Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Леночка Ангелова, Хидрометеорологична обсерватория Монтана: "Нещо страшно беше. Утре започваме да събираме информация от станциите какви са пораженията"

Градушка удари Монтана

Дежурен в Регионална дирекция "Борба с градушките" в Грамада: "Обадете се в Министерството на земеделието"

10
Градушка в Монтана, 8 юли 2014 година
Снимка: Цветомир Цветков, БТА

Ураганен вятър със скорост над 100 километра и проливен дъжд връхлетяха Монтана около 17 часа, съобщи кореспондентът на Българското национално радио Николай Драгиев.

В продължение на повече от десет минути над града пада и градушка с размерите на орех. В областната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" са подадени четири сигнала за паднали дървета, едно от тях- върху автомобил.

Няма пострадали хора, но улиците са затрупани от клони и листа.

Градушката е нанесла щети на десетки автомобили, покриви и прозорци на жилищни сгради. На места в града са прекъснати електричеството и комуникациите, съобщи сътрудникът на Радио ВИДИН Биляна Борисова.

"Много силна градушка- и като интензитет, и като големина. Такава градушка в моя 30-годишен професионален път не съм виждала. Нещо страшно беше. Утре започваме да събираме информация от станциите какви са пораженията", коментира пред Йорданка Петрова началникът на Хидрометеорологичната обсерватория в Монтана Леночка Ангелова.

Градушка в Монтана, 8 юли 2014 година, снимка Цветомир Цветков, БТАСлед новините за поражения от тежка гпадушка, паднала последователно в София и Монтана, попитахме има ли опасност стихията да се придвижи към Враца и Видин.

"Нямаме основания да смятаме, че това ще се случи. Интензитетът бе тук, в Монтана", обясни Леночка Ангелова.

Силен дъжд и градушка са паднали и в община Бойчиновци. Там ледените късове са били с размерите на яйце.

Има ли готовност за реакция при опасност от градушка и във Видинска област- това попитахме дежурния в Регионална дирекция "Борба с градушките" в Грамада, но той отказа информация ни насочи към пресцентъра на Министерството на земеделието, въпреки че разговорът се водеше малко след 18:00 часа...

"Така ми каза шефката да кажа", бе обяснението на дежурния. А опитите ни да се свържем на мобилен телефон с директора на Регионална дирекция "Борба с градушките" не дадоха резултат.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Снимката на 9 май 2024 година

Река Делейнска наводни приземните етажи на къщи в ниската част на село Делейна, община Брегово. Нивото ѝ се повишило вследствие на обилните дъждове.  Няма пострадали хора.  В Северозападна България тази нощ са паднали значителни количества валежи от дъжд, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология. Най-много е валяло..

публикувано на 09.05.24 в 18:05

Над 500 подрастващи танцьори и певци се изявиха на Третия международен детски фестивал „Мездра-май“

Повече от 500 подрастващи танцьори и певци от България и Гърция взеха участие в Третия международен детски фестивал (МДФ) за естрадна, популярна и народна песен, хип-хоп, модерни и народни танци „Мездра-май“, който се проведе в гр. Мездра, съобщават от общината. Организатори на събитието, което е от програмата на 50-ите юбилейни Празници на културата..

публикувано на 09.05.24 в 16:52

Ден на ученическото самоуправление се проведе в училището в Зверино

Денят на Европа, 9 май, се отбелязва в Средно училище "Свети Климент Охридски" в мездренското село Зверино като ден на ученическото самоуправление .  Макар за няколко часа учениците, които взеха участие в самоуправлението, се запознаха с отговорността и задълженията на учителите и училищното ръководство.  Те имаха възможност да упражняват..

публикувано на 09.05.24 в 16:18

Аварирал тир затвори движението по Е-79 при Долна Вереница, има обход

Горящ тир затвори международен път Е-79 край Монтана. Тежкотоварната машина е катастрофирала на входа на село Долна Вереница. Два автомобила на пожарната в Монтана гасят горящия тир. Машината се е преобърнала на входа на село Долно Вереница на влизане откъм град Монтана. Пътят е мокър и хлъзгав, заради падналия дъжд. Причините за катастрофата..

публикувано на 09.05.24 в 15:41

Нов случай на коклюш в Монтана

Момче на 10 години от Монтана е болно от коклюш . Днес ще стане ясно дали неговият брат – близнак, който има симптоми на заболяването, също е положителен. Съучениците им са поставени под карантина. 10-годишното момче е било с оплаквания от 2 май. Направеният тест вчера е доказал заболяване от коклюш, съобщи Елена Тодорова, главен инспектор..

публикувано на 09.05.24 в 15:10

Започна строителството на нов парк във Враца

Със символична първа копка бе поставено началото на строителството на парк в ж.к. „Сениче“ във Враца . Кметът Калин Каменов заяви, че с осигурените средства от местната администрация живущите в един от големите квартали на Враца ще имат място, където да прекарват свободното си време със семействата си. В рамките на проекта ще бъдат обновени и..

публикувано на 09.05.24 в 14:56

Ученици отбелязаха Деня на Европа с дискусия във Видин

Ученици от Видин и Крайова, Румъния, участваха в събитие на тема "Младежите в демократичния живот" в крайдунавския град. То бе организирано от информационните центрове Европа Директно Видин и Южна Олтения, Румъния, по повод Деня на Европа - 9 май . Целта бе да се провокира интересът на участниците към европейските политики и ролята на младите хора в..

публикувано на 09.05.24 в 14:22