Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 12 септември 2014 година

4
Снимка: Светослав Цветанов

41 огнеборци и спасители от Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението"-Видин бяха наградени днес по случай професионалния си празник- 14 септември. Първи своите отличия от Министъра на вътрешните работи получиха 8 служители, участвали в спасяването на бедстващите в Мизия. Директорът на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Станислав Генчев допълни, че въпреки тежката година видинските огнеборци не са допуснали човешки жертви и големи материални щети. Награди получиха и служители на противопожарната служба в Белоградчик, които участваха в ликвидирането на последиците от наводненията в общините Ружиници и Чупрене през пролетта.

23-ма огнеборци и спасители от дирекцията на пожарната в Монтана са наградени по случай професионалния празник- 14 септември. Седем спасители от Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" са наградени с "обявяване на благодарност” и парична награда от 50 лв. от министъра на вътрешните работи Йордан Бакалов. Високото отличие е за участието им в ликвидиране на последиците от наводненията в Мизия. Други 16 служители са отличени от ръководството на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" с "писмена похвала" за проявен професионализъм при изпълнение на служебните задължения. По случай професионалния празник сертификати получават и 13 доброволци от община Монтана, преминали успешно 3-дневен курс на обучение в Учебния център на дирекцията.

Във Видин е създадено междуведомствено звено за обезпечаване на сигурността на изборите по подобие на структурата, сформирана на национално ниво, съобщи заместник- директорът на Областната дирекция на МВР комисар Ваньо Димитров. В него участват Окръжната прокуратура, Териториалната дирекция "Национална сигурност" и Областната дирекция на МВР. Проведени са срещи с останалите държавни и общински структури, имащи отношение към организирането и провеждането на изборите. Ежедневно се провеждат срещи с Районната избирателна комисия, съобщи комисар  Ваньо Димитров. Под наблюдение са хората, за които има информация за опити за купуване на гласове на предишни избори. От началото на настоящата предизборна кампания в Областната дирекция не се постъпвали сигнали за опити за купуване на гласове.

Във връзка с провеждането на избори за народни представители на 5 октомври 2014 г. желаещите да подадат заявления за гласуване с подвижна избирателна кутия, могат да направят това и през почивните дни. На 13 и 14 септември Центърът за услуги и информация в сградата на Община Видин (пл. "Бдинци" № 2) ще бъде отворен от 8.30 до 17.00 ч. Хората, които искат да подадат заявление, трябва да позвънят на звънеца до централния вход на общината.


Снимка: Община ПлевенСимволична първа копка на изграждането на нова тролейбусна мрежа в град Плевен направи днес кметът Димитър Стойков в района на Втора клинична база (Девети квартал). Строителството е част от реализацията на един от най-мащабните проекти на общината- "Интегриран градски транспорт", на стойност 23 322 246 лв., финансиран от Оперативна програма "Регионално развитие". Проектът стартира през 2012 г. и е с продължителност 36 месеца. Дейностите по проекта включват: внедряване на интелигентни системи за управление и контрол на масовия градски обществен транспорт и на трафика; изграждане на ново тролейбусно депо в жк "Дружба", на терен срещу МБАЛ "Св. Пантелеймон"; ремонт на съществуващата и изграждане на 4 нови участъци тролейбусна контактна мрежа заедно с 6 нови спирки с обща дължина 6681 м; изграждане на велоалейна мрежа, състояща се от 8 нови маршрута, с обща дължина 9 429 м, за свързване на кварталите "Дружба", "Сторгозия" и "Девети" със съществуващата велоалея; облагородяване на спирките на обществения транспорт; изработване на Програма за устойчиво развитие и внедряване на иновативни решения. 

Две фирми са кандидати за изпълнител на строително-монтажните работи на второкласния път Видин-Брегово до границата със Сърбия. Седем са подадените оферти за строителен надзор на обекта, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Рехабилитацията на отсечката от 8 километра и половина се финансира със средства от републиканския бюджет и Оперативна програма "Регионално развитие".

Програма за енергийна ефективност до 2020 година има община Ново село. В нея са изложени инвестиционните намерения на местната управа, като намаление на енергопотреблението, саниране на обществените сгради- училище, детски градини, читалища и общинска сграда, центровете, в които са настанени децата;  въвеждане на енергоспестяващи лампи в уличното осветление на населените места в региона. Може да се каже, че тази програма вече е влязла в действие, защото вече завърши основният ремонт и саниране на НЧ "Земеделец-1874" в Ново село, извършени по програмата "Растеж и устойчиво развитие на региона". Предстои ремонт на читалището в с. Флорентин с целева субсидия, отпусната от Министерството на културата и допълнена със собствени средства на общината. 

Близо 500 хиляди лева е осигурила община Монтана за подготовка на учебните и детски заведения за предстоящата учебна година. Четири училища в общината ще я започнат с ученици под норматива. 120 хиляди лева са отделени за детските градини. Ремонтирани са парни инсталации, покриви, занимални, сервизни помещения, допълнено е оборудването на кухненските блокове. 180 хиляди лева са вложени в подобряването на сградите на учебните заведения, още 177 хиляди са предвидени за саниране и подмяна на дограмата на обединения детски комплекс. Общината е изпълнила финансовите си ангажименти за предстоящата учебна година, заяви кметът Златко Живков. Четири училища започват с брой ученици под норматива. Такива ще бъдат пет паралелки в Монтана и две в село Габровница. В слети паралелки ще се обучават децата в село Доктор Йосифово. Почистени са училищните дворове и са поправени оградите. До първия училищен звънец ще бъдат освежени пешеходните пътеки пред учебните и детски заведения.

Подмладяването на учителския състав в училищата от Враца и областта- това е една от основните задачи, която са си поставили от Регионалния инспекторат по образованието (РИО), призна началникът на институцията Галина Евденова. Въпреки че средната заплата на един начинаещ педагог е не по-ниска от 530 лева месечно, наплив от желаещи липсва. През миналата учебна 2013-2014 година учителите на възраст под 30 години са били едва 242-ама. Младата смяна в школата е изправена пред вълна от застаряващи преподаватели, за чиито места не се виждат кандидати през следващите години. Най-многобройна е групата на учителите на средна възраст между 51 и 60 години, а тези, над 60-годишна възраст са 284. Действията за подмладяване на състава, предприети от РИО във Враца, са предизвикани и от това, че след няколко години недостигът на кадри в училищата от областта ще бъде огромен.

Педагогическият колектив на видинската Природоматематическа гимназия "Екзарх Антим I" се присъедини към призива на шуменските педагози на 15 септември родители и ученици да дарят средства в помощ на бедстващите ни сънародници вместо цветя, съобщи директорът на училището Румяна Петрова. Събирането на даренията ще продължи до 19 септември. Първият учебен час във вторник ще е час на класния ръководител и ще бъде посветен на кампанията в помощ на пострадалите от наводненията.  Преди началото на учебната година учениците от природоматематическа гимназия сами почистиха класните си стаи. Заради продължаващия ремонт на сградата на училището, директорът Румяна Петрова е издала указания откъде да преминават учители и  ученици.

Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" ще осигури безплатни едногодишни читателски карти за всички първокласници в град Видин. Те ще бъдат раздадени във видинските училища, заедно с комплекта учебници на първия учебен ден. Библиотечните отдели, които работят с деца вече са изготвили Програма с клубни форми, които ще се провеждат в Библиотеката през учебната година. Тя е съобразена с идеята децата да се забавляват и обогатяват едновременно, общуват, играят и учат заедно, сред книгите.

На 15 септември в СОУ "Св. Св. Кирил и Методий" в град Брегово, от 10:30 часа, ще се открие новата учебна година за децата от цялата община, които се обучават в това 150-годишно училище. Откриването ще протече под наслов "Среща на поколенията", защото 2014-та е година ,в която бе чествано 40 години от обявяването на Брегово за град, 150 години от създаването на учебното заведение и 40 години от обявяването на гимназиалния курс на обучение в бреговско училище с първи директор- покойната Любка Димитрова. По традиция на тържеството ще присъства цялата общественост на града, а кметът Милчо Лалов ще поздрави училищния колектив. За първи път тук в Брегово ще се извърши церемония по валидиране на пощенска картичка за 150-годишния юбилей на училището със съдействието и в присъствието на ръководителката на областната пощенска станция- Елиза Джамбазова. 

На 15 септември 2014 година, от 11:30 часа, във Видин Съюзът на учениците в България (СУБ) организира национален флаш моб "Твоят начин да участваш".  Флаш моб-ът ще се състои в 19 български града. Във Враца е с начален час 15:00, на бул. "Никола Войводов", срещу паметника за загиналите. Основната цел на инициативата е да се покаже желанието на ученическата общност в страната да бъде сериозен и съзидателен фактор в училищното образование. "Искаме да заявим необходимостта от поставянето на учениците на равна основа с останалите участници в образователната система по отношение на вземането на решения", уточняват организаторите. Танцът ще бъде и нестандартно представяне на мерките, около които СУБ се обединява, за подобряване на училищната среда през новата учебна година. Част от тези мерки са: установяване на Ученическия съвет в училище като реална, самостоятелна и работеща институция с равен глас и равно участие в училищната система; гарантирано участие на Ученическите съвети с право на реален глас в заседанията на Педагогическите съвети в училище; приемане и включване в българското законодателство на Декларацията за правата на учениците, приета от OBESSU.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Ден на селото отбелязват в Лютиброд

2 юни, денят в който почитаме паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България е Ден на мездренското село Лютиброд.  По този повод от 20.30 часа в селото ще се проведе тържествена заря-проверка и тържество, в което ще се включат клуб "Умението да говорим" при СУ "Иван Вазов” Мездра с рецитал, популярната МФГ "Змей..

публикувано на 02.06.24 в 13:24

Видинчани се преклониха пред подвига на Ботев

С вой на сирени точно и едноминутно мълчание, точно в 12.00 часа в цялата страна бе отдадена почит към подвига на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България.  Видинчани също отдадоха почит и споделиха, че подвигът на героите винаги трябва да се помни: "Може би трябва да си припомним едно чувство за патриотизъм и да го..

публикувано на 02.06.24 в 13:13

Ще ремонтират пътя Лом-Козлодуй

Основен ремонт на пътя Лом-Козлодуй предвижда да извърши Агенция "Пътна инфраструктура". 94 километра от второкласния път на територията на областите Монтана и Враца е включен в инвестиционната програма на АПИ. Обявена е обществена поръчка за избор на изпълнител за изработването на техническия проект за ремонт на отсечката. До започване на основния..

публикувано на 02.06.24 в 09:36

Д-р Йордан Иванов представи исторически роман в Лом

Д-р Йордан Иванов, специалист по ушно-носно-гърлени болести в ломската болница "Св. Николай Чудотворец", представи шестата си поред книга "Видинската корона" в камерната зала на Народно читалище "Постоянство 1856". Вдъхновен от династията Шишмановци, цар Георги I Тертер и съдбата на Видинското царство, д-р Иванов извежда на преден план вечните теми..

публикувано на 02.06.24 в 09:02

Детска градина в Лом изпрати своите абитуриенти

Децата от подготвителната група на детска градина №1 "Снежанка" в Лом зарадваха родители, учители, баби и дядовци с музикално-поетична програма, по случай завършването на обучението им в детската градина. Тържество се проведе в салона на туристическия културно-информационен център в квартал "Боруна". Бъдещите първокласници показаха много знания и..

публикувано на 02.06.24 в 08:52

Продължава "Summer vibes" във Видин

Днес е вторият ден от провеждащия се за пети път във Видин "Summer vibes". До крепостта Баба Вида, видинчани и днес ще могат да се насладят на богата програма, каза заместник-кметът на Община Видин Борислава Борисова. П редвидени са изложба на старинни оръжия, историческа викторина, патриотични игри, с което ще се отдаде почит към Ботев и загиналите за..

публикувано на 02.06.24 в 08:36

Организират превоз до Околчица в Деня на Ботев

Организират транспорт за всенародното поклонение на връх Околчица, съобщиха от общинската управа във Враца.  На 2 юни местната администрация и общественият превозвач "Тролейбусен транспорт" организират превоз на жители и гости на града до историческия връх в Балкана.  Транспортът от Враца до Околчица ще се извършва на всеки 30 минути в интервала от..

публикувано на 02.06.24 в 08:30