Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 14 ноември 2014 година


Сдружение "Активно общество" и ученици от Х клас на ПМГ "Екзарх Антим І" във Видин отбелязаха Световния ден за борба с диабета- 14 ноември. Като част от националната инициатива "Диабет-утре може да си ти", на площад "Бдинци" младите хора направиха голям син кръг- символ на борбата с диабета. Тази акция на съпричастност цели привличане на общественото внимание към заболяването и изразяване на солидарност към децата и възрастните с диабет. От Сдружение "Активно общество" отправиха посланията на инициативата: "Можем да спрем диабета, ако сме заедно", "Българите са достойни за най-съвременното лечение на диабета", "Никой не е виновен, че е болен от диабет ", "Диабетът е диагноза, с която се живее пълноценно", "Всички диабетици имат право на равен достъп до лечение и профилактика" и припомниха за кампанията "Модерно е да си здрав", която цели събиране на средства и провеждане на изследвания за диабет, хипертония, метаболитен синдром и затлъстяване в общините от област Видин. Световният ден за борба с диабета беше отбелязан и във Враца. Беше изнесена лекция за причините за болестта, а за децата имаше викторина. Ораганизатори на проявите са Асоциация "Диабет, преддиабет и метаболитен синдром" и Дирекция на Природен парк "Врачански Балкан".

Все по-рязко е разграничението в икономически аспект между областите в Северна и Южна България, сочи анализ на Института за пазарна икономика за профила на регионите. Според изследването, Видин е най-слабо развитата в икономически план област в страната, но вече се наблюдават и положителни тенденции. Монтана се нарежда сред икономически изостаналите райони, въпреки преобладаващо позитивните оценки за работата на местната администрация. Влошава се и икономическото състояние на Враца, заради задълбочаващи се проблеми на пазара на труда, сочи анализът.

Дарение, събрано от сдружение "Солидарност - Бернер Оберланд - Източна Европа", предназначено за шест от пострадалите при наводненията общини във Врачанска област, ще пристигне в понеделник във Враца. Инициативата е на посолството в Берн, с помощта на Областна администрация Враца, в продължение на практиката за организиране на помощи от Швейцария за България. Общините Мизия, Мездра, Хайредин, Борован, Роман, Бяла Слатина ще получат болнично и друго обзавеждане, инвентар, медицинско оборудване и медицинско облекло.

Видин, Монтана и Враца са сред областите с най-добра подготовка на пътните участъци за зимния сезон, съобщи днес Председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Лазар Лазаров. "Там нямаме притеснения и всичко е подготвено за предстоящата зима", допълни той. Екипът на Министерството на регионалното развитие и благоустройството вече има създадена организация за поддържане на пътищата през зимата и на 17 ноември пътните участъци трябва да са готови за зимния сезон. Това съобщи министър Лиляна Павлова.

Европейската комисия информира България, че плащанията от европейските фондове по Оперативна програма "Околна среда" за програмния период 2007-2013 се възстановяват. Официалното писмо е изпратено до българската страна на 13 ноември. Това означава, че службите на ЕК ще могат да обработват плащания от Европейския фонд за регионално развитие и Европейския кохезионен фонд по проектите от оперативната програма. Плащанията към България се възстановяват и Комисията ще започне с изплащане на 166 млн. евро от Европейския кохезионен фонд и 74 млн. евро от Европейския фонд за регионално развитие. Сред проектите, финасирани по програма Околна среда е и водният цикъл на Видин, който е за над 75 милиона лв.

Новото военно формирование във Враца ще започне активно работа през следващата година. Първите 8 военнослужещи ще започнат работа в новия батальон във Враца през декември. Това обяви от трибуната на парламента министърът на отбраната Николай Ненчев. Изявлението му бе в отговор на въпрос, зададен от заместник председателя на 43-ото Народно събрание и депутат от коалиция "Български демократичен център" за врачанско Явор Хайтов. Активно по армейското формирование ще започне да се работи догодина, защото в сегашният бюджет не са били заложени средства. Очаква се през 2015 година да бъдат назначени още 100 военнослужещи във Враца. Явор Хайтов спази предизборните си обещания и още при първата си възможност за парламентарен контрол, попита каква ще е съдбата на военното поделение в града под Околчица. Депутатът поиска да разбере колко човека ще работят в него, кога ще бъдат назначени, какви средства са отпуснати досега и още колко пари ще трябват, за да отвори врати батальонът във Враца. Заместник-председателят на НС припомни, че закритото през 2012 година военно поделение № 52 380 е давало препитание на стотици семейства и е било и основен поминък във Врачанския регион.

Директорът на Дома за деца с умствена изостаналост в Берковица подаде оставка.
Причината е трагичният инцидент, при който загина момиченце от институцията. Уволнена е и дежурната детегледачка на етажа във фаталната нощ, след като при направената проверка от Държавна агенция "Закрила на детето", е установена служебна небрежност, обясни заместник кметът Радослав Найденов. Комисията от инспектори е намерила пропуски при изпълнение на задълженията от страна на персонала, ангажиран пряко с работата с децата и младежите. За избора на нов директор на социалното заведение ще бъде проведен конкурс, информира Петя Генова.

По още 500 лева ще получат в понеделник, 17 ноември, семействата на загиналите шест работници от Монтана при взрива в завода за боеприпаси в Горни Лом
. Средствата са осигурени от народния представител доц. Борислав Великов и доц. Атанас Щерев, каза кметът на Община Монтана Златко Живков. "Дадохме на хората по 2000 лева на загинал. Това беше моето предложение и Общинският съвет го подкрепи. А в понеделник доц. Великов и доц. Щерев ще дадат по още по 500 лева на всяко от семействата на загиналите." За децата ще бъдат осигурени и коледни и новогодишни изненади, каза още Златко Живков.

Приключва жътвата на слънчогледа в област Враца, съобщиха от областната дирекция "Земеделие". От засетите 509 033 декара са прибрани около 90% от маслодайната култура. Земеделските стопани очакват най-късно до седмица да приключат с жътвата. Поради лошите атмосферни условия тази есен, пропадналите с различни култури декари са около 100 000 дка. Средният добив в различните общини при слънчогледа тази година е между 150 и 340 кг/дка.

В Берковица обявиха конкурс за набиране на персонал за Център за настаняване от семеен тип за деца с увреждания. Търси се един ръководител на половин щат, а също така един социален работник, една медицинска сестра на половин щат, осем детегледачи, за които не се изисква специално образование или стаж, както и един човек на половин щат за техническа поддръжка на сградата. Предстои откриването на социалната услуга. Сградата е новопостроена и се намира в двора на бившето Оздравително училище в Берковица. Документите за участие в конкурса се приемат в запечатан плик в Центъра за услуги и информация на гражданите в Община Берковица- партерен етаж до 12 декември.

В Белоградчик тази вечер учредиха клуб "Русофили".
Част от учредителите са бивши възпитаници на руски висши училища или са работили в бившия СССР.  Клубът е надпартийна структура. Целите му са свързани с популяризирането на руския език, култура и литература. Руският клуб щe участва в националния празник- трети март, в честването на Деня на победата, в традиционните срещи на русофилите на язовир "Копринка". Клуб "Русофили" ще поддържа връзки с Руския информационен център, с посолството на Русия и издателството на вестник "Русия днес".

С писмо до Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан от Областната дирекция на МВР Видин отправиха молба имената на загиналите при катастрофи, станали от началото на тази година в област Видин, да бъдат споменати по време на неделните служби в църковните храмове в града. Поводът- Денят за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшестви, който се отбелязва на 16 ноември. От полицията във Видин съобщават, че от началото на 2014 година петима мъже и две жени на възраст от 32 до 82 години са загинали при катастрофи на територията на областта. През 2013 година са били регистрирани 434 катастрофи с девет жертви и 85 ранени; през 2012 година пътните произшествия са били 429 с девет жертви и 56 ранени; през 2011 година катастрофите в областта са били 381, жертвите осем, а ранените 46; през 2010 година при 462 пътнотранспортни произшествия броят на жертвите е бил 9, а на ранените 57. "Нека в този ден почетем паметта на жертвите при пътнотранспортни произшествия. Нека бъдем по-внимателни и толерантни едни към други, независимо дали сме зад волана или на пешеходната пътека"- призовават от полицията във Видин.

Годишните награди за изкуство и култура на името на доктор Хернани Цибрански, преподавател в детската музикална школа, художествен ръководител и диригент на Ломския оперетен театър, бяха връчени за седма поредна година в Лом. Председателят на изборната комисия д-р Любомил Петров обяви отличените ломчани, които тази година са четирима. Награда за развитие и съхранение на духовната култура получи историкът Мими Батева, бивш директор на историческия музей в града. Награда за постижение в музикално-драматичното изкуство и за развитието на млади таланти бе връчена на Дафинка Борисова, преподавател по музика в училище "Найден Геров". Ръководителят на фанфарния оркестър към I ОУ "Никола Първанов" и музикален педагог Люсиен Илиев получи награда за постижение в музикално-драматичното изкуство. Хореографът Младен Младенов, ръководител на фолклорна танцова формация "Ломски ритми" също беше отличен с награда за развитие на танцовото изкуство.

По идея на община Мездра, кметството и читалището в село Дърманци, днес бе открита изложба по повод 100 години от рождението на именития местен художник Димитър Македонски
. Димитър Македонски е отличен с ІІІ награда на Камарата на народната култура за композиция през 1947 година, с Наградата на София през 1973 година и е награден с орден "Св. Св. Кирил и Методий", І степен през 1974 година, във връзка с неговата 60-годишнина. Умира на 27 юни 1993 година. Изложбата беше открита в залата на читалище "Подем" в село Дърманци.

Възможностите за обучение в Холандия обсъдиха на среща ученици от ГПЧЕ "Йордан Радичков" Видин и бивши възпитаници на холандски университети. Гимназистите бяха информирани за бакалавърски и магистърски програми в десетки направления. Учениците проявиха най-голям интерес към "Изкуство и технология" и "Електроника". Акцент в срещата бяха условията за получаване на студентски кредит и допълнително финансиране, както и възможностите за работа по време на обучение. Борислав Борисов от XII "б" клас вече е приет за студент в Холандия. Още 4 негови съученици са в процедура по прием.

Ученици от ПМГ "Екзарх Антим І" Видин ще участват в VІІ Национално състезание за ключови компетентности по природни науки
, което се организира от  Министерството на образованието и науката и ще се проведе в периода 14-16 ноември в Кюстендил. Асен Иванов и Ивайло Стоянов от ІХ в клас на ПМГ "Екзарх Антим І", с ръководител Антоанета Добрева, ще вземат участие в надпреварата. Състезанието включва решаване и публично представяне на задачи, проверяващи усвояването на ключовите компетентности в областта на природните науки физика, химия, биология и математика.

Рок банди и музиканти от Северозапада се събират в събота- 15 ноември, в Мездра, за да направят рок купон заедно със заместник председателя на 43-ото Народно събрание и депутат от Врачанско Явор Хайтов. Проявата беше замислена като акцент в предизборната програма на Хайтов, но бе отменена заради трагедията с 15 жертви, която се случи във видинското село Горни Лом в началото на месец октомври. Рок купонът ще се проведе от 20.30 часа в ресторант "Родина", в центъра на Мездра. Засега е сигурно, че участие ще вземе врачанската група "Топ Микс Бенд", а организаторът на проявата- Ивайло Костов, обещава отворена схема и включване до последния момент на всички желаещи да посвирят заедно със заместник председателя на парламента Явор Хайтов. Няма ограничения нито за зрители, нито за музиканти!


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 20 май 2024 година

Днес се проведе вторият задължителен държавен зрелостен изпит - по профилиращ предмет, изучаван в 11 и 12 клас, или по теория на професията за учениците от професионалните гимназии.  Резултатите от матурите ще бъдат обявени до 7 юни.  Близо 80 млн. лв. допълнително за възнагражденията в държавните висши училища осигурява служебният кабинет. Двете..

публикувано на 20.05.24 в 18:10

Спокойно е преминала днешната матура във Видин

Спокойно и без нарушения е преминала днешната матура по избираем профилиращ предмет, както и държавният изпит за придобиване на професионална квалификация в училищата в област Видин. Най-много дванайсетокласници са избрали да се явят на държавен зрелостен изпит по английски език, каза началникът на Регионалното управление по образованието Веселка..

публикувано на 20.05.24 в 16:24

Евтим Милошев във Видин: Туризъм без инфраструктура няма как да се случва

"Дори да направим най-хубавата реклама, да създаваме най-добрия туристически продукт, ако няма свързаност, няма как да докараме туристите." Това заяви служебният министър на туризма Евтим Милошев, който днес е на посещение в област Видин. Според него държавата може да помогне на региона най-вече с инфраструктурата. В тази връзка министерството на..

публикувано на 20.05.24 в 16:20

Нови два случая на коклюш установиха във Видинско

Два нови случая на коклюш са регистрани през последната седмица /13-17 май/ във Видинска област. Касае се за 2-годишни деца от Видин и село Косово, които не посещават детски заведения.  Имунизирани са, заболяването протича много леко, обясниха от Регионалната здравна инспекция. Здравните специалисти проследяват контактните и близките на децата...

публикувано на 20.05.24 в 15:18

В Монтана няма сигнали за купуване на гласове

В област Монтана няма постъпили сигнали за купуване на гласове за изборите на 9 юни. Към момента обстановката е спокойна, потвърдиха и от прокуратурата.  Организацията за вота обсъдиха на среща при областния управител представители на полицията, ДАНС, прокуратурата и Районната избирателна комисия. Сформиран е областен щаб.  Поръчани са по 117 000..

публикувано на 20.05.24 в 15:12

12 проучвания бяха представени в Mайските краеведски четения в Мездра

Краеведи от Враца, Мездра и съставните села на общината взеха участие в XIII майски краеведски четения, които се проведоха в Мездра. Организатор на проявата, която е програмата на 50-ите Празници на културата „Мездра -май“ и на 29-ите Празници на Искърското дефиле, беше Краеведското дружество към НЧ „Просвета 1925“, с подкрепата на Община Мездра...

публикувано на 20.05.24 в 14:30

Двама се отказаха да бъдат кандидати за депутати от Монтана

Двама кандидати за народни представители от 12-и Многомандатен избирателен район Монтана се отказаха от борбата за 50-ия парламент на страната. Цеко Маринов и Ангел Ангелов са заявили, че желаят да им бъде заличена регистрацията, съобщи говорителят на РИК Монтана Петко Петков.  Районната избирателна комисия в Монтана излезе с решения и заличи..

публикувано на 20.05.24 в 14:24