Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За традициите на Велики четвъртък

Снимка: Венета Николова

Чистият четвъртък или Велики четвъртък е най-важният ден от Страстната седмица. На този ден са се случили събития от Христовите страсти, според грозните Евангелия. В четвъртък вечер в църквата се служи утреня на Велики Петък. Свещениците изнасят кръста от олтара. Извършва се помазване на болните с елей, който лекува душата, а от там и тялото. По време на литургията се четат 12 определени откъса от Евангелието, между които и тези за Тайната вечеря и предателската целувка на Юда. Това е денят, в който можем да се замислим за безрезервната любов на близките ни или за цената на нечия целувка.

Снимка"На Велики четвъртък църквата възпоменава няколко евангелски събития. Това е поредният ден от страстната седмица, в който всички християни са подтикнати да станат съпричастни на страданията на господ Иисус Христос"- разказа за днешния ден архимандрит Поликарп, председател на катедралния храм "Св. Димитър" във Видин.

Велики четвъртък крие много символика. На този ден предците ни не работели и извършвали много обреди, най-важният от които- боядисването на яйцата. Първото винаги е червено, като символ на Христовата кръв. Ани Цекова разговаря с две жени от видинските села Острокапци и Раброво, които разказаха как боядисват яйцата на днешния ден и какви са някои от традиционните великденски гозби.

"Дъщеря ми идва с внучката, донесат бои, ама какво пише сега за тези бои, че имат катран... Боядисвам със смрадлика- от дървото, но да е сухо, цепя го на парченца, слагам ги два-три дни да киснат и да пуснат боята и яйцата се варят в нея."

В Чипровци и до днес имат характерни за този край традиции на Велики четвъртък.

"Традицията да се боядисват великденските перашки се нарича при нас "чинене". Тук се вярва, че великденска перашка трябва да се дава първо за семейството и след това за гости, роднини, кръстници"- разказа Анюта Каменова, директор на етнографския музей в града.

Банатските българи празнуват също Великден. Имат ли специални традиции и обичаи, които спазват на днешния Велики четвъртък?

"На Велики четвъртък и при банатските българи се боядисват великденските яйца. Този ден свещеникът умива краката символично на 12 избрани мъже от селото, така както Иисус е умил краката на апостолите"- каза за Радио ВИДИН Светлана Караджова, кмет на врачанското село Бърдарски геран.

Още по темата можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Как се постига качествена жизнена среда- опитът на Германия, Унгария и Словения

Утвърдени експерти от България, Германия, Унгария и Словения представиха предизвикателствата пред архитекти и инженери в строителството по пътя към хармонична среда на живот. Международната конференция, която се проведе в София, бе организирана от сдружение "Алианс за висока строителна култура" (АВСК).  Какво разбираме под хармонична жизнена..

публикувано на 20.05.24 в 16:48

Във Воднянци искат програми за безработни

Екипът на радио Видин гостува в село Воднянци, община Димово. Времето е дъждовно и следобедно и по това време по улиците не се срещат хора.  Селото е на около 60 км от Видин в посока Монтана и на 180 км от София. До него лесно може да се стигне с автомобил или с влак по линията София-Видин.  В землището на селото е изграден язовир Дреновец...

публикувано на 17.05.24 в 12:30
Михаил Кръстев

Михаил Кръстев: Политиците загубиха спечелен мач с Еврозоната

България няма да успее да изпълни критериите за влизане в Eврозоната до юни.  На конференция, посветена на следващите стъпки към еврото, бяха обсъдени политическите и социалните последици, както и икономическите и финансовите перспективи преди и след присъединяването, бяха анализирани и успешни примери на европейски държави, вече въвели единната..

публикувано на 16.05.24 в 10:00

Имат ли интерес ресторантьорите към чужди служители?

Заради липсата на кадри летният сезон е пред провал за ресторантьорския бранш, заявиха преди дни от сектора. Причината е приета промяна в Закона за чужденците, която по никакъв начин не помага на бизнеса за това лято. Преди началото на туристическия сезон има предприемачи, които обявиха, че ще фалират, защото нямат работници. Хотелите отварят, а..

публикувано на 15.05.24 в 11:21
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Българската данъчна система се нуждае от модификация и модернизация

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00
Стоян Панчев

Стоян Панчев: Нашата бедност се дължи на закъснелия и грешно направен преход

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00

Село Динково - в очакване на по-добър живот

Динково е най-малкото село в община Ружинци по брой жители. Около 65 са хората, които живеят тук, лятото стигат и до 100. Населеното място се намира в близост до река Лом, Белоградчик е на 40 км. Земята е плодородна, вода има в изобилие, дворовете на имотите са големи и просторни, къщите са едноетажни. Като цяло Динково има прекрасни..

публикувано на 10.05.24 в 12:05