Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 18 февруари 2015 година

Снимка: Радио Видин

Как ще изглежда Видин в следващия програмен период до 2020 година и какви проекти е подготвила Общината- това представиха пред видинската общественост от управата в града. Седем са проектните предложения, които трябва да станат окончателно готови до есента. Техническите проекти трябва да бъдат готови до месец септември 2015 г., след което ще се кандидатства за финансиране. През пролетта на 2016 година строителството би могло да започне, обясни главният архитект на Общината Ангел Недялков. Той допълни, че 45 милиона лева ще бъдат отпуснати през програмния период от Министерството на регионалното развитие и благоустройството за подготовка на проектни предложения във Видин през следващите 6 години. На общественото обсъждане имаше и предложения от граждани, като например да се създаде камерна зала в Драматичния театър и магазинче за сувенири пред музей "Конака". Гражданите на Видин могат да се запознаят с проектите във фоайето пред залата на Общинския съвет до 19 февруари. Ще се предоставят и анкетни карти, в които хората ще могат да споделят мнението си.

От днес започва обследване на проводимостта на речни корита на територията на област Видин. Проверката е редовна и е разпоредена от Момчил Станков в рамките на неговите задължения като областен управител по Закона за водите и Закона за защита при бедствия, съобщават от областната администрация. За целта е сформирана експертна комисия, която ще работи под ръководството на заместник областния управител Огнян Ценков.  

Броят на доброволците в Българския Червен кръст (БЧК) във Видин е 307. Това стана ясно на годишното отчетно общо събрание на Областния съвет на БЧК. Председателят на видинската червенокръстка организация д-р Пеко Пеков представи отчета на за 2014 година. Дневният ред на общото събрание на БЧК във Видин съдържаше 6 точки, включващи гласуването на проектите за план за работа на областния съвет и бюджет за 2015 година.

Ново защитено жилище е открито в Кула. То е резултат от деинституционализацията на грижата за деца в Дома за деца с умствена изостаналост "Св. Димитър" в града, който предстои да бъде закрит. Домуващите деца и младежи са изведени в алтернативни социални услуги- Център за настаняване от семеен тип и Защитено жилище. Осем младежи от тях са настанени в новото Защитено жилище, което е третото в Кула. То функционира от декември 2014 г., като до септември 2015 г. издръжката му се финансира с европейски средства, а след тази дата ще стане държавно делегирана дейност. За осемте младежи се грижи шестчленен персонал, ангажиран в социалните услуги за деца.

Всяко пето дете в България е жертва на тормоз- заяви във Видин психологът Катя Кючукова, по време на семинар на тема "Агресията в училище", организиран от Община Видин и неправителствени организации.
" Нашата идея е да направим поредица от семинари на тема " Училищната агресия". Първият от тях в област Видин. Да привлечем вниманието на възпитателите в детските градини, на учителите в училищата, а чрез тях и на самите ученици, с които те работят към агресията", обясни Атанас Кузманов от фондацията, основен организатор.
" С разговор. Всичко се случва в общуването, когато се изследват нуждите - кой от какво е обиден, кой от какво е наранен, само тогава може да се търси общата допирателна, да се търси пътеката и начина за справяне", категорична бе Катя Кючукова, психолог и основен лектор на семинара, който се проведе във видинското училище "Любен Каравелов".

От училище "Петко Р. Славейков" във Видин стартира кампанията "Влез в час с данъците". Тя е съвместна инициатива на Националната агенция за приходите и Министерство на образованието и науката, провежда се за втори път и тази година е под мотото "Парола: касова бележка". Старт на кампанията във Видин даде началникът на инспектората по образование Марийка Василева.

С представлението на моноспектакъла "Великденско вино" от Константин Илиев във Враца днес /18 февруари/ ще отбележат в аванс 142-годишнината от обесването на Васил Левски. Постановката е дело на театрална формация "Ефект" към СОУ "Васил Кънчов" във Враца, а в благородната идея помага и Ученическият общински съвет в града. Повече за представлението разказва Георги Митев, който ще се опита да покаже и на зрителите на сцената, че не поп Кръстьо е предателят на Апостола: "Захванали сме се с тази пиеса по покана на Николай Николов, председателя на Общинския ученически съвет. Много търсихме коя пиеса точно да изберем и в повечето от по-старите пиеси, посветени на Левски, присъства и самият Левски."

По покана на Общобългарския комитет "Васил Левски", седмокласничката от Видин Илона Георгиева ще чете утре- 19 февруари, свои стихове за Апостола по време на тържествената церемония по почитането на паметта на великия българин в София. Илона учи във видинското училище "Любен Каравелов" и участва в училищния клуб "Млад възрожденец".

Професионалната техническа гимназия "Н.Й. Вапцаров" спечели младежкото състезание, посветено на живота и делото на Васил Левски и организирано от Младежки дом-Враца и Ученически общински съвет-Враца. Проявата се организира за трета поредна година по повод годишнината от гибелта на Апостола.

В ход е кампания за приемане на български граждани за служба в  доброволния резерв на Военновъздушните сили /военни формирования в Черноморец, Кичево и Стара Загора/ и Военноморските сили /военни формирования във Варна и Бургас/. Офисът за военен отчет при Община Плевен ще приема документи за кандидатстване по длъжностното разписания в стая № 310, ет. 3 в сградата на Областната администрация /пл. "Възраждане" 1/. Срокът за подаване на документите е 20 март 2015 г. Допълнителна информация може да бъде получена на тел. 064/824 147 или 0879 911 230.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 20 май 2024 година

Днес се проведе вторият задължителен държавен зрелостен изпит - по профилиращ предмет, изучаван в 11 и 12 клас, или по теория на професията за учениците от професионалните гимназии.  Резултатите от матурите ще бъдат обявени до 7 юни.  Близо 80 млн. лв. допълнително за възнагражденията в държавните висши училища осигурява служебният кабинет. Двете..

публикувано на 20.05.24 в 18:10

Спокойно е преминала днешната матура във Видин

Спокойно и без нарушения е преминала днешната матура по избираем профилиращ предмет, както и държавният изпит за придобиване на професионална квалификация в училищата в област Видин. Най-много дванайсетокласници са избрали да се явят на държавен зрелостен изпит по английски език, каза началникът на Регионалното управление по образованието Веселка..

публикувано на 20.05.24 в 16:24

Евтим Милошев във Видин: Туризъм без инфраструктура няма как да се случва

"Дори да направим най-хубавата реклама, да създаваме най-добрия туристически продукт, ако няма свързаност, няма как да докараме туристите." Това заяви служебният министър на туризма Евтим Милошев, който днес е на посещение в област Видин. Според него държавата може да помогне на региона най-вече с инфраструктурата. В тази връзка министерството на..

публикувано на 20.05.24 в 16:20

Нови два случая на коклюш установиха във Видинско

Два нови случая на коклюш са регистрани през последната седмица /13-17 май/ във Видинска област. Касае се за 2-годишни деца от Видин и село Косово, които не посещават детски заведения.  Имунизирани са, заболяването протича много леко, обясниха от Регионалната здравна инспекция. Здравните специалисти проследяват контактните и близките на децата...

публикувано на 20.05.24 в 15:18

В Монтана няма сигнали за купуване на гласове

В област Монтана няма постъпили сигнали за купуване на гласове за изборите на 9 юни. Към момента обстановката е спокойна, потвърдиха и от прокуратурата.  Организацията за вота обсъдиха на среща при областния управител представители на полицията, ДАНС, прокуратурата и Районната избирателна комисия. Сформиран е областен щаб.  Поръчани са по 117 000..

публикувано на 20.05.24 в 15:12

12 проучвания бяха представени в Mайските краеведски четения в Мездра

Краеведи от Враца, Мездра и съставните села на общината взеха участие в XIII майски краеведски четения, които се проведоха в Мездра. Организатор на проявата, която е програмата на 50-ите Празници на културата „Мездра -май“ и на 29-ите Празници на Искърското дефиле, беше Краеведското дружество към НЧ „Просвета 1925“, с подкрепата на Община Мездра...

публикувано на 20.05.24 в 14:30

Двама се отказаха да бъдат кандидати за депутати от Монтана

Двама кандидати за народни представители от 12-и Многомандатен избирателен район Монтана се отказаха от борбата за 50-ия парламент на страната. Цеко Маринов и Ангел Ангелов са заявили, че желаят да им бъде заличена регистрацията, съобщи говорителят на РИК Монтана Петко Петков.  Районната избирателна комисия в Монтана излезе с решения и заличи..

публикувано на 20.05.24 в 14:24