Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Драгомир Стойнев: "За закупуването на "Химко" има заделени средства"

Снимка: Община Враца


АЕЦ -Козлодуй ще бъде освободена да плаща дивидент на Българския Енергиен Холдинг (БЕХ), за да може със собствени средства да удължи с 10 години работата на 5 и 6 блок на централата, каза във Враца министърът на икономиката, енергетика и туризма Драгомир Стойнев. По инициатива на Община Враца и Търговско-промишлената палата в града министърът се срещна с бизнеса. Във форума участваха над 50 представители на дружества от региона. Домакини на енергийния министър бяха кметът на Враца инж. Николай Иванов, областният управител Венцислав Василев и Евгени Евгениев - председател на УС на ТПП - Враца.

Според въведената преди 2 години схема от печалбата на АЕЦ- Козлодуй се отчислява дивидент към БЕХ. За миналата година той е в размер на 280 млн. лева. Нееднократно от АЕЦ са настоявали дружеството да бъде освободено от това задължение, за да изпълни само със собствени средства проекта за удължаване с 10 години на работата на 1000-мегаватовите 5 и 6 блок.

"Нека видим финалните разчети, които ще са им необходими... На базата на тези разчети ще предприемем и нужната политика, за да има осигурени средства за модернизацията на 5 и 6 блок... Уверявам ви, средства ще има и 5 и 6 блжк щи продължат да работят. Сред приоритетите ни е и бъдещо изграждане на 7 блок"- каза енрегийният министър. Той посочи, че се водят интензивни преговори с "Уестингхаус", но 7 блок ще бъде изграден само при ясно структуриран финансов модел.  
 
Пред представителите на местния бизнес, министър Драгомир Стойнев потвърди, че има осигурени средства държавата отново да стане собственик на врачанския торов завод "Химко" и да инвестира в модернизацията на част от мощностите му за рестарт на производството им. Очаква се провеждането на втори търг за продажбата на бившия торов завод. Делото, което бе заведено в Апелативния съд за уточняване на собственика на активите на "Химко", е единствената причина, която забавя продажбата.

"За съжаление някой може би се опитва, мислейки че е в едни стари времена, да рекетира държавата - това няма да се случи. За нас това предприятие трябва да работи и трябва да го има” - категоричен бе Драгомир Стойнев.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 16 май 2024 година

Токът за бита, произвеждан от АЕЦ "Козлодуй", няма да поскъпне с 30% от 1 юли, съобщи министърът на енергетиката Владимир Малинов. Ръководството на атомната електроцентрала е оттеглило ценовото предложение и след преизчисляване ще предложи по-ниско увеличение. Министърът на туризма  Евтим Милошев  ще посети в понеделник (20 май) знакови..

публикувано на 16.05.24 в 18:00

Осуетиха два опита за извеждане на мигранти през Дунав мост при Видин

Две  досъдебни производства води  Районна прокуратура – Видин   за опити за превеждане на чуждестранни граждани през границата на страната без разрешение на надлежните органи на властта и за опити за незаконно преминаване през границата на страната. Това съобщиха от ведомството. На 14.05.2024 г. на ГКПП Дунав мост Видин - Калафат митническите..

публикувано на 16.05.24 в 17:20

Игри по мотиви от любима анимация организираха от социален център във Видин

Спортно състезание за деца по мотиви от любим анимационен филм организираха от Центъра за социална рехабилитация и интеграция към фондация "Подкрепа за реализация" - Видин . Организаторът "Социални дейности" Юлита Петрова обясни: "Трета поредна година организираме спортното състезание за деца "Пес патрул". Професиите на кученцата са много..

публикувано на 16.05.24 в 14:54

Министърът на туризма ще посети Видин, Кула и Белоградчик

Министърът на туризма Евтим Милошев ще посети  в понеделник (20 май) знакови забележителности във Видин, Белоградчик и Кула, съобщават от областната администрация. Визитата му ще започне със среща с областния управител  Ани Арутюнян. В  11:00 часа в Конферентния център на Областната администрация е предвидена среща дискусия с кметове на общини и..

публикувано на 16.05.24 в 14:45

Обсъждат промени в Наредбата за обществения ред във Враца

Обществена консултация преди приемане на проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба за  осигуряване  на обществения ред, опазване на околната среда и  опазване на имуществото на територията на община Враца организира общинската администрация. Събитието предполага  прецизиране на съществуващите текстове на административно-наказателните..

публикувано на 16.05.24 в 11:55

Мъж от Лом нападна криминално проявен шофьор на автомобил

36-годишен криминално проявен от Лом е задържан за хулиганска проява. През вчерашния ден на ул. "Дружба" в кв."Момин брод" в града мъжът извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред, като с помощта на брадва счупил предното ляво стъкло на лек автомобил със софийска регистрация, управляван от 57-годишен ломски жител с криминални прояви...

публикувано на 16.05.24 в 11:32

Двама в ареста за цигари без бандерол и наркотици

Голямо количество цигари без бандерол и наркотици са иззели полицаи в хода на предприети активни действия срещу разпространението на наркотици и нередовна акцизна стока в област Видин, съобщиха от полицията. 130 грама марихуана и 10 000 къса цигари без български акцизен бандерол са иззели снощи служители на РУ-Кула. По случая е задържан..

публикувано на 16.05.24 в 11:20