Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 6 януари 2015 година

Богоявление във Видин
Снимка: Цветомир Цветанов

21 души, сред които и две жени, се опитаха да уловят кръста в река Дунав до плажа край замъка "Баба Вида" във Видин. Пръв до него стигна 33-годишният Пламен Георгиев, който вади кръста за втори път. Тържествено отбелязване на Йордановден във Видин започна със Света литургия в катедралния храм "Св. Димитър", отслужена от Видинския митрополит Дометиан. След службата от църквата потегли традиционното литийно шествие към плажа при замъка "Баба Вида", начело с Градския духов оркестър. За да наблюдават церемонията, на брега на Дунав се събраха стотици видинчани. Викарият на Видинския митрополит Белоградчишкият епископ Поликарп отслужи тържествен водосвет и хвърли Богоявленския кръст във водите на реката. Вярващи във Видин спазиха обичая на Йордановден да си налеят осветена вода от храма. Според библейското предание, на  Богоявление Св. Йоан Кръстител извършва кръщението на Иисус Христос във водите на река Йордан, затова се смята, че водата на този ден е лечебна.

Юлиян е младежът, който хвана богоявленския кръст в ледените води на река Дунав край видинското село Ново село, предаде Светла Бондова. Близо 60 души празнуват имен ден днес в Новоселската община. Най-възрастна е баба Йордана, от село Неговановци, която след броени дни ще навърши 88 години. Най-малък е Дани Кайцанов от Ново село, роден през 2005 година, а най-известен е Богдан Пасков, който преди години спечели "хамъра" на Слави Трифонов.

Петър Цолов извади Светия кръст от ледените води на Стакевска река  край белоградчишкото село Чифлик, предаде Иванка Петрова. Петима бяха участниците, осмелили се при минус 6 градуса да се хвърлят в реката. Всички те казаха, че участват в ритуала единствено за здраве. Кметът Борис Николов поздрави смелчаците и връчи грамоти и парични награди. Най-младият участник в ритуала бе Невен Димитров. Спонтанно тържеството премина в благотворителност. Двама от наградените участници дариха паричните си премии за децата от Дома за деца, лишени от родителски грижи "Надежда". Към тях се присъедини и кметът Борис Николов.

17-годишният Самуил Йошков извади Богоявленския кръст от водата на езерото в парка "Монтанезиум" в Монтана, съобщи кореспондентът на БНР Николай Драгиев. Ученикът в Природо-математическата гимназия "Свети Климент Охридски" участва за втори път в ритуала. Активно спортува. Неговият баща Ангел също редовно участва в традиционния ритуал на Йордановден и е изваждал кръста. Самуил получи от кмета на Община Монтана Златко Живков обещаната парична награда от 150 лв.

25-годишният Илия Петров се пребори и улови кръста в ледените води на басейн "Св. Георги Победоносец" в Берковица, съобщи Петя Генова. За последните седем години младежът за шести път вади кръста на Богоявление в града под Ком. В светия ритуал по спасяване на кръста се включиха 11 младежи. Празникът Богоявление започна с водосвет на отец Петър, който благослови младите мъже.

Кметът Иво Иванов награди двадесет и една годишния Първан Първанов от Лом, който извади кръста от водите на река Дунав в традиционния богоявленски ритуал, предаде Владимир Недев. Младежът  получи парична премия от 100 лева, а останалите десет участници, които се включиха в надпреварата за разпятието, също получиха парични награди от по 50 лева, осигурени от Общината.

33-годишният Петър Тодоров извади кръста на Богоявление от река Лева край Враца, съобщи Жоро Александров. Смелчагата скача за първи път в ледените води, но представянето му беше перфектно, тъй като изпревари 11 конкуренти за разпятието. Петър, който работи в пожарната във Враца, е от село Згориград. 12 мъже се хванаха на мъжко хоро в ледените води на реката, развявайки българския трибагреник. Ритуалът се провежда за втора година и беше организиран от Община Враца. По-рано през деня пък на централния площад "Христо Ботев" беше осветено бойното знаме на възстановеното военно формирование №54 990 в града. Водосвет отслужи врачанският митрополит Калиник, а траянополският епископ Киприян поръси множеството със светена вода за здраве. Кметът на Враца Николай Иванов приветства войниците и гостите на тържеството.

52-годишният строителен работник Иво Маргински "спаси" Богоявленския кръст в Мездра, съобщи Мирослав Гетов от Общината. Маргински, който е редовен участник в ритуала, бе най-възрастният от десетимата смелчаци, дръзнали да се хвърлят в ледените води на река Искър край Археологически комплекс "Калето". Спасителят на кръста получи 150 лв., осигурени  от Църковното настоятелство при храм "Св. вмчк Георги Победоносец" и от Община Мездра, а останалите участници си тръгнаха с поощрителни парични премии. Наградите връчиха енорийският свещеник о. Данаил Цинцарски и вр. и. д. кмет на Общината Николинка Кътовска.

При минус осем градуса навън, седем души се хвърлиха в ледените води на река Дунав за кръста, който отец Пламен хвърли за Йордановден в Козлодуй, предаде Силвия Иванова. Най-бърз се оказа 21-годишният Денислав Гърлов, който за трети път вади разпятието от ледената вода. В село Хърлец пък малко след 9 часа сутринта, дървения кръст извади 46 годишният Сергей Игнатов, който за пръв път скача за него. Двамата смелчаци получиха пари за смелостта си, като и в двата случая кръстът замръзна, което предвещава здрава и плодородна година.
 
Автоматичната измервателна станция на ж.п. гарата във Враца е отчела само 12 превишения на фини прахови частици през декември. Превишения на другите показатели за замърсеност на въздуха, които се следят, не са отчетени, съобщиха от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) във Враца. Фирма от областния град е получила предписание да събере на работната си площадка излезли от употреба моторни превозни средства, които са били разположени върху част от пътното платно. Експертите са изискали от управител на зоомагазин да представи документ, доказващ произхода на изложен кралски питон.

233 граждани и фирми са обслужени в офиса на приходната агенция във Видин в първия работен ден годината. Почти половината от клиентите са посетили приходната администрация, за да уточнят здравноосигурителния си статус. Общо 6 годишни данъчни декларации са подадени "офлайн" през първия ден от данъчно-осигурителната кампания на 2015 година, информират от офиса на НАП.

Първата данъчна декларация за облагане на доходите на физическите лица в офис Враца беше приета през първия ден от данъчно-осигурителната кампания на 2015 година, съобщават от териториалното поделение на Националната агенция по приходите (НАП). Декларацията е подадена от ЕТ с дейност счетоводни услуги и е с деклариран данък за довнасяне. Срокът за подаване на декларациите за облагане на доходите на физическите лица от 2014 г. изтича на 30 април 2015 г. Това е и срокът, в който трябва да се внесе и дължимият за довнасяне данък по декларациите за доходите. Указания за плащането на данъци и осигуровки са публикувани в сайта на НАП. Във врачанския офис на Национална агенция по приходите през първия работен ден на годината са обслужени близо 200 клиенти, основно с искане за изясняване на здравноосигурителен статус и подаване на осигурителни декларации. От НАП напомнят, че всеки, който подаде декларацията си за облагане на доходите до 31 март 2015 г. онлайн, ще ползва отстъпка от 5 % от данъка за довнасяне. Най-лесно изпращането на документите по електронен път става с ПИК, като получаването му е безплатно от офиса на НАП по постоянен адрес на физическото лице. За да се ползва отстъпката, декларацията може да се подаде онлайн и подписана с електронен подпис.

Предоставянето на безплатен топъл обяд в община Белоградчик продължава, съобщават от местната управа. Новият договор, подписан от кмета Борис Николов с Фонд "Социална закрила" към Министерството на труда и социалната политика, е за работните дни в периода 01.01.2015 - 30.04.2015 г. Одобрените хора за общината са 90. Това са скитащи и бездомни деца и възрастни, самотно живеещи хора и семейства, получаващи минимални пенсии. Менюто се приготвя и предоставя от Домашен социален патронаж. Храната, която Община Белоградчик предоставя за обяд на потребителите включва: супа, основно ястие и хляб.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Спокойно е преминала днешната матура във Видин

Спокойно и без нарушения е преминала днешната матура по избираем профилиращ предмет, както и държавният изпит за придобиване на професионална квалификация в училищата в област Видин. Най-много дванайсетокласници са избрали да се явят на държавен зрелостен изпит по английски език, каза началникът на Регионалното управление по образованието Веселка..

публикувано на 20.05.24 в 16:24

Евтим Милошев във Видин: Туризъм без инфраструктура няма как да се случва

"Дори да направим най-хубавата реклама, да създаваме най-добрия туристически продукт, ако няма свързаност, няма как да докараме туристите." Това заяви служебният министър на туризма Евтим Милошев, който днес е на посещение в област Видин. Според него държавата може да помогне на региона най-вече с инфраструктурата. В тази връзка министерството на..

публикувано на 20.05.24 в 16:20

Нови два случая на коклюш установиха във Видинско

Два нови случая на коклюш са регистрани през последната седмица /13-17 май/ във Видинска област. Касае се за 2-годишни деца от Видин и село Косово, които не посещават детски заведения.  Имунизирани са, заболяването протича много леко, обясниха от Регионалната здравна инспекция. Здравните специалисти проследяват контактните и близките на децата...

публикувано на 20.05.24 в 15:18

В Монтана няма сигнали за купуване на гласове

В област Монтана няма постъпили сигнали за купуване на гласове за изборите на 9 юни. Към момента обстановката е спокойна, потвърдиха и от прокуратурата.  Организацията за вота обсъдиха на среща при областния управител представители на полицията, ДАНС, прокуратурата и Районната избирателна комисия. Сформиран е областен щаб.  Поръчани са по 117 000..

публикувано на 20.05.24 в 15:12

12 проучвания бяха представени в Mайските краеведски четения в Мездра

Краеведи от Враца, Мездра и съставните села на общината взеха участие в XIII майски краеведски четения, които се проведоха в Мездра. Организатор на проявата, която е програмата на 50-ите Празници на културата „Мездра -май“ и на 29-ите Празници на Искърското дефиле, беше Краеведското дружество към НЧ „Просвета 1925“, с подкрепата на Община Мездра...

публикувано на 20.05.24 в 14:30

Двама се отказаха да бъдат кандидати за депутати от Монтана

Двама кандидати за народни представители от 12-и Многомандатен избирателен район Монтана се отказаха от борбата за 50-ия парламент на страната. Цеко Маринов и Ангел Ангелов са заявили, че желаят да им бъде заличена регистрацията, съобщи говорителят на РИК Монтана Петко Петков.  Районната избирателна комисия в Монтана излезе с решения и заличи..

публикувано на 20.05.24 в 14:24

Театърът във Враца с нов уебсайт и онлайн система за закупуване на билети

Драматично-куклен театър – Враца вече разполага с нов функционален уебсайт-  www.dktvratsa.com , и интегрирана онлайн система за закупуване на билети. Основните предимства на новия сайт включват модерен дизайн, подробна информация за нашия репертоар, програма, събития, новини, фестивал, както и възможност да се запознаете с творческия и..

публикувано на 20.05.24 в 13:37