Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трима видинчани ще участват в Световното първенство в Унгария

Видинската школа по кану-каяк отново е водеща в страната

Видинските клубове обраха купите на Държавното отборно първенство

Снимка: РАДИО ВИДИН

Гребците на СК "Бдин-77" се завърнаха със седем купи от Държавното отборно първенство по кану-каяк, което се проведе на гребния канал в Пловдив. За първи път от доста години "Бдин-77" печели първо място и в комплексното класиране, този път във възрастова група от 12 до 14 години.

"Участвахме във всички възрасти, като най-силното ни представяне е при децата - те спечелиха всичките 7 възможни купи. В комплексното класиране сме на първо място, което не се бе случвало от години. За пръв път клубът ни се представи много добре във всички направления - кану момчета, каяк момчета, кану момичета и каяк момичета. Това е много добър старт, преди две години в интервю за Радио Видин казах, че започваме от нулата и чакаме резултати след година-две. И това действително се случи. Радостното е, че започваме отдолу с много деца и с успехи, това гарантира, че успешното представяне ще продължи и вбъдеще. Искам да благодаря на децата, на техните лични треньори - Рени Първанова и Стефан Иванов, на техните семейства и учители, защото без тяхната подкрепа нямаше да стигнем до тези успехи. В следващите години нашите деца ще трябва да се съревновават с 6-7 спортни училища, които са професионалисти, защото тренират по два пъти на ден, а нашите деца - най-много по шест пъти седмично. Радостното е, че децата освен, че са много амбициозни, трудолюбиви, идват с желание на тренировки, са и добри ученици, което е предпоставка, че ще станат и добри спортисти, защото от деца с лош успех трудно стават добри спортисти.", каза за Клуб Спорт на Радио Видин старши треньорът на СК "Бдин-77" Искрен Георгиев.

Пред състезателите на "Бдин 77" стои още едно сериозно състезание това лято - личният шампионат.

"Сега ще направим анализ, това бе първият старт, остават около 40 дни до личния шампионат, където всъщност се раздават медалите. Ще направим нови разпределения в лодките, за да търсим оптимално представяне и колкото се може повече медали. Започваме да тренираме двуразово и се надявам, че успехите ще дойдат. Очаквам между 12 и 15 медала, което ще бъде много добре, защото миналата година за пръв път в историята на видинския кану-каяк не спечелихме нито един медал. Мисля, че оттук нататък успехите ще дойдат.", обясни Искрен Георгиев.

Клубът е добре обезпечен с материална база, но не достигат средства за участие в състезанията.

Снимка"С финансите сме много зле. Миналата година по програма на Министерството на спорта получихме 7 000 лева, а само първото състезание тази година в Пловдив ни струва 4 500 лева. Написахме едно писмо до Общината да ни помогнат с малко средства, но получихме отговор, че поради лошото финансово състояние ни отказват тези средства, пожелаха ни успех. Успехът дойде и ще отидем пак до тях, отново да ги помолим, защото нямаме средства да участваме на най-важното ни състезание, а вече имаме мотиви, за да искаме да ни помогнат, защото с успехите го заслужихме, а и все пак тези деца са от Видин и защитават името и честта на Видин - 17 отбора от цялата старана останаха след нас в класирането! (бел. ред.: Общински съвет-Видин гласува от  Бюджет 2014 на Община Видин да бъде отпусната субсидия в размер на 3 500 лева за СК "Бдин-77"). Искам да поздравя и колегите от другия видински клуб, които в следващата възраст - юноши и девойки младша възраст, отново са първи. Т.е. от четири възрастови групи две са спечелени от видински отбори. Най-много участници в това състезание бяха от Видин - над 90 деца. Този спорт от години наред, сега и вбъдеще ще бъде сред водещите в града ни, а вниманието, за съжаление, е почти никакво. Мисля, че Видин би трябвало да се гордее с този спорт и да отделя малко повече за него. Не става въпрос за огромни суми, а за минимални средства, с които да си покрием транспортните разходи.", сподели още Искрен Георгиев.

Безспорно признание за видинската школа по кану-каяк е фактът, че трима видински гребци ще участват в Световно първенство за юноши и младежи в Сегед, Унгария от 24 до 27 юли.

"След тези успехи на видинските клубове, колеги от другите градове вече гледат със завист към нас. Градът ни е малък, а тази масовост на състезанията и тези успехи предизвикват известна злоба. Отношението на федерацията също се промени - отчитат, че при нас има значителен напредък. Много наши състезатели преминаха като студенти в други отбори, където могат да получават субсидии, но ние си ги имаме за наш продукт, за наши деца. На Световното първенство това лято ще участват трима видинчани - нашето "производство" Борис Недялков и двама състезатели от другия видински клуб - "Ванто": Галин Георгиев и Николай Милев. Това никак не е малко - от 10 души в националния отбор трима са видинчани!", подчерта още ст. треньорът на "Бдин 77".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Локо" Мездра завърши на четвърто място

"Локомотив" Мездра спечели местното дерби с 2:1 над втория отбор на "Ботев" във Враца в срещата  от последния 30-и кръг на Северозападната Трета лига. Кристиян Димитров откри за "железничарите“ от фаул в средата на първото полувреме. Те обаче останаха в намален състав, защото Деян Иванов влезе в разправии със съдията и беше отстранен с червен картон..

публикувано на 02.06.24 в 09:22

Млади таланти от Враца спечелиха футболен турнир

Младите таланти на "Ботев" Враца спечелиха домакинския турнир по футбол, организиран от едноименния клуб и Община Враца в чест на 1 юни – Денят на детето.  Това беше вторият подобен турнир, организиран в града под Околчица в рамките на последните 2 седмици. Този път обаче домакините от "Ботев 2015" взеха реванш и триумфираха. Втори завършиха връстниците..

публикувано на 02.06.24 в 08:44

"Локомотив" /Мездра/ се изправя срещу "Ботев 2"/ Враца/

Днес от 18.00 часа "Локомотив" Мездра ще изиграе последната си среща от 30-ти кръг на Северозападната Трета лига.  Железничарите, които са 4-ти в класирането с актив от 51 точки и голова разлика 56:31 ще гостуват на "комшиите" от "Ботев 2" Враца, които са 12-ти с 22 точки и 35:51 гола. Срещата е решителна за запазване на 4-то място, тъй като..

публикувано на 01.06.24 в 14:05

Враца е домакин на турнир по автомоделизъм

Повече от 40 автомоделисти от 10 български града са заявили участието си в Национално ученическо състезание по автомоделен спорт. Надпреварата ще се проведе на 1 юни във Враца. Състезанието е организирано от Министерство на образованието и науката, Национален дворец на децата – София /НДД/ ,  Българска федерация по автомоделен спорт /БФАМС/, а домакин..

публикувано на 31.05.24 в 17:34

"Ботев" Враца остава в елита

Врачанският "Ботев" оцеля за още един сезон в родния футболен елит. Тимът на Христо Янев спечели с 5:3 след дузпи баража за последното свободно място в Първа лига догодина. В редовното време врачани завършиха 1:1 с "Марек" /Дупница/. В допълнителните 30 минути и двата тима не реализираха ново попадение. Преди почивката домакините изпуснаха куп..

публикувано на 31.05.24 в 08:18

ПМГ Видин класира още един отбор на финалите

Видинската математическа гимназия класира шести свой отбор за финалите на ученическите игри през учебната 2023-2024 г. В спортна зала "Фестивална" във Видин днес възпитаниците на Росен Ракаджиев станаха зонални шампиони по баскетбол при юношите 8-10 клас, побеждавайки последователно връстниците си от Врачанската езиковата гимназия с 80:25 и..

публикувано на 30.05.24 в 16:34

Враца се готви за футболен празник днес

Ботев играе решителен бараж за оставане във футболния елит. Ако възпитаниците на Христо Янев успеят срещу "Марек" Дупница, те ще си гарантират седмият пореден сезон в Първа футболна лига. Срещата е от 19 часа на стадион "Христо Ботев" и ще бъде ръководена от елитния български рефер Георги Кабаков. От БФС гарантират честността на отсъжданията с..

публикувано на 30.05.24 в 09:54