Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ботев загуби у дома от Созопол с 0:1

4
Ботев загуби у дома от Созопол с 0:1
Снимка: Жоро Александров

"Ботев" записа втора поредна домакинска загуба и шеста в последните 6 мача от кампанията на "Б" футболната група.

"Созопол" си върна на "Ботев" за загубата на старта на шампионата на "Б" футболна група през август миналата година и нанесе шесто поредно поражение на врачани. Илиян Шерденов вкара в 42-та минута безценното попадение, с което тимът от морския град измъкна 3 точки на стадион "Локомотив" в Мездра. Дебют в мача за врачани направи юношата на френския "Дижон" Иво Малинов, който се понрави с играта си на публиката.

Мачът се изигра на почистения от снега терен, за което домакините получиха справедливи адмирации от страна на гостите и длъжностните лица. Той трябваше да се проведе в събота, но заради обилния снеговалеж бе преместен с 24 часа по-късно.

"Ботев" започна по-уверено срещата и в 13-та минута получи правото за изпълни дузпа, която беше отсъдена след като Георги Хашев изби с ръка голов удар на Альоша Илиев. Вместо да изгони бранителя на гостите обаче, реферът Георги Иванов му вдигна само жълт картон и посочи бялата точка. Халфът на врачани Петър Петров уцели лявата греда на вратата, пазена от Мартин Теменлиев. Пропускът скова домакините, от което се възползваха гостите. В 15-та минута Танев би по диагонала, но Христо Митов отби в корнер. В 23-та минута отново вратарят на домакините спаси сигурен гол, парирайки удар на Мантаров с глава. В 25-та минута Петър Альошев увисна при контраатака и позволи на Танев да излезе сам срещу Митов, но вратарят изби с крак. В 42-та минута обаче нова грешка на Альошев позволи на Шерденов да излезе сам срещу врачанския вратар и този път Митов беше безпомощен- 0:1.

След почивката "Ботев" натика противника в неговото наказателно поле, но така и не успя да върне гола пасив. Най-чистото положение се откри пред резервата Румен Рангелов, който с глава в 84-та мин. насочи топката към долния ляв ъгъл на вратата, но Теменлиев изби с мъка в корнер. Две минути по-късно Рангелов се строполи, искайки дузпа, но реферът подмина претенциите му с мълчание.

Така "Ботев" остана на 14-а позиция в "Б" група, а следващия кръг печели служебно с 3:0 гостуването си на извадения от втория футболен ешелон "Спартак" Варна.

Румен ДимовЛогично настроението на двамата наставници след неделната среща бе на различни полюси. Старши треньорът на "Созопол" Румен Димов заяви след победата на неговия тим над "Ботев", че:

"Във футбола има равновесие и онова, което господ е отнел на отбора му през есента край морето, сега му го е върнал."

Според Димов в неделния мач футболните достойнства са били на заден план, защото целта и пред двата отбора е била борбата за точки.

"Момчетата ми се раздадоха и заслужено спечелихме победата. Искам да благодаря на домакините, които в тези трудни метеорологични условия почистиха от сняг терена и създадоха нормални условия за игра. Ние изиграхме мача си по-правилно тактически. Домакините бяха притиснати от липсата на точки и се видя, че това им попречи", допълни Димов. Той се похвали, че преди пресконференцията му е звъннал бившият тартор на врачанската агитка Георги Даскалов, популярен и като Жоро Павето, за да му честити победата и да пожелае успех на "Созопол".

Адалберт ЗафировСтарши треньорът на врачани Адалберт Зафиров пък се оплака от липсата на късмет:

"Втори пореден мач губим по един и същи начин. Позволихме на противника да изрита две топки към нашата врата и при едната от тях ни вкараха гол, който ние не можахме да върнем... Изпуснахме и дузпа, която ако бяхме вкарали, мачът тръгваше в друга посока", коментира след поражението Зафиров. И похвали футболистите си:

"Не мога да не съм доволен от желанието им за игра. Просто в този спорт трябва и късмет, а днес той не беше на наша страна. Притеснително е, че допуснахме две домакински загуби, още по-притестнителното е, че не вкарахме гол. И в двете срещи държахме мача в ръцете си, контролирахме играта, но не можем да вкарваме, което си е стара слабост на отбора"
, призна наставникът на "Ботев" и уточни, че реферът Георги Иванов е дал превес на гостите с отсъжданията си, като е накъсвал често играта и им е позволявал да бавят темпото. Зафиров посочи и конкретни моменти, в които съдията се е поддал на провокациите и симулациите на гостите, с което е улеснил задачата им.

СТАТИСТИКА:
БОТЕВ: Митов, Савич, Марчев, Альошев, Каменов, Тонев, Петров, Малинов /55 Ботев/, Илиев /46 Георгиев/, Найденов /65 Рангелов/, Цветков.
СОЗОПОЛ: Теменлиев, Делиев, Хашев, Русев, Митев, Янков, Стоев /72 Коев/, Танев /86 Колев/, Шерденов /75 Баев/, Мустафа.
ГОЛМАЙСТОР: 0:1 Шерденов /42/.
ЖЪЛТИ КАРТОНИ: Марчев, Каменов, Найденов /Б/; Хашев, Янков, Стоев, Танев, Колев /С/.
ГЛАВЕН СЪДИЯ: Георги Иванов /Благоевград/; стадион "Локомотив" /Мездра/ - 100 зрители.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Започна селекцията на "Бдин" (Видин) за новия сезон

Футболният "Бдин" (Видин) започна със селекцията за завръщането си в Северозападната Трета лига. Новият старши треньор на отбора Анатоли Тонов е привлякъл защитника  Александър Георгиев и нападателя  Денис Николов . И двамата са бивши футболисти на "Бдин" и имат значителен опит във второто и третото ниво на българския футбол. Алекс Николов идва от..

публикувано на 12.06.24 в 14:56

Футболен клуб "Монтана" започва подготовка

Футболистите на "Монтана" започват подготовка от днес, 12 юни. Първата тренировка е насрочена за 18:00 часа на стадион "Огоста" . Тогава ще стане ясна програмата, по която ще се готви тимът на Петър Колев. Към момента единственото ново попълнение е Борислав Вакадинов. Защитникът идва от изпадналия от Втора лига тим на "Черноморец" (Бургас). Вакадинов..

публикувано на 12.06.24 в 13:50

"Бонония" Видин отново се нареди сред най-добрите на Държавния отборен шампионат по кану-каяк

Видинският клуб по гребни спортове "Бонония" се нареди сред най-добрите в България на Държавния отборен шампионат по кану-каяк , който се проведе в Русе. С призовите си класирания видинските гребци заслужиха общо 8 купи. Успешно мерим сили с най-добрите клубове в страната, които разполагат с много повече ресурси и по-добри условия за подготовка от нас,..

публикувано на 12.06.24 в 12:52

Японец ще играе във волейболния "Монтана"

Разпределителят Ито Хироки от Япония е първото ново попълнение на волейболния тим на Монтана, съобщиха от клуба. Той е роден на 26 юни 1999 г. в Токио. Хироки е бивш национал на страната си до 20 години. През 2022 г. е бил включен в националния отбор на Япония за Азиатските игри. От "Монтана" потвърдиха, че през новия сезон остава и другият..

публикувано на 11.06.24 в 17:07

Раздадоха награди за 30-ата година от първото влизане на Монтана в „А" група

30 години от влизането за първи път на Монтана в „А" футболна група  отбелязаха на стадион „Огоста". С едноминутно мълчание бяха почетени хората дали за футбола, които вече не са между живите. На зеления килим отново се събраха футболисти вкарали тима в „А" РФГ. Монтана спечели промоция за „А" група през сезон 1993/1994 г., като завърши на второ място в..

публикувано на 09.06.24 в 15:41

"Спартак" /Плевен/ спечели футболния турнир "Панчев и Парчето" в Монтана

Отборът на Спартак /Плевен/ е победител в детски футболен турнир „Панчев и Парчето". Осем тима взеха участие в традиционната надпревара. На финала Спартак победи с 3:0 Ботев /Враца/. Монтана спечели третото място след успех с 2:1 над столичния Левски – Раковски. На следващите места се наредиха Национал /София/, Ком /Берковица/, Фортуна /Плевен/ и ДФК..

публикувано на 09.06.24 в 15:19

Врачанин е шампион на международен турнир по борба

Врачанинът Владислав Иванов стана шампион в своята категория по време на международния турнир по борба „Васил Сейменов" в Самоков. Надпреварата се организира за първи път. Владислав Иванов заслужи златния медал след тотална доминация при момчетата в категория до 38 кг. По пътя към титлата врачанският борец се справи с противник от ЦСКА, състезател от..

публикувано на 09.06.24 в 14:34