" във Велико Търново. В края на годината пък 23-годишният майстор на късометражния филм тръгна на национално турне с филма си за Христо Ботев "От Голгота към свобода". До края на февруари догодина лентата ще обиколи 35 населени места в цяла България, а филмът на Красимиров ще е своеобразен урок по родолюбие.

15-ият международен театрален фестивал "Време" също може да се нареди към значимите културни събития във Враца през отиващата си година. Талантливи актьори от 3 континента си дадоха среща на сцената в младежкия дом, а градът под Околчица се превърна в арена, на която можеше да бъде видяно най-доброто от продукцията на световния младежки театър.

© Снимка: Люба Филипова

Проектът "Враца– врата към древността" превърна всяко културно събитие, организирано като част от инициативата, в подходящо културно събитие от регинонален мащаб. Финалната поанта засега си остава 3D спектакълът, който беше показан върху сградата на театъра във Враца и който въпреки техническите проблеми и спиранията на електричеството, може да бъде оприличен като грандиозен. Организаторите обещаха да повторят шоуто в дните около 2 юни, когато в града под Околчица ще има и повече хора, и интересът към събитието ще е по-голям.

В края на годината регионалните музеи от Враца и Крайова подписаха споразумение за обмен на информация, включително и в сферата на културата. Този договор може да допринесе за развитието на много области от двете страни на Дунава и подпомогне и областите между двата града в едно бъдещо мащабно начинание.
По публикацията работи: Жоро Александров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50