Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 21 януари 2015 година

На Бабинден в Ново село, Снимка: Пламен Генчев
Снимка: Пламен Генчев

21 януари е обявен за Ден на родилната помощ и на акушерките и гинеколозите. В народната традиция празникът се нарича Бабинден и е посветен на "бабите" - жените, които помагат при раждане, и на младите булки и невести, които са раждали.

Денят на родилната помощ събра в радилното отделение на видинската болница "Света Петка" настоящи и бивши акушерки и лекари. В нея през 2014 г. е имало 495 раждания. Тенденцията е към леко увеличение на бебетата, каза д-р Слави Любенов, завеждащ отделението по акушерство и гинекология в МБАЛ "Св. Петка". За плазника приветствие отправи директорът на здравната каса д-р Владимир Вълчев. Здраве и успехи пожела на работещите в родилното отделение и изпълнителният директор на болницата д-р Виолета Дочкова. Водосвет за здраве отслужи архимандрит Самуил. За празника си работещите от родилното отделение получиха много поздравителни адреси. Ритуалът по измиване ръцете на акушерката изпълниха последната родилка Светлана Ангелова и акушерката Атанаска Миланова.

Пенсионерският клуб "Мадона" в Белоградчик организира тържество за Бабинден. На него специални гости бяха пенсионираните акушерки. Своя поздрав поднесоха децата от група "Звездичка" към Обединено детско заведение  "Иглика". Кметът Борис Николов и председателят на Общинския съвет Мирослава Чавдарова също уважиха бабите и изказаха своите специални поздравления на акушерките, дали живот на десетки бебета. Тържеството продължи с пресъздаване на традиционния ритуал - къпане на бебе. Една от младите акушерки ритуално изми ръцете на завеждащия отделението д-р Цонева, която сподели, че през изминалата година в отделението са се родили 62 бебета. Кметът поздрави персонала на отделението и им подари скромен подарък.

С хоро и закачки започна Бабинден във видинското село Ново село. По традиция днес женската челяд не шата край печката, а облечена в най-хубавите си дрехи, превръща селото в женско царство. Празникът е посветен на хората, които посрещат на бял свят малките човеци. Затова на почит е бабата-акушерка. Тази година в ролята влезе акушерката Савина Петкова. Тя посрещна женското множество пред здравната служба, където да си измие ръцете й помогнаха три млади майки на деца, родени през последната година и една приемна майка. Специален гост на празника всяка година е и кметът Георги Стоенелов, който води точната бройка на новородените: "15-16 дечица са новородените в Община Ново село през 2014 година. Мисля, добра година. За нашите жени съм поканил за първи път изпълнител на български балади, който ще пее на живо. Нашите жени заслужават своето забавление", каза кметът. В Ново село си организираха и три конкурса- кулинарен, за "Мисис Бабиндън" и за "Баба Бъц". Едното отличие е за най-открояващата се на празника млада жена, а второто- за най-хубавата и весела баба. Ето и победителите: при кулинарите първото място получи Елеонора Бондова, за десерт "Агънце"; на второ място журито определи да бъде "Торта в розово", дело на Петруна Стоенелова; третата награда отиде при Йорданка Ждерова, за майсторски изработената домашна празнична питка. Званието "Мисис Бабинден" получи Деяна Стоянова, секретар на Общината, а уникалното отличие "Баба Бъц Ново село 2015" отиде при директорката на СОУ "Св. Св. Кирил и Методий", която за сега е още само млада свекърва, с перспектива скоро да стане и баба!

Неонатолозите в монтанската болница посрещнаха професионалния си празник 21 януари-  Ден на родилната помощ с поредна придобивка за отделението. Фармацевтична компания дари контролен монитор за непрекъснато наблюдение на жизненоважните функции на сърдечната и дихателната система при новородените. Мониторът е от ново поколение, на стойност няколко хиляди лева. Той ще замени и допълни съществуващата апаратура за наблюдение на бебетата. В момента отделението разполага с по 4 монитора и пулсометъра.

На мило тържество в читалнята на библиотеката на НЧ "Просвета 1925 Мездра" деца от 3 клас при ОУ "Св. Кирил и Методий" с класен ръководител Доля Попова пресъздадоха стария български обичай, с който се празнува Бабинден. С много любов малчуганите влязоха в ролите на бабата, младите майки и техните родители. На тържеството присъства и най-старият акушер-гинеколог в Мездра- доктор Попов.

С приповдигнато настроение посрещнаха Деня на родилната помощ - 21 януари и в Акушеро-гинекологичното отделение на МБАЛ Мездра. Началникът на АГО д-р Владимир Цеков пожела на своите колеги здраве и много нови раждания. Под вещите грижи на петимата акушер-гинеколози, 11-те акушерки и 5-те санитарки през миналата година тук са се родили 290 деца- 171 от тях са момчета и 119 момичета. През 2013 г. новородените са били 242, през 2012 г. - 292, а през 2011 г. - 252. В навечерието на Бабинден персоналът на АГО-то имаше двоен повод за празнуване, защото на 20 януари (Ивановден ст. стил) се родиха две момичета. Рано сутринта проплака чаровната Ивон, която тежи 3,250 кг и е висока 50 см, втора рожба на Ивелина Чукова от Мездра, а късно през нощта на бял свят се появи Михаела (3,420 кг, 49 см), първородна дъщеря на Биляна Кръстева от Враца, информира Мирослав Гетов от Община Мездра.

Правителството отпуска 40 милиона лева допълнително на "БДЖ - Пътнически превози". Средствата от централния бюджет са предназначени за обезпечаване на обществени превозни услуги и да се осигурят нормални условия за пътуване. Отблокираните средства ще позволят на БДЖ да възстанови част от спрените този месец влакове. След серия от протести в различни части на страната миналата седмица се стигна до решението да бъдат отпуснати още 40 милиона лева към държавната субсидия за БДЖ.

Изпълнителната агенция "Главна инспекция по труда" към Министерството на труда и социалната политика публикува на официалната си интернет страница обява за конкурс за длъжността директор на дирекция "Инспекция по труда" със седалище Видин към Главна дирекция "Инспектиране на труда". Документи за участието в конкурса се приемат до 30 януари 2015 г. Новоизбраният директор ще замени досегашния Тодор Вълчев, който понастоящем вече е освободен от длъжност.

Продължават действията на терен по разследването на причините за взрива във фабриката за боеприпаси в Горни Лом. Очакват се заключенията  по някои от експертизите, каза Андрей Цветанов, завеждащ  отдел в Националната следствена служба: "Продължава разследването на досъдебното производство под контрола на наблюдаващите прокурори. Назначени са експертизи. Работи се по тях. Някои са готови, други предстои да представят заключение. Готови са съдебно- медицинските, ДНК изследването, компютърните експертизи и съдебно-счетоводните." Разследването е мащабно, уточни Андрей Цветанов. Взривът във фабриката за боеприпаси в Горни Лом избухна на първи октомври миналата година. Резултатите от ДНК експертизата  категорично потвърдиха смъртта на 15 души. Със становище на следствието и постановление на прокуратурата откритият биологичен материал бе предоставен на близките на загиналите.

Във връзка със старта на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради , ръководството на община Мездра кани на информационна среща домоуправителите на етажната собственост на многофамилните жилищни сгради в град Мездра с 36 и повече жилища във всички входове. Срещата ще бъде проведена на 22 януари- четвъртък от 14 часа в сградата на Община Мездра.

Продължава програмата за лични асистенти на хора с увреждания в Община Кула.
По-късно през този месец ще започне назначаването на личните асистенти, които до края на декември 2014 г. полагаха грижи за хора с тежки увреждания. На свое заседание Министерски съвет е одобрил допълнителни средства за предоставяне на социалната услуга. Средствата ще се предоставят чрез Агенцията за социално подпомагане на общините за обезпечаване на социалната услуга. Новите договори с потребителите и техните лични асистенти, които бяха освободени след 31 декември 2014 г. поради изтичане срока на предоставяне на услугата по проекта ще бъдат сключени наново след обнародване на Постановлението на МС в Държавен вестник, което се очаква да се случи в петък, 23 януари. Обикновено потребители на социалната услуга са хора с трайни увреждания, нуждаещи се от постоянна грижа, с 90 и над 90 % трайно намалена работоспособност, или вид и степен на увреждане, както и деца на възраст до 18 години с 50 и над 50% увреждане. Съгласно информация, подадена от Дирекция социално подпомагане - Кула потенциални кандидати за услугата "Личен асистент" са 135 души.
От днес започна изплащането на втория транш на помощите за отопление в област Видин. "Сумата е над 200 лева и обхваща месеците януари, февруари и март. Всички видове помощи са изплатени. Остава само по Закона за интегриране на хората с увреждания парите да се преведат по банков път"- каза за РАДИО ВИДИН директорът на Регионална дирекция "Социално подпомагане" Венци Пасков. Едни 7 290 души във Видинско са одобрени за получаване на целева помощ за отопление. Над 9 хиляди са били подадените молби през тази есен от социално слаби хора.

Нов областен координатор бе избран на общо събрание на различните клубове на младежката организация на БЧК във Видин. С явно гласуване бе избрана Веселка Весова, а за нейна заместничка с тайно гласуване бе определена Диана Цветанова. Това стана на общо отчетно-изборно събрание, където младите червенокръстци отчетоха дейността си за изминалите две години - 2013-та и 2014-та. Младежката организация на БЧК във Видин има 70 членове, като за последната година доброволци са станали още 10 ученици.

Срещу намаляването на средствата за озеленяване във Видин възразиха от фирмата, ангажирана с тази дейност. Вместо необходимите 850 хиляди лева, се предвиждат  450 хиляди лева, се посочва в писмо до медиите от управителя на фирмата. Според Даниела Димитрова, представител на видинския клон на фирмата, средствата ще стигнат само за частична поддръжка на зелените площи:"Все едно да насадим две карета от цветните фигури на площада, а другите да ги оставим празни. Най-вероятно ще пострадат кварталните зелени площи, както винаги, селата на община Видин и град Дунавци. За радост на финансистите на община Видин, парк "Рова" тази година не беше включен към нашата поддръжка, защото се ремонтира, но от догодина може да се включи. Отделно от това, при тези изкопни работи, които се правят по проектите, много от зелените площи са нарушени, което означава, че трябва да се възстановят." "Спирането на работа по поддържането на парковете не е икономия, а отлагане на почистването им за по-късно"- посочват в отворено писмо до медиите и Общинския съвет от фирмата по озеленяване. От Община Видин, съобщиха, че ще коментират темата утре.

Монтана все още е далеч от грипна епидемия. За последната седмица хигиенната инспекция е отчела заболеваемост от 101 на 10 000 души население, което е малко под средното за страната, съобщи д-р Даниела Караджова, директор дирекция "Надзор на заразните болести" в Регионалната здравна инспекция в Монтана:"Ситуацията в нашия регион е спокойна за разлика от други области, които вече обявиха грипна епидемия, което означава, че най-вероятно грипната вълна неминуемо ще стигне и до нашата част на страната. Обикновено в рамките на един месец грипната вълна обхожда цялата страна. Обичайно до края на февруари обявяваме епидемия в повечето области на страната. На нашата територия заболеваемостта е най-висока в най-ранната детска възраст- от 0 до 4 и от 5 до 14 години."По данни на РЗИ тази година доста малко са били хората, избрали да се предпазват от грипа с имунизации. Към момента инспекцията не разполага с безплатни антивирусни препарати.

Девет деца и младежи от ромски произход на възраст между 12 и 17 години от Монтана представиха пред местната публика пиесата "Вражелец" по Стефан Костов
. Пиесата е направена от ромската театрална трупа "Суно". Режисьор е Хари Белов. Група "Суно" е създадена към драматичния театър "Драгомир Асенов" в Монтана с идеята да представя известни пиеси пред ромската аудитория в региона и страната и така да помага за интеграцията на ромите, обяви Белов.

Асоциацията на българските села продължава срещите си с фермери от Северозапада. По време на срещите ще бъдат представени основните параметри и възможности за земеделските производители и инициативните хора в селата по линия на Програмата за развитие на селските райони 2015-2020. Експерти на Асоциацията на българските села ще разяснят предстоящия старт на мярка 4.1-  за инвестиции в материални активи ( за закупуване на земеделска техника, създаване на градини с трайни насаждения, строителство и ремонт на ферми), мярка "Млад фермер" и възможностите за инвестиции в селски туризъм и всякакъв тип услуги в селата. Ще бъдат дискутирани и регламентите за инвестиции в мобилни фермерски магазини, както и инвестициите в инфраструктурни проекти в селата. Входът на срещите е свободен! Срещата във Видин ще се проведе на 22 януари в медийния център на Общината. Регистрацията на посетителите е в 09,30 ч., а дискусията започва в 10 часа.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

През юни продължават изявите на колективите при градското читалище в Мездра

Готов е Календара на дейностите и участията на колективите от НЧ "Просвета 1925 - Мездра"  за предстоящия месец. Нормално най-много са участията на различните възрастови групи на танцьорите.   На 2 юни участие на Средношколски танцов ансамбъл “Мездра” в празник в с. Люти брод, от 7  до 16 юни в Мултикултурен фестивал “Duna Karnevál” в Будапеща,..

публикувано на 01.06.24 в 15:53

"Лято в библиотеката" започна във Видин

Традиционната инициатива "Лято с библиотеката" стартира в Деня на детето, във Видин. Сред предвидените занимания бяха и работилница за плетене на една кука .  Макар и само на 8 години, Габриела Светославова вече има зад гърба си няколко плетива: "До сега  съм плела подложки за чаши, за кафе и чанти. Мисля да изплета една чанта. По-точно..

публикувано на 01.06.24 в 15:34

Стартира "Summer Vibes Festival" във Видин

С лекоатлетически маратон, стрийтбол и турнир по шах стартира Summer Vibes Festival във Видин. Общо 84 деца и младежи взеха участие в надпреварите. Момичетата от волейболен клуб "Бдин Вида" се записват в маратона за пета поредна година: "Както при всеки мач във волейбола има вълнение, както и сега има вълнение. Това е поредната година, която..

публикувано на 01.06.24 в 15:00

"Замени пластмаса за книга"

"Замени пластмаса за книга" едно от съпътстващите събития във Видин по повод Деня на детето премина с голям интерес. В рамките на събитието, всеки може да върне непотребни, стари или счупени пластмасови играчки и в замяна да получи детска книжка. Организатори на инициативата са Ротари Дунавски Алианс, Ротари Видин, Инър Уийл Видин, Интеракт Видин,..

публикувано на 01.06.24 в 14:28

Язовир "Огоста" край Монтана се напълни с риболовци

"Рибари, спазвайте правилата и не прекалявайте с улова". Това призоваха инспекторите от "ИАРА -Монтана". Риболовът се открива днес.  От няколко дни на язовир "Огоста" край Монтана прииждат каравани и лодки. Днес изтича забраната за пролетно-лятното размножаване на рибите и от утре любителите свободно могат да мятат въдици. „Язовир „Огоста" е един от..

публикувано на 01.06.24 в 14:00
враца концертна зала общински съвет

Кръстиха градската концертна зала във Враца

Градската концертна зала във Враца  беше кръстена на Радосвета Бояджиева , а решението за даване на наименованието беше взето от общинските съветници на последното им редовно заседание за май. Единодушният вот в залата показа волята на местния парламент да отдаде заслуженото на първата жена-диригент в България и третата в световен мащаб. Радосвета..

публикувано на 01.06.24 в 11:56
Маестро Дико Илиев на среща с военен оркестър

В Монтана подредиха камерна изложба "Дико Илиев и културната памет на Северозападна България"

Камерна изложба "Дико Илиев и културната памет на Северозападна България" се открива днес в Монтана. Тя е съпътстваща проява на започналите снощи Международни празници на духовите оркестри "Дико Илиев". В камерната изложба "Дико Илиев и културната памет на Северозападна България" ще има възможност да се видят плакати, програми и покани, представящи..

публикувано на 01.06.24 в 11:10