Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Монтана отбелязаха националния празник на площад "Жеравица", в Лом се поклониха пред паметника на Цеко Петков- Войводата

5
Паметникът на Цеко Петков- Войводата в Лом
Снимка: Владимир Недев


С тържествена церемония по издигането на националното знаме под звуците на химна на площад "Жеравица" в Монтана беше отбелязана 137-та годишнина от Освобождението.

"Свободата не ни е дар, тя е извоювана с кръвта и саможертвата на стотици достойни чеда на майка България и дивизиите на генералите Арнолди и Леонов, освободили Северозапада", отбеляза в тържественото си слово кметът на Монтана Златко Живков. Той припомни за събитията от 1877-1878 година, за освобождението на града от дивизията, командвана от руския генерал Арнолди.
 
От името на институции, политически партии, обществени организации и училища бяха поднесени венци и цветя на паметника на загиналите за свободата на България.

В концерта по повод на празника се включиха над 250 деца и младежи от Обединения детски комплекс "Ние врабчетата" в Монтана. Те изнесоха специален спектакъл, посветен на Освобождението на България.
 
Стотици ломчани се събраха днес на тържествен митинг - поклонение пред паметника на Цеко Петков- Войводата, за да отдадат заслужена почит пред подвига и саможертвата на загиналите за свободата на България. Празничната програма започна с изпълнения на духов оркестър "Ритмус" и на фанфарния оркестър към Основно училище "Константин Фотинов", след което децата от хор "Ново поколение" и вокална група "Шоколадче" изпяха любими възрожденски песни. Обща панихида за душите на героите, жертвали живота си в руско-турската освободителна война и благодарствен молебен отслужиха духовници от Видинската митрополия. След отзвучаването на химна на Република България, слово по случай трети март произнесе кметът на община Лом Иво Иванов:

"Всяка година на трети март, не нозете ни, а нашите сърца ни отвеждат към местата светини, където сторваме своя поклон и отдаваме дължима признателност на онези наши предци, чийто саможертвен героизъм и безпримерно себеотрицание, са причина не само за национална гордост. Кръвта на героите, осветила пътя на Възкресението на един народ, е свещен олтар, пред който заставаме смирени отправяйки молитва за покой на душите на мъчениците, но и за безметежен път напред, по който да върви Отечеството" - каза в словото си кметът.

 С едноминутно мълчание и свеждане на глава бе отдадена почит към загиналите за Свободата на България. Венци и цветя пред паметника на Цеко Петков - Войвода бяха поднесени от името на Община Лом, Общински съвет - Лом, държавни, образователни, културни и социални институции, политически партии, военно-патриотични, неправителствени организации и много граждани.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Снимката на 20 май 2024 година

Днес се проведе вторият задължителен държавен зрелостен изпит - по профилиращ предмет, изучаван в 11 и 12 клас, или по теория на професията за учениците от професионалните гимназии.  Резултатите от матурите ще бъдат обявени до 7 юни.  Близо 80 млн. лв. допълнително за възнагражденията в държавните висши училища осигурява служебният кабинет. Двете..

публикувано на 20.05.24 в 18:10

Спокойно е преминала днешната матура във Видин

Спокойно и без нарушения е преминала днешната матура по избираем профилиращ предмет, както и държавният изпит за придобиване на професионална квалификация в училищата в област Видин. Най-много дванайсетокласници са избрали да се явят на държавен зрелостен изпит по английски език, каза началникът на Регионалното управление по образованието Веселка..

публикувано на 20.05.24 в 16:24

Евтим Милошев във Видин: Туризъм без инфраструктура няма как да се случва

"Дори да направим най-хубавата реклама, да създаваме най-добрия туристически продукт, ако няма свързаност, няма как да докараме туристите." Това заяви служебният министър на туризма Евтим Милошев, който днес е на посещение в област Видин. Според него държавата може да помогне на региона най-вече с инфраструктурата. В тази връзка министерството на..

публикувано на 20.05.24 в 16:20

Нови два случая на коклюш установиха във Видинско

Два нови случая на коклюш са регистрани през последната седмица /13-17 май/ във Видинска област. Касае се за 2-годишни деца от Видин и село Косово, които не посещават детски заведения.  Имунизирани са, заболяването протича много леко, обясниха от Регионалната здравна инспекция. Здравните специалисти проследяват контактните и близките на децата...

публикувано на 20.05.24 в 15:18

В Монтана няма сигнали за купуване на гласове

В област Монтана няма постъпили сигнали за купуване на гласове за изборите на 9 юни. Към момента обстановката е спокойна, потвърдиха и от прокуратурата.  Организацията за вота обсъдиха на среща при областния управител представители на полицията, ДАНС, прокуратурата и Районната избирателна комисия. Сформиран е областен щаб.  Поръчани са по 117 000..

публикувано на 20.05.24 в 15:12

12 проучвания бяха представени в Mайските краеведски четения в Мездра

Краеведи от Враца, Мездра и съставните села на общината взеха участие в XIII майски краеведски четения, които се проведоха в Мездра. Организатор на проявата, която е програмата на 50-ите Празници на културата „Мездра -май“ и на 29-ите Празници на Искърското дефиле, беше Краеведското дружество към НЧ „Просвета 1925“, с подкрепата на Община Мездра...

публикувано на 20.05.24 в 14:30

Двама се отказаха да бъдат кандидати за депутати от Монтана

Двама кандидати за народни представители от 12-и Многомандатен избирателен район Монтана се отказаха от борбата за 50-ия парламент на страната. Цеко Маринов и Ангел Ангелов са заявили, че желаят да им бъде заличена регистрацията, съобщи говорителят на РИК Монтана Петко Петков.  Районната избирателна комисия в Монтана излезе с решения и заличи..

публикувано на 20.05.24 в 14:24