Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От Регионалния съвет за развитие искат да се ускори Интегрираната стратегия за Северозападния район

Снимка: РАДИО ВИДИН


Как Северозападният регион да компенсира социално-икономическото си изоставане, обсъдиха днес във Видин членове на Регионалния съвет за развитие. Това трябва да стане до 2020 година чрез фокусирана и целенасочена подкрепа, посочи Гергана Митрева от дирекция "Програмиране на средствата от ЕС" към Министерския съвет, която представи Интегрираната стратегия за развитие на района:

"Предвижда се този модел да бъде постигнат чрез интегрирано въздействие върху ключови за развитието на района територии, които са в състояние да генерират приобщаващ растеж и да обезпечат необходимото догонващо развитие на района. Двете цели са да се подобри конкурентноспособността на икономиката чрез фокусирана подкрепа, развитие и съхранение на човешките ресурси и да се създаде блогоприатна среда за живеене чрез реализация на ключови за региона инфраструктурни инвестиции. Основните приоритетни области за въздействие са развитие за икономиката и стимулиране на предприемачеството, агробизнес, развитие на разнообразен туризъм, развитие на човешките ресурси и създаване на благоприятна среда за живеене."

Част от мерките предвиждат да се финансират със средства от ЕС туристически маршрути в Северозапада, да се разработят ключови за региона проекти, да се разкрият специализирани схеми, както и проектите на Северозападния район да бъдат разглеждани с предимство, добави Гергана Митрева и обясни, че все още не е определен органът, който ще работи целенасочено за развитието на Северозападния регион. Членовете на съвета призоваха за повече конкретика в Стратегията и ускоряване на темповете за изпълнението й.

"Целта беше извън всички оперативни програми за Северозападния район да има отделно финансиране относно икономическото изоставане. Вие сама казахте, че за последните четири години населението на Северозападна България е намаляло с 18%, ако продължаваме така след още 4 години тук няма да има никакво население и за кого ще правим тогава тези проекти. Трябва да сме по-експедитивни. От септември месец ние за четвърти път се събираме и не сме мръднали и 20 сантиметра напред", заяви областният управител на Враца Венцислав Василев.

Четири участъка от пътя Видин-София ще бъдат реконструирани през програмния период 2014-2020 година, съобщи по време на заседанието Георги Златев от Агенцията "Пътна инфраструктура". Първият участък, предвиден за ремонт, е от Видин до Димово, следващите пътни отсечки, които ще се реконструират, са Димово-Бяла-Ружинци, Ружинци-Монтана и Монтана-Враца. В краткосрочен план е предвидено да се изгради и обходен път при Димово.  За изграждането на пътния участък има представен технически проект и до края на годината трябва да започне процедурата за избор на изпълнител.

Представено бе и Споразумението за партньорство на България във връзка с прилагането на европейските структурни и инвестиционни фондове за програмния период 2014-2020 година, както и Програмата за развитие на селските райони и фонд ФЛАГ. Кметът на Община Чупрене Ваньо Костин представи инвестиционно намерение за изграждане на ски зона под връх Миджур.

Регионалният съвет за развитие на Северозападния регион включва областите Видин, Монтана, Враца, Плевен и Ловеч. От началото на годината е под председателството на областния управител на Видин Кръстьо Спасов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Продължава почистването на залетите от водите на река Делейнска имоти

Доброволци и общински служители ще продължат разчистването на имотите, наводнени вчера от придошлата река в село Делейна . Обстановката се нормализира, обясни кметът на община Брегово Илиян Бърсанов . "Всичко е спокойно, водата вече се оттегли. Продължа почистването на засегнатите жилища, основно кал. Имаме доброволен отряд и от..

публикувано на 10.05.24 в 10:07

Монтана се включва в XVIII Национална библиотечна седмица

От 10-и до 17 май се провежда 18-ото издание на Националната библиотечна седмица на тема "Библиотеките - по-нужни от всякога", съобщават от библиотеката в Монтана. Инициативата е на Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА), в партньорство с фондация "Глобални библиотеки – България". Целта на Националната библиотечна седмица е да..

обновено на 10.05.24 в 10:03

Актове за нарушители на обществения ред във Враца

Инспекторатът към Община Враца състави актове на нарушители на обществения ред в града.  От началото на месеца от наказателното звено са съставени над 15 акта за нарушаване на местните наредби.  Основните санкции са за замърсяване на обществени пространства. В рамките на инспекциите са глобени собственици на домашни любимци, които са разхождани без..

публикувано на 10.05.24 в 08:07

Тежка катастрофа на пътя Мездра - Ботевград

Девет души са пострадали при тежка катастрофа на международния път Е 79 между Мездра и Ботевград. Ранените са пътували в микробус, който се е ударил в ТИР.  Четирима от пострадалите, които са с опасност за живота, са транспортирани в софийски болници. На по-леко ранените с фрактури и контузии на крайниците се оказва медицинска помощ в спешното отделение..

публикувано на 09.05.24 в 23:00

Снимката на 9 май 2024 година

Река Делейнска наводни приземните етажи на къщи в ниската част на село Делейна, община Брегово. Нивото ѝ се повишило вследствие на обилните дъждове.  Няма пострадали хора.  В Северозападна България тази нощ са паднали значителни количества валежи от дъжд, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология. Най-много е валяло..

публикувано на 09.05.24 в 18:05

Над 500 подрастващи танцьори и певци се изявиха на Третия международен детски фестивал „Мездра-май“

Повече от 500 подрастващи танцьори и певци от България и Гърция взеха участие в Третия международен детски фестивал (МДФ) за естрадна, популярна и народна песен, хип-хоп, модерни и народни танци „Мездра-май“, който се проведе в гр. Мездра, съобщават от общината. Организатори на събитието, което е от програмата на 50-ите юбилейни Празници на културата..

публикувано на 09.05.24 в 16:52

Ден на ученическото самоуправление се проведе в училището в Зверино

Денят на Европа, 9 май, се отбелязва в Средно училище "Свети Климент Охридски" в мездренското село Зверино като ден на ученическото самоуправление .  Макар за няколко часа учениците, които взеха участие в самоуправлението, се запознаха с отговорността и задълженията на учителите и училищното ръководство.  Те имаха възможност да упражняват..

публикувано на 09.05.24 в 16:18