Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 9 септември 2014 година

Снимка: Община Видин

Усилено се работи по ремонта на надлеза по булевард "Панония" във Видин, съобщиха от пресслужбата на Общината. Строителни дейности се извършват и през почивните дни. В момента се полага изравнителният бетонов пласт и трябва да се изчака технологичното време за съхнене, уточниха от Общината. Предстоят ремонт на конструкцията на съоръжението, хидроизолация и асфалтиране. След приключване на едното платно, ще започне работата и по другото. Намерението е надлезът да не бъде затварян за движение на моторни превозни средства, а ако това се наложи, ще бъде за кратко, уточниха от Общината. Ремонтът на надлеза започна 29 август и според договора трябва да приключи за 112 дни. Изпълнител е софийската фирма "Мостремонт 97". Стойността на проекта е 2,7 млн. лв. Парите са осигурени от правителствената програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите". Пътното съоръжение не е ремонтирано от построяването му преди 40 години. Конструкцията е пропукана на места, а едното платно е затворено за движение преди 5 години.

Рекордно количество хероин откриха служители на Митница- Видин. В района на Граничния контролно-пропускателен пункт-Дунав мост 2 са иззети 198 килограма хероин. Наркотикът, който по цена на вътрешното разпространение е за над 20 млн. лв., е открит в камион с полска регистрация, спрян за проверка в събота. По документи товарният автомобил е превозвал стоки от Турция за Полша.  Хероинът е бил укрит в специално изградени тайници в дъната на кутии с хавлиени кърпи. Предприети са незабавни процесуално-следствени действия под надзора на Окръжна прокуратура Видин, съобщиха от Агенция- Митници.

С техника на "Пожарна безопасност и защита на населението" и на местни фирми продължава работата по преодоляването на последствията от наводнението в Берковица. От снощи бедственото положение е отменено, работи се по укрепването на критичните точки, съобщи кметът Димитранка Каменова.

Остава в сила бедственото положение в община Георги Дамяново, където две села са без питейна вода, съобщи кореспондентът на Българското национално радио в Монтана Николай Драгиев. Във водопроводната мрежа на Дълги дел за битови нужди е пусната речна вода, а за пиене и готвене се осигурява бутилирана вода. Пето денонощие в село Говежда разчитат само на водоноски и доставки на бутилирана вода.

Председателят на Българския червен кръст Христо Григоров и екип на организацията се срещнаха с пострадалите и с местните власти в засегнати от наводненията общини на област Монтана. Христо Григоров се информира за предоставената досега от организацията хуманитарна помощ на пострадали от наводнението и за нуждите от предстоящо подпомагане на хората. Екипът на БЧК предостави на пострадалите одеяла, спални комплекти и възглавници.

Ясни са критериите за подпомагане на пострадалите от наводненията в община Враца.
Първо заседание проведе днес новосъзденият обществен съвет към Общината. Негов председател е секретарят на Общината Иван Жеков, а членове са 13 представители на общинския съвет, на Областния съвет на БЧК, на дирекция "Социално подпомагане", на отдел "Социално подпомагане" в общинската администрация и на медиите. Общественият съвет ще трябва да разпредели 41 420 лева, събрани в националната дарителска кампания на БЧК за пострадалите от наводненията и отпуснати за региона от Националния обществен съвет към Червения кръст. Всички членове се обединиха около становището, че искат да разпределят средствата по възможно най-справедливия начин. За целта бяха изготвени критерии, които ще определят каква е степента на нанесените щети на домакинствата, като всеки критерий ще носи определен брой точки. Първият критерий е "степен на пострадалост" и включва колко е увредено жилището, домакинската техника и обзавеждането, мебелите и покъщнината. Вторият критерий е "социален статус". С предимство ще се ползват самотноживеещите възрастни хора, семействата и домакинствата, в които има инвалид, самотните майки с малки деца, социално слабите семейства, които са регистрирани в службите за социално подпомагане.

За възстановяване на щети от августовското бедствие в град Мизия са необходими над 5,5 млн. лв., съобщи за предаването "Хоризонт преди всички" по БНР кметът на града Виолин Крушовенски.
Около 1 100 000 лв. са нужни за ремонти на училища, детски градини, пътни съоръжения и изграждане на временните селища за пострадалите. Към тази сума трябва да се добави и оценката за щетите на засегнатите имоти, които са  828 на брой.

Дарителска акция "Помощ за Мизия" се провежда в Белоградчик. Открити са два пункта. Единият е в сградата на Общината- бившата зала "Роял", а другият е в Пенсионерския клуб в града. Приемат се парични дарения, одеяла, спално бельо, чаршафи, минерална вода, пакетирани храни- само промишлено производство: ориз, брашно, захар, консерви. Акцията се организира от Община Белоградчик, храм "Свети великомъченик Георги Победоносец" и Пенсионерски клуб "Мадона". Още в първия ден са дарени 60 бутилки минерална вода, 12 консерви и 80 лева. На дарилите пари се издава квитанция и се записват в специален списък. Акцията ще продължи да 12 септември. След това с превоз, осигурен от Общината, събраните продукти и пари ще бъдат предоставени в кризисния център в Мизия.

40 години от обявяването на Брегово за град празнуваха  жителите на населеното място. 50 граждани и общественици в Брегово бяха удостоени с почетни отличия за цялостен принос в развитието и утвърждаването на населеното място и в чест на годишнината. Част от грамотите бяха присъдени посмъртно. Областният управител на Видин Кръстьо Спасов връчи на кмета на общината Милчо Лалов почетния плакет на Областна администрация- Видин. "За тези десетилетия Брегово се утвърди като един от най-устойчивите на изпитанията на прехода и отворен към бъдещето си развитие град в област Видин и страната"- отбеляза Кръстьо Спасов. "Изминалите 40 години - това са години на труд и благоденствие", каза  Милчо Лалов, който четвърти мандат е кмет на община Брегово. В  празничното си словото той отбеляза, че Брегово е една от номинираните 100 най-добри в социалната си политика общини в страната. "В нашата община функционират 6 социални заведения, в които са разкрити 150 работни места. Всеки ден осигуряваме хляб и вода по домовете на 1 000 нуждаещи се от помощ граждани", подчерта Милчо Лалов. За гостите на тържеството в Народно читалище "Развитие" празничен концерт изнесоха местните фолклорни ансамбли "Тимок" и "Тимочанче".  

Опазването на децата по пътищата, подготовката на училищата за зимния сезон, както и осигуряването на лекари във всяко едно от учебните заведения в област Враца. Тези въпроси бяха обсъдени на среща между заместник областния управител Иван Даков и началника на Регионалния инспекторат по образованието Галина Евденова. Отбелязани са акцентите от дейността на системата на средното образование в област Враца за изминалата учебна година, както и организиране на дейностите за предстоящата.

Служителите от държавен противопожарен контрол към видинската пожарна са извършили 31 комплексни проверки на обекти. Извършени са и 275 броя контролни проверки на обекти и 284 контролни проекти на строежи. Извършени са и тематични инспекции. Общо са проверени 1 253 обекта, съобщи главен инспектор Стилиян Пешев, началник сектор "Планиране, превантивна дейност и контрол" в Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението". Общият брой на констатираните нарушения е 474. С цел отстраняване на констатирани нарушения на правилата и нормите за пожарна безопасност са съставени и връчени 31 броя протоколи от комплексни проверки, 314 писмени разпореждания. 50 уведомителни писма са изпратени до ръководители на фирми. Издадени са 17 становища за пожарна обезопасеност на строежи. 18 акта са съставени за установяване на административни нарушения, а в седем случая са приложени принудителни административни мерки. За драстични нарушения е преустановена експлоатацията на съоръжение и обекти.

"Дни на отворени врати" се провеждат в пожарната в Монтана. Те са част от инициативите посветени на Седмицата на пожарната безопасност. До 12 септември всеки ден от 9:30 до 12 ч всички желаещи могат да посетят пожарната в Монтана. Кулминацията на събитията е на 14 септември, когато българските огнеборци отбелязват своя професионален празник. Днес малчугани от детска градина "Щастливо детство" в Монтана посетиха пожарната служба. С работата на огнеборците ги запозна Светлин Василев, началник група Държавен противопожарен контрол: "Когато в къщата стане пожар, ние, пожарникарите, го гасим. Но вие, малките деца, не трябва да си играете с кибрит,  запалки, бенгалски огън и други огньове." Огнеборците направиха демонстрации, а децата останаха очаровани от това, което видяха. Малчуганите успяха да се качат в пожарната кола и  да пуснат сирената. Инициативите от програмата за Седмицана на пожарната безопасност продължават до края на седмицата. През следващите дни демонстрация на противопожарна техника и възможностите на структурите на ПБЗН ще бъде направена пред малчуганите от ЦДГ "Здравец" и "Детелина". На 12 септември от 10 часа на пл. Жеравица, пред сградата на драматичния театър ще бъде проведена демонстрация на техниката. Огнеборците ще спасяват и евакуират застрашени хора с автостълба, ще направят показно как се гаси пожар и как се спасява пострадал при ПТП.
 

Зачестяват вандалските прояви във Видин, алармират от Общината
. Недобросъвестни хора посягат на новите автобусни спирки, които неотдавна бяха поставени в града. Вандали съсипаха също ремонтираната фасада на сградата на ЦДГ "Синчец" в ж.к. "Крум Бъчваров". За това съобщава директорката на детското заведение Мая Георгиева. Паметникът на Съпротивата в Крайдунавския парк на Видин отново бе поруган наскоро. Лицата на скулптурните фигури бяха залети с разноцветна боя. Работници от общината се опитаха да почистят стореното, но може да стане със специална техника, съобщават още от местната управа. За тази цел трябва да бъдат използвани нови ресурси и средства. Знаковият паметник бе възстановен от общината в навечерието на 1 май миналата година, след като повече от две десетилетия никой не се погрижи за него. На няколко пъти бяха откраднати ценни растителни видове от парка и в центъра на града, прекършени и изпочупени бяха кълбовидните акации по ул. "Търговска". "Всичко, което се прави и гради е с цел да се създаде уютна и красива градска среда в името на хората, които живеят тук. Затова Община Видин се обръща към всички с посланието да обединим усилия, за да бъдат спрени подобни прояви, които петнят града ни", апелират от местната администрация.

Разделното събиране на отпадъците в община Лом вече е факт. На територията на общината са разположени 80 площадки, като върху всяка една площадка са поставени 2 контейнера тип "Иглу", зелен и жълт на цвят, всеки с обем 1700 литра. Жълтият контейнер е за събиране на хартиени, картонени, пластмасови и метални опаковки, а зеленият е за отпадъци от стъклени опаковки.

Инициативата "Капачки в действие" навършва на 11 септември една година. "Годишнината ще бъде отбелязана с изработването на карта на България от пластмасови капачки", каза за Радио ВИДИН Ива Колева от фондация "Идея в действие", инициатор на кампанията. Досега са събрани 3 тона пластмасови капачки. С парите от всеки тон се купува по един електроуред за социален дом в страната. Във Видин пунктовете за събиране на капачки са три. Обявени са на сайта на фондация "Идея в действие".

В Криводол по оригинален начин ще отбележат началото на новата учебна година. В изцяло ремонтираното средно училище "Св. св. Кирил и Методий" на 15 септември първо ще удари първия звънец, а след това децата и техните учители ще гледат театралната постановка "Хитър Петър" от Панчо Панчев, която ще бъде поднесена от трупата на Драматично-кукления театър във Враца. Представлението е подарък за малки и големи зрители от кмета на община Криводол - Петър Данчев и настоятелството на Народно читалище "Никола Вапцаров", което тази година посрещна 90-годишния си юбилей.

Юбилейна фотоизложба, посветена 85-годишнината от рождението на Йордан Радичков организират Берковското родолюбиво общество, "Общински пазари" и национално  сдружение "Приятелите на Радичков". Експозицията проследява живота на твореца от младостта до последните му години. Подредена е в две помещения в халите в Берковица. Изложбата ще остане поне до 24 октомври, когато е рожденият ден на писателя.

Новата си книга "Азбука в цирка" представи в Регионалната библиотека "Михалаки Георгиев" във Видин журналистът и автор на книги за деца Милена Терзийска. "В тази книга буквите от българската азбука оживяват като циркови артисти и животни. Стихчетата описват един спектакъл, чрез който децата с усмивка учат и самата азбука"- каза за книгата си Милена Терзийска. Това е третата книга на авторката от поредицата "Буквите", след "Азбучни професии" и "Азбука в града". Подходяща е за деца между 4 и 8 години.

Обща трудова борса ще се проведе утре- 10 септември 2014 година, във Видин. Тя ще започне от 10:30 часа в Конферентния център на Областната администрация. Борсата се организира от Дирекция "Бюро по труда". Повече информация може да се получи на телефон 094/601 383.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ученически конкурс събира есета на тема „Берковица – моя съдба“

Община Берковица и Музейният комплекс в града обявяват ученически конкурс за есе на тема „ Берковица – моя съдба“ .  Инициативата е по повод 5 години от откриването на Културен център „Йордан Радичков” – Берковица и в чест на първия уредник на центъра, педагога и художник Валентин Пешков. Със свои текстове могат да участват ученици от..

публикувано на 10.05.24 в 13:00

Спокойна е обстановката във Видинска област след проливните дъждове

Обстановката   след  проливните дъждове  във Видинска област  е спокойна , няма населени места без водоподаване и електричество.  Това стана ясно след проведена работна среща на щаба за изпълнение на областния план за защита при бедствия и за взаимодействие с националния щаб, свикан от областния управител Ани Арутюнян...

публикувано на 10.05.24 в 10:59

Продължава почистването на залетите от водите на река Делейнска имоти

Доброволци и общински служители ще продължат разчистването на имотите, наводнени вчера от придошлата река в село Делейна . Обстановката се нормализира, обясни кметът на община Брегово Илиян Бърсанов . "Всичко е спокойно, водата вече се оттегли. Продължава почистването на засегнатите жилища, основно кал. Имаме доброволен отряд и от..

публикувано на 10.05.24 в 10:07

Монтана се включва в XVIII Национална библиотечна седмица

От 10-и до 17 май се провежда 18-ото издание на Националната библиотечна седмица на тема "Библиотеките - по-нужни от всякога", съобщават от библиотеката в Монтана. Инициативата е на Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА), в партньорство с фондация "Глобални библиотеки – България". Целта на Националната библиотечна седмица е да..

обновено на 10.05.24 в 10:03

Актове за нарушители на обществения ред във Враца

Инспекторатът към Община Враца състави актове на нарушители на обществения ред в града.  От началото на месеца от наказателното звено са съставени над 15 акта за нарушаване на местните наредби.  Основните санкции са за замърсяване на обществени пространства. В рамките на инспекциите са глобени собственици на домашни любимци, които са разхождани без..

публикувано на 10.05.24 в 08:07

Тежка катастрофа на пътя Мездра - Ботевград

Девет души са пострадали при тежка катастрофа на международния път Е 79 между Мездра и Ботевград. Ранените са пътували в микробус, който се е ударил в ТИР.  Четирима от пострадалите, които са с опасност за живота, са транспортирани в софийски болници. На по-леко ранените с фрактури и контузии на крайниците се оказва медицинска помощ в спешното отделение..

публикувано на 09.05.24 в 23:00

Снимката на 9 май 2024 година

Река Делейнска наводни приземните етажи на къщи в ниската част на село Делейна, община Брегово. Нивото ѝ се повишило вследствие на обилните дъждове.  Няма пострадали хора.  В Северозападна България тази нощ са паднали значителни количества валежи от дъжд, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология. Най-много е валяло..

публикувано на 09.05.24 в 18:05