Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 3 юли 2014 година

Във Видинската болница си закупиха кувьози и дихателен апарат
Снимка: Радио ВИДИН

Видинската болница "Света Петка" е закупила със собствени средства дихателен апарат и два кувьоза. Те са рециклирани и са в добро състояние. Апаратурата бе представена пред медиите днес. Дихателният апарат ще се ползва от пациентите в отделението по интензивно лечение. Цената на дихателния апарат е 12 хиляди лева. Вчера в болницата са пристигнали два кувьоза за бебетата в Акушеро-гинекологичното отделение. Двата кувьоза също са съвременни и вече са влезли в употреба. Те са заводски рециклирани от фирмата, която ги произвежда. Въпреки това, видинската болница по кличини пътеки не отговаря на изискванията, тъй като няма специалист и пак трябва да изпраща до съседни болници преждевременно родените бебета. Кувьозите са на стойност 6 480 лева. Фондация "Ото Бок" е дарила на видинската болница две инвалидни колички, миналата седмица е пристигнало и дарение от БЧК от 20 функционални легла с 20 дюшека, спално бельо и 4 инвалидни колички, казаха още от видинската болница.

Хората във Видин отново ще останат без белодробен ТЕЛК, заради неуредици в нормативните документи. До скоро видинчани бяха разпределени към Регионалния ТЕЛК по белодробни болести във Враца. От средата на 2013 година, когато почина председателят на ТЕЛК-а във Враца, в трите Северозападни области има проблем с освидетелстването на болните.  От началото на тази година бе разрешено към общите ТЕЛК-ове, които съществуват във всяка област да бъде назначен пулмолог, като временно решение до приемането на съответните законови промени, които трябва да извърши Народното събрание. С тези промени ще се разреши специалистите освен в ТЕЛК, да могат да работят и в доболничната помощ. "Във Видин пулмологът има и договор със здравната каса. Човекът, който работи към ТЕЛК, трябва да отговаря на определени изисквания. Най-важното е да не упражнява дейност, която подлежи на контрол и надзор на ТЕЛК. Този човек нарушава няколко нормативни документа. При извършената проверка на Касата е установено, че пулмологът е работил в ДКЦ 1 и в ТЕЛК-а към болницата едновременно"- съобщи на пресконференция днес директорът на РЗОК Видин д-р Владимир Вълчев, като уточни, че след приключване на проверката, д-р Върбанова, която е работила двете дейности по едно и също време е прецелила, че е много по-изгодно да работи само със Здравната каса и вече не е в ТЕЛК-а на видинската болница. Така докато бъдат гласувани промените и Регионалният ТЕЛК във Враца е все още без председател, няма къде да бъдат освидетелствани пациентите с белодробни заболявания от Видинска област.  

До края на седмицата ще бъдат завършени два обекта в община Брегово, които се ремонтират по Публичната инвестиционна програма "Растеж и развитие на регионите". На финален етап е ремонтът на двукилометрова отсечка от пътя Калина-Тияновци и част от водопроводната мрежа в село Делейна. "За двата обекта на общината са предоставени 600 хиляди лева- 250 хиляди лева за частичен ремонт на водоснабдителната мрежа в село Делейна и 350 хиляди лева са за ремонт на част от пътя Калина-Тияновци. В сумите са включени и разходи за строителен и авторски надзор"- каза за Радио ВИДИН кметът на община Брегово Милчо Лалов. Ще бъдат почистени канавките, изграждат се банкети и се поставя подравнителен и износващ пласт асфалт, съобщиха от фирмата-изпълнител. Съгласно договора, обектът трябва да бъде приключен до 12 юли. По пътя Калина-Тияновци-Делейна има още участъци, които се нуждаят от ремонт. За средства ще се кандидатства по мярка 321 от "Програмата за развитие на селските райони". В момента текат процедури за възлагане на обществена поръчка, като идеята е от 1 септември да започнат да текат строително-монтажните работи. Ще бъдат ремонтирани три отсечки- 3-километров участък от пътя преди с. Делейна, около 1 км. от пътя Връв-Куделин и участък от пътя за Брегово при разклона за с. Ракитница. Община Брегово ще участва и със собствени средства в размер на около 60-70 хиляди лева, за изкърпване на най-лошите пътни участъци, уточни кметът на община Брегово.

Хигиенната инспекция в Монтана проверява дали има облъчване от антените на мобилните оператори. Повечето от съоръженията са поставени върху жилищни сгради. Анализът ще се извърши съвместно с представителите на хигиенната инспекция от Плевен в два последователни дни. Изследването е по разпореждане на здравното министерство. "Указанията са да се извърши проверка на електромагнитните полета в 10 % от базовите станции, които се намират на територията на област Монтана"- каза директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Даниела Караилиева. Извадката, направена от РЗИ Монтана е за 19 базови станции, около които в два поредни дни ще се извърши замерване на електромагнитните полета.

Регионалният инспекторат по образованието във Видин проведе работно съвещание с директорите на училища от областта във връзка с приключването на учебната 2013/2014 година. На заседанието бяха отчетени резултатите от външното оценяване на IV и VII клас и Държавните зрелостни изпити за 2014 година. Дейността на Инспектората представи ст.експерт по организация на средното образование Боянка Никова, която посочи, че са извършени 369 проверки, като само една от тях е била цялостна в община Ружинци. 20 са били жалбите и сигнали, по които са работили експертите по образование. Констатираните пропуски и нарушения, за които са дадени задължителни предписания на директорите са по отношение на документацията и водене на дневниците на паралелките.


Нови хора поеха ръководството на врачанския "Ротари клуб", съобщиха от неправителствената организация. Традиционната смяна на властта беше реализирана в края на месец юни с традиционния бал. Паст-президентът арх. Валери Маринов предаде огърлицата на един от младите членове на клуба - инж. Тони Петров, който е ротарианец от 2006 година. Новият борд е съставен от млади, активни и амбициозни ротарианци - президент е инж. Тони Петров, вицепрезидент д-р Иво Ралчовски, секретар адв. Ивац Митов, ковчежник на борда е уважаваният банкер Цветан Ценов. На традиционния благотворителен търг членовете на "Ротари клуб”, подпомогнати от малките си приятели от "Интеракт” Враца, събраха средства за купуването на две реанимационни легла на стойност 4 000 лв., които ще бъдат дарени на МБАЛ "Христо Ботев“ във Враца.

Социално слаби хора от Берковица получиха компютри от ротарианците в града. По един компютър беше предоставен на на Дома за стари хора с отделение за лежащо болни и Клуба на пенсионера в Берковица и Народно читалище "Съгласие“ - с. Гаганица. Това стана възможно след като Ротари клуб-Берковица се включи в проект "Рестарт“ на община Лозана, Швейцария. Целта на дарението е компютрите да бъдат използвани за придобиване на компютърни умения от възрастни хора, хора с увреждания или лица в неравностойно положение - да могат да се обучават, да общуват, да усвояват социални умения или да прекарват свободното си време по интересен и полезен за тях начин.

Дни след като приключи Белоградчишкия панаир, ръководството на общината вече се подготвя за следващият събор. За ХІV път от 18 до 20 юли ще се отвори границата на прохода "Кадъ боаз" за най-големия събор между двете държави. За да се случи това кметът на община Белоградчик Борис Николов и Мишел Николич, началник на кабинета на кмета на общ. Княжевац, Сърбия и координаторът за трансгранично сътрудничество при общината Владан Радованович, подписаха Протокол за провеждане на събора. Официалното откриване на събора е в 12.00 часа на 19 юли- събота. През трите дни ще има богата култулно-музикална програма от самодейни състави от двете държави. По традиция на този събор среща си дават близки и роднини от двете страни на границата, разделени по стечение на обстоятелствата от политиката на двете страни.

Регистрациите за квалификационния етап на Kamenitza Фен Купа 2014 за тимовете от областите Монатана, Враца и Видин приключва на 4 юли. Записването става  на официалния сайт на турнира - www.kamenitza.bg/FanCup. Квалификационните дербита в Монтана, Враца и Видин ще се проведат на 12 и 13 юли, а домакин на Регионалните полуфинали за тези три области ще бъде на изкуствения терен на стадион "Огоста“ в град Монтана на 2 и 3 август. Голямата награда за шампионите тази година е посещение на мач на бразилския национален отбор на стадион "Маракана" в Рио де Жанейро, а тимовете, класирали се на регионалните полуфинали, ще получат оригинални екипи "Аdidas". Всички отбори от приятели са добре дошли в турнира на годината, като единствените условия за участие са играчите да са пълнолетни и да не са картотекирани като професионални футболисти, съобщават организаторите.

С празничен концерт Симфоничният оркестър във Видин отбелязва 65-годишнината си. Диригент бе Свилен Симеонов, а солист- Иванка Нинова, мецосопран, която е и преподавател в Музикалната академия в София. В концерта участва и хор "Видин" при читалище "Цвят-1870", с диригент Аспарух Лисов. В програмата бяха включени изпълнения на Росини, Верди, Глук и Бизе.

Екипът на РАДИО ВИДИН се увеличи с още един член. Днес музикалният ни редактор Десислава Йорданова роди своя първороден син Виктор. Малкият мъж е с перфектните размери: 3,350 кг и 50 см. Пожелаваме на Виктор да е здрав, весел, да радва близките си и да им носи цялото възможно щастие на света! Щастливите родители благодарят на докторите Слави Любенов, Владимир Еремиев, Лъчезар Блажев, Валерия Вълчева, на акушерките Виолета Иванова и Ваня Перова, и на целия екип на Родилното отделение във видинската болница.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Почитаме Баташките мъченици

Днес, на 17 май, Българската православна църква чества паметта на Светите Баташки новомъченици - канонизираните жертви на Баташкото клане след Априлското въстание от 1876 година.  "Започнало нечувано клане на християните, които не давали вярата си. На първо място стоят имената на двамата свещеници Петър и Нейчо. Предложили им да се потурчат, те не..

публикувано на 17.05.24 в 07:48

501 зрелостници на матура днес във Видин

В 759 училища в страната днес се провежда дъжавният зрелостен изпит по български език и литература. За него заявления са подали над 50 000 зрелостници. Малко преди 6 часа тази сутрин беше изтеглен Вариант 15 на изпита. 501 завършващи са допуснати до държавните зрелостни изпити във Видинска област. Матурите ще се проведат в седем училища на територията..

публикувано на 17.05.24 в 07:35

Снимката на 16 май 2024 година

Токът за бита, произвеждан от АЕЦ "Козлодуй", няма да поскъпне с 30% от 1 юли, съобщи министърът на енергетиката Владимир Малинов. Ръководството на атомната електроцентрала е оттеглило ценовото предложение и след преизчисляване ще предложи по-ниско увеличение. Министърът на туризма  Евтим Милошев  ще посети в понеделник (20 май) знакови..

публикувано на 16.05.24 в 18:00

Осуетиха два опита за извеждане на мигранти през Дунав мост при Видин

Две  досъдебни производства води  Районна прокуратура – Видин   за опити за превеждане на чуждестранни граждани през границата на страната без разрешение на надлежните органи на властта и за опити за незаконно преминаване през границата на страната. Това съобщиха от ведомството. На 14.05.2024 г. на ГКПП Дунав мост Видин - Калафат митническите..

публикувано на 16.05.24 в 17:20

Игри по мотиви от любима анимация организираха от социален център във Видин

Спортно състезание за деца по мотиви от любим анимационен филм организираха от Центъра за социална рехабилитация и интеграция към фондация "Подкрепа за реализация" - Видин . Организаторът "Социални дейности" Юлита Петрова обясни: "Трета поредна година организираме спортното състезание за деца "Пес патрул". Професиите на кученцата са много..

публикувано на 16.05.24 в 14:54

Министърът на туризма ще посети Видин, Кула и Белоградчик

Министърът на туризма Евтим Милошев ще посети  в понеделник (20 май) знакови забележителности във Видин, Белоградчик и Кула, съобщават от областната администрация. Визитата му ще започне със среща с областния управител  Ани Арутюнян. В  11:00 часа в Конферентния център на Областната администрация е предвидена среща дискусия с кметове на общини и..

публикувано на 16.05.24 в 14:45

Обсъждат промени в Наредбата за обществения ред във Враца

Обществена консултация преди приемане на проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба за  осигуряване  на обществения ред, опазване на околната среда и  опазване на имуществото на територията на община Враца организира общинската администрация. Събитието предполага  прецизиране на съществуващите текстове на административно-наказателните..

публикувано на 16.05.24 в 11:55