Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 11 септември 2014 година

Снимка: Радио ВИДИН

121 са секционните избирателни комисии в община Видин, а в областта техният брой е 241, съобщиха от Районната избирателна комисия. На 14 септември изтича срокът, в който избирателите с увреждания могат да подадат заявление за гласуване с подвижна избирателна кутия. До момента не са постъпили подобни заявления, каза за Радио ВИДИН председателят на РИК Видин Бисерка Борисова. Броят на избирателите в областта е 96 594.

Нови социални услуги ще бъдат разкрити в Мездра- три Центъра за настаняване от семеен тип (ЦНСТ) и на едно Защитено жилище. В социалните заведения ще се предоставят качествени грижи за деца и младежи с увреждания от Дома за деца и младежи с умствена изостаналост (ДДМУИ) "Вяра, Надежда и Любов", както и за деца без увреждания, съобщава Мирослав Гетов от Община Мездра. В ЦНСТ-етата и Защитеното жилище ще бъдат настанени общо 44 деца и младежи. По проекта ще бъдат разкрити 64 постоянни работни места: 37 души персонал (детегледачи, възпитатели, социални работници, медицински сестри и фелдшер, трудотерапевти, арт терапевт, психолог) и 27 лица за подкрепящи дейности (социални консултанти, лекари педиатри, рехабилитатори, педагози, детегледачи, хигиенисти и т. н). В момента тече конкурс за подбор на персонала и на лицата за подкрепящите дейности. Те ще бъдат назначени на работа от 1 ноември, а до края на годината ще приключи преместването на децата и младежите от Социалния дом и настаняването им в центровете и защитеното жилище. Предоставяне на новия вид социални услуги ще започне  реално от 1 януари догодина.

Над 100 души ще могат да получават храна от обществена трапезария във Видин в студените месеци до края на годината. Социалната услуга ще се предлага от 1 октомври до 31 декември. Самотно живеещи хора, бездомни и семейства с минимални пенсии ще могат да получават храна от трапезарията. Трапезарията ще се намира  в Диетична социална кухня, находяща се в СОУ "Св.Св. Кирил и Методий" на ул. "Горазд" №23 във Видин.

За ремонти на училища, детски градини и детски комплекс в Монтана през лятото са вложени около 500 000 лева, съобщи кметът на общината Златко Живков. Почистват се училищните дворове и се проверяват спортните съоръжения в тях. Пешеходните пътеки пред училищата се подновяват. Ремонтът на Обединения детски комплекс в Монтана ще продължи до края на месец октомври, уточни Живков. Учениците в община Монтана, които пътуват до училища извън своето селище, ще бъдат извозвани със седем ученически автобуса.

Утре, 12 септември, Професионалната гимназия по туризъм "Михалаки Георгиев"- Видин ще посрещне новите ученици от 8 и 9 клас и техните родители. Това е традиция за училището през последните 4 години. "Поканили сме родителите и учениците от новите паралелки в 8 и 9 клас да дойдат в училище и да се запознаят с класните ръководители, да видят класните стаи, да получат първоначални указани”- обясни директорът на гимназията Евлогия Манджукова.

Доказаното наличие на тигрови комари в град Лом не е причина за безпокойство сред населението, съобщиха от Регионалната здравна инспекция в Монтана. След сигнали на жители на крайдунавския град за увеличена численост на комари в частни домове са извършени проверки, при които са открити тигрови комари. Това е първото регистриране на този вид комар в област Монтана. Здравната инспекция е препоръчала на Кмета на община Лом да извърши обработки с инсектициди и да информира населението как да се предпази от създаването на биотопи за размножаване на комарите. Храктерна особеност на тигровите комари е, че хапят и през деня, а не само вечер, както останалите видове и пренася вируси, предизвикващи треска с инфекциозен характер. В момента епидемичната обстановка е спокойна и не е регистриран повишен брой заболявания, пренасяни от комарите и кърлежите, допълниха от Регионалната здравна инспекция в Монтана.

Двама гранични полицаи от Видин са отличени за проявен професионализъм и постигнати високи резултати. Те бяха наградени от министърът на вътрешните работи Йордан Бакалов и главния прокурор Сотир Цацаров. Отличията са заради участие в операцията, при която е разбит сериозен трафик на голямо количество наркотични вещества, подчерта министър Бакалов. С негова заповед с "Почетен знак на МВР" -ІІІ степен са наградени Бисер Бадев и Йордан Йорданов - служители на Гранично-полицейски участък - Видин, които на 6 септември на граничен пункт "Дунав мост 2" са задържали полски гражданин, транспортирал в камиона си 198 кг хероин. Главният прокурор Сотир Цацаров награди полицаите с Почетен знак на прокуратурата.

Спад на криминалната престъпност отчитат от полицията във Видин. 1 014  криминални и икономически престъпления са регистрирани на територията на областта от началото на годината до 30 август. Отчетен е спад на криминалната престъпност с близо 15% в сравнение със същия период на миналата година, съобщи директорът на Областната дирекция на МВР комисар Константин Джунински.

Активно се работи по разкриването на убийството, извършено на първи септември в село Извор, съобщиха от полицията.
"Намерен е автомобилът на жертвата. Иззет е като веществено доказателство. Насрочени са и са направени експертизи от служители на Научно изследователския институт по криминалистика и криминология в София и нашата научно-техническа лаборатория"- съобщи комисар Джунински.

Литературен клуб "Христо Ботев" и Групата на художниците при НЧ "Просвета 1925" Мездра откриват днес творческия си сезон с литературно четене и изложба от рисунки "В света на детските фантазии" на Гергана Стефанова. Младата художничка е на 13 години и излага 12 свои творби. Те са повлияни от японския стил "манга", което означава комикси и карикатури.

С панихида в памет на загиналите воини, отслужена  пред Костницата в Скобелевия парк, беше почетена 137-ата годишнина от най-кръвопролитния Трети щурм за Плевен. Представители на институции и граждани поднесоха цветя и венци в знак на признателност към героите от Плевенската епопея. Историческият Трети щурм ще оживее с възстановка на събитията, която ще се състои на 14 септември, неделя, от 10.30 в района на Панорама "Плевенска епопея 1877 г.". В проявата ще участват общо над 180 членове на "Традиция Милитария"- Румъния, и на региналните клубове "Традиция" от София, Пловдив, Панагюрище, Копривщица, с. Мирково, Софийска област, с Баня, Община Панагюрище, Карлово-Сопот, Стара Загора, Нова Загора, Велико Търново, Габрово, Троян-Априлци, Тетевен, Ловеч, Етрополе, Русе, Преслав, Силистра, Добрич, Шумен и Плевен. Сред поканените гости са представители на посолствата на страните участнички в Руско-турската война, Областна управа, Общински съвет - Плевен.

Средновековен фестивал "Бъдинъ" започва крепостта "Баба Вида" във Видин. Проявата се организира от Община Видин, съвместно с Регионалния исторически музей и със съдействието на Сдружение за исторически възстановки "Чигот", Средновековно общество "Модус Вивенди", Видинската Света митрополия. Началото ще бъде поставено с изложбата "Християнски светини" и пресъздаване на битка. На другия ден в програмата са включени представяне на средновековни двубои, семинар "Европейска средновековна кухня", след който ще има дегустация на характерни за епохата храни и напитки, турнир по стрелба с лък и концерт на група "Ambient folklore". Проявата ще продължи два дни- на 12 и 13 септември. Откриването е от 17.30 ч.

Художникът Валери Никифоров открива Ретроспективна изложба в художествената галерия "Никола Петров" във Видин. Експозицията включва 85 творби- живопис, мозайка и рисунки. Изложбата представя творби на автора от ученическите му години в художествената гимназия до сега. Девет от живописните платна са от парижкия цикъл в творчеството на художника. Експозицията се открива утре, 12 септември, в 17 часа.

ЧЕЗ уведомява своите абонати, че поради належащ планов ремонт на ел.съоръженията в трафопост "Театър" Видин за времето от 8,30 до 12 часа на 12 септември ще бъде преустановено електроснабдяването в централната част на града.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Изписаха от "Пирогов" простреляното във Враца двегодишно дете

Двегодишното дете , което беше простреляно с въздушна пушка във Враца , е изписано от "Пирогов", съобщиха от лечебното заведение. В края на миналия месец то беше изведено от реанимация. Детето беше транспортирано с хеликоптер от Враца на 13 април. То беше оперирано по спешност от екипа на проф. Николай Габровски веднага след като състоянието му..

публикувано на 10.05.24 в 14:32

Фермерски пазар ще се проведе във Враца

Тази събота (11 май) Враца отново ще посрещне десетки производители от цялата страна, съобщиха от местната управа. Превърналият се в традиция за града Фермерски пазар ще събере на едно място близо 30 производители, занаятчии и търговци, които ще представят своята екологично чиста продукция. В изложението ще има различни млечни, месни..

публикувано на 10.05.24 в 14:00

Музикално приключение за деца се организира във Видин

Музикално приключение за деца и техните родители се организира в Центъра за творческо и личностно развитие "Свободата да СЪМ" в неделния ден. Децата ще се запознаят с инструментите и ще се забавляват, каза Вероника Кръстева, музикотерапевт и виолончелист:  "Музикалното приключение е нещо като игра, която включва много музикални инструменти, чрез..

публикувано на 10.05.24 в 13:40

Ученически конкурс събира есета на тема „Берковица – моя съдба“

Община Берковица и Музейният комплекс в града обявяват ученически конкурс за есе на тема „ Берковица – моя съдба“ .  Инициативата е по повод 5 години от откриването на Културен център „Йордан Радичков” – Берковица и в чест на първия уредник на центъра, педагога и художник Валентин Пешков. Със свои текстове могат да участват ученици от..

публикувано на 10.05.24 в 13:00

Спокойна е обстановката във Видинска област след проливните дъждове

Обстановката   след  проливните дъждове  във Видинска област  е спокойна , няма населени места без водоподаване и електричество.  Това стана ясно след проведена работна среща на щаба за изпълнение на областния план за защита при бедствия и за взаимодействие с националния щаб, свикан от областния управител Ани Арутюнян...

публикувано на 10.05.24 в 10:59

Продължава почистването на залетите от водите на река Делейнска имоти

Доброволци и общински служители ще продължат разчистването на имотите, наводнени вчера от придошлата река в село Делейна . Обстановката се нормализира, обясни кметът на община Брегово Илиян Бърсанов . "Всичко е спокойно, водата вече се оттегли. Продължава почистването на засегнатите жилища, основно кал. Имаме доброволен отряд и от..

публикувано на 10.05.24 в 10:07

Монтана се включва в XVIII Национална библиотечна седмица

От 10-и до 17 май се провежда 18-ото издание на Националната библиотечна седмица на тема "Библиотеките - по-нужни от всякога", съобщават от библиотеката в Монтана. Инициативата е на Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА), в партньорство с фондация "Глобални библиотеки – България". Целта на Националната библиотечна седмица е да..

обновено на 10.05.24 в 10:03