Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Храмов празник в Белоградчик

Снимка: Иванка Петрова

На 6-ти май, най - хубавият духовен пролетен празник, черквата в Белоградчик чества своя храмов празник. Наречена е на Свети великомъченик Георги Победоносец. Защо точно на този светец, покровител на земеделците и най - вече на овчарите и стадата, днес никой не може да каже. Не се пазят и никакви архивни сведения кога и от кого е построена. Отец Рафаил, който сега служи в нея, ми разказа интересен факт, свързан с откриването на датата, когато е бил осветен. Преди години от влагата паднала мазилката на част от стената. И под нея, върху тухлите отецът и работниците видяли издълбана датата 1868г. Това е единственото точно сведение за храма "Свети великомъченик Георги Победоносец". Но отец Рафаил, млад и ентусиазиран свещенник, е решил да го превърне в привлекателен дом за вярващите. И то не само с ежеседмичните неделни служби, които посещават вече и много от по - младите жители на града, а и с цялостното подобряване на външния вид на черквата. Още повече, че той е и паметник на културата. Един от настоятелите на черквата е направил и сайт на храма, от който всеки може да се информира за службите и всички дейности и събития, свързани с него.
   
Празникът започва с празничния звън на камбаната, която призовава за утринна литургия в 8.00 часа. От 9.00 часа ще се отслужи света литургия. А от 10.30 часа по установена вече традиция ще се освети курбан и ще се раздаде на присъстващите. Жителите на Белоградчик тачат своя храмов празник и светец и всяка година на този ден черквата е препълнена от хора. Те идват ако не да чуят цялата служба, то поне да запалят свещ и да се помолят на Свети Георги за здраве. Е, да хапнат и от вкусният курбан. Нали и той е за здраве.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Новата пейка на кейовата стена във Видин -

Снимката на 12 юни 2024 година

Пейка с арка във формата на сърце и надпис  "Любов на хоризонта"  украси кейовата стена във Видин. Съоръжението е в непосредствена близост до пристанищния терминал, на който акостират круизните кораби с туристи от целия свят. Освен за гостите на града, пейката е атракция и за самите видинчани, които с любопитство спират да я видят, а някои да..

публикувано на 12.06.24 в 18:10

Откриха обновен квартал във Видин

Приключи ремонтът на междублоковото пространство на видинския  квартал "Петко Каравелов", известен и като "Звездите" . Благоустрояването на жилищните квартали във Видин ще продължи, увери кметът на общината  Цветан Ценков : "Днес вече официално откриваме обекта на кв. "Звездите", който доста измъчи фирмата, но ефектът от промяната е поразителен...

публикувано на 12.06.24 в 17:50

147 безработни ще започнат работа по програмата за заетост в област Видин

Комисията по заетостта към Областния съвет за развитие съгласува разкриването на общо 147 работни места в рамките на Регионалната програма за заетост на област Видин. Осигурено е финансиране в размер на 750 000 лв. 10 работни места се разкриват към Областна администрация Видин, 26 към общинска администрация Видин. Следват община Ружинци - 21 работни..

публикувано на 12.06.24 в 16:45

Ученици от Мездра посетиха Френския институт в столицата

Днес на гости във Френския институт в София бяха ученици от СУ "Иван Вазов" и ОУ "Христо Ботев" - гр. Мездра . Гостуването бе  по покана на Клодия Калво, аташе по образователното сътрудничество към организацията в България. Посещението е част от дейностите по проект на "Еразъм +" и "Ден на франкофонията", който училищата проведоха в град Мездра..

публикувано на 12.06.24 в 16:04

Пръскат срещу комари, кърлежи и бълхи в община Лом

Две третирания срещу комари – авиационно и наземно, ще се извършат утре, 13 юни, в община Лом . Въздушната обработка ще обхване поречието на реките Дунав и Лом, Моминбродското блато, местностите Садовете и Бахчите. Ще бъдат използвани препаратите VectoBac и„Ротрин 100“, а началото на въздушното третиране започва в 06.00 ч. и ще приключи не..

публикувано на 12.06.24 в 15:55

Дарителска акция набира средства за възстановяване на църквата в село Мездрея

В берковското село Мездрея  искат да възстановяват църква на над 120 години. Местните жители вече са събрали 10 000 лева. Църквата "Света Троица" в Мездрея е построена през 1902 година и оттогава не е реконструирана. Преди време жителите на берковското село направили освежителен ремонт. Покривът обаче протекъл и вече 15 години е затворена, разказа..

публикувано на 12.06.24 в 15:29

ДПС и ИТН в Монтана са подобрили резултатите си на вота

Две партии - ДПС и "Има такъв народ"  (ИТН) в област Монтана подобряват резултатите си на тези избори в сравнение с вота през април миналата година. Към момента все още няма яснота за разпределението на четирите мандата в този избирателен район. ДПС са увеличили избирателите си с над 4% от вота за народно събрание през миналата година и сега в..

публикувано на 12.06.24 в 15:24