Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 19 май 2015 година

Снимка: Йорданка Петрова

Заради предстоящите абитуриентски балове и настъпващите летни горещини, заработиха фонтаните във Видин. От общината е извършено почистване и ревизиране на водните съоръжения в града. По разпореждане на заместник-кмета Добромир Дилов от днес са пуснати фонтаните на площад "Бдинци" и на  паркинга на общината, както и шадраваните "Момчето с рибката" и "Вида, Кула и Гъмза".  Фонтаните в центъра на Видин ще работят през целия летен сезон по график, а в горещините- и извънредно.

Над 1400 зрелостници и седмокласници ще се явят на матури във Видинско. Създадена е необходимата организацията за провеждането на държавните зрелостни изпити в област Видин, заяви началникът на Регионалния инспекторат по образование Марийка Василева.
Матурата ще се проведе в 13 учебни заведения в региона. Допуснати са 657 ученици.
190 квестори ще следят за нормалното провеждане на матурата утре. Във всички изпитни зали ще има и видеоконтрол, за да се гарантитра прозрачност и обективност на оценяването на знанията на учениците, обясниха от инспектората.

767 ученици от 7 клас ще се явят на национално външно оценяване по български език и литература, и по математика на 20 и 22 май в област Видин. Изпитите ще се проведат в 28 училища, каза председателят на Областната комисия за провеждане на изпита Боянка Никова.

До 21 май се приемат заявленията на седмокласниците със специални образователни потребности,
кандидатстващи по документи за профили, специалности от професии или непрофилирани паралелки, които не са противопоказни на здравословното им състояние. Редът за прием на тези ученици е указан в Наредба №11, каза началникът на Регионалния инспекторат по образованието във Видин Марийка Василева.
Създадена е комисия за насочване ученици с хронични заболявания, с физически и сензорни увреждания и от домовете за отглеждане и възпитание на деца, лишени от родителски грижи.

 Със 114 по - малко зрелостници ще се явят на държавния изпит по български език и литература в област Монтана. Първата матура е утре и започва в 8 часа сутринта. На нея ще се явят 1148 зрелостници, съобщи началникът на Регионалния инспекторат по образование в Монтана Трайка Трайкова. Осигурени са 366 квестори. Два часа по-късно започва и Националното  външно оценяване за 7 клас. Заявления са подали 1200 ученика, с 98 по-малко от миналата година.
За втория зрелостен изпит в петък желание са изявили да се явят 1187 ученика, със 118 по-малко от миналата година. Традиционно най-много са желаещите за География и икономика - 543-ма и Английски език - 173- ма. Едва трима са пожелали Химия  и опазване на околната среда и шест за Физика и астрономия. Седем са изявили желание за трета матура, уточни Трайкова.
Резултатите от матурите ще трябва да станат ясни до 9 юни. До 3 юни ще са готови резултатите от външното оценяване при седмокласниците.

Враца отново беше домакин на интерактивната игра "Познавам ли моята България?
". Проявата премина през почивните дни в Регионалния исторически музей и беше под егидата на Програмата за патриотично възпитание.
Състезанието на практика беше нагледен урок по родолюбие и този път беше посветено на европейската инициатива "Нощ на музеите". Различното от миналогодишното издание беше това, че надпреварата се проведе не на градско ниво, а в нея се включиха отбори от област Враца.
Една от най-интересните теми, по които говориха участниците от четирите ученически отбора - от Бяла Слатина, Враца и Криводол, бяха крепостите в Северозападна България.
Журито класира на първо място съставът от СОУ "Козма Тричков" от Враца с наставник Ели Николова, следван от ПАГ "Никола Вапцаров" от Бяла Слатина с ръководители Паулина Цветкова и Иван Вутев. Трети и четвърти останаха двата отбора от СОУ "Св.Св. Кирил и Методий" от Криводол, начело с учителите Даниел Бешков и Цветомила Христова.

Общо 545 млн. лв. са спечелили 259-те физически лица, които са обявили в декларациите си доходи над 1 млн. лв
. Това показват данните от обработените до момента декларации за доходите, информират от Националната агенция за приходите.
Според обработените до момента декларации най-много "милионери" има в София - 129. Следват Варна с 18 физически лица с доходи от над 1 млн. лв. и Пловдив с 16. Данните показват също, че в топ 10 на богатите хора има само една дама. Има и един представител на област Монтана. Това е 59-годишен едноличен търговец.

Медиатор ще помага на младежи във Видин да започнат работа. Община, където е с 50% над средната за страната, е включена в Национална програма „Активиране на неактивни лица, която Министерството на труда и социалната политика изпълнява. Над 700 са само младежите, регистрирани в Бюрото по труда във Видин. Програмата, по която работи общината, е  насочена към тези, които са завършили образованието си, но не могат да намерят работа.
Служителите на "Пожарната безопасност и защита на населението" в регион Враца са извършили проверки на 16  обекта с организирани тържества за 24 - май -  Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Особено внимание е обърнато на създадената организация за осигуряване на пожарната безопасност в обектите; осигурените условия за успешна евакуация и пожарогасене, състоянието на електрическите и вентилационни инсталации  и системите за гасене и известяване при пожар. Не са констатирани нарушения на правилата и нормите за пожарна безопасност.

Посланикът на Румъния Антон Пъкурецу и военният аташе полковник Сорин Раду почетоха паметта на румънските воини, загинали за освобождението на Видин в Руско-турската война. Пред паметника на румънските герои в с. Иново венци и цветя в знак на признателност поднесоха още секретарят на Община Видин Орлин Василев, граждани, гости от Румъния.
През мразовитите януарски дни на 1878 година в едни от най-жестоките сражения срещу турците при Иново загиват повече от 120 румънски войници и офицери, а ранените са над 320 души.
Бюст-паметник на Апостола е монтиран в Мездра. Скулптурата е поставена в наричаната от мездренчани "градинка на Гено Цеков", в близост до алеята на скулптурите "Стамболийски" и паметника на загиналите във войните "Свети Георги". Негов автор е скулпторът Любомир Добрев.
Идеята е дадена от инициативен комитет от граждани в края на 2013 година, който внесе предложението до кмета и Общинския съвет.

Видинският драматичен театър е отличен с второ място на Националните фантастични награди. Наградата е за "Най-добро визуално представление" за постановката "Вещици в чужбина" по Тери Пратчет. Конкурсът се провежда за първи път с цел да поощри творците и фантастите в България и да изпрати най-добрите на европейския конкурс Евроконт. Над 200 са номинациите в 24 категории, каза Петър Атанасов от организаторите.
Заслугата за тази награда е и на режисьора Росен Пенчев, и на сценографа Бояна Бъчварова, каза директорът на видинския драматичен театър Ирина Флорова.

Изложба на дружество на художниците "Тенец и Представителство на СБХ - Монтана е открита снощи в Художествена галерия - гр. Враня, Сърбия. Представени са 70 творби от 22-ма местни автори. Сред тях са Николай Пенков, Венелин Захариев, Дончо Планински от областния град, Георги Паунов - Паунеца, от Вършец, Найден Кирилов от Берковица.
Изложбата е открита от Нела Димитриевич - главен експерт "Култура, вероизповедания и медии" в Община Враня.
Между Община Монтана и сръбската община има подписано споразумение за сътрудничество в рамките, на което се осъществява културното събитие.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Обвиняем за домашно насилие и закана с убийство остава в ареста във Враца

38 годишен врачанин е с постоянна мярка "задържане под стража", защото е нанесъл тежък побой и е заплашил с убийство съпругата си в условието на ограничителна заповед.  Жената е със средна телесна повреда и има опасност за живота й. Заплашвана е с нож и пистолет. Настанена е за лечение във врачанската болница. Жената е пребита въпреки, че на..

публикувано на 03.06.24 в 18:34

Снимката на 3 юни 2024 година

Единайсетокласници от  Средно училище "Цар Симеон Велики" във Видин представиха симулативен съдебен процес пред свои връстници от училището, както и от Гимназията с преподаване на чужди езици. В Окръжния съд в ролите на прокурор, съдии, адвокати и свидетели бяха ученици. Работодателите за пореден път се обявиха против така нареченото..

публикувано на 03.06.24 в 18:05

Видински ученици решаваха съдебен казус

Единайсетокласници от Средно училище "Цар Симеон Велики"  във Видин представиха симулативен съдебен процес пред свои връстници от училището, както и от Гимназията с преподаване на чужди езици. В Окръжния съд в ролите на прокурор, съдии, адвокати и свидетели бяха ученици. Заниманието е част от обучението по гражданско образование и е в рамките на..

публикувано на 03.06.24 в 16:04
Снимката е илюстративна.

Вандали увредиха локомотив в Лом

Неизвестни срязаха маркучи на спирачната система и счупиха стъкло на локомотив на жп гарата в Лом. Машината е била готова за път. Полицаите издирват извършителите. Сигналът за инцидента е подаден от служител на БДЖ към 6:00 часа сутринта вчера. Изпратеният на място екип на полицията в Лом е установил срязани 5 маркуча на спирачките на локомотива и..

публикувано на 03.06.24 в 12:30

Врачанската публика ще слуша концерт от цикъла "Солистите на оркестъра"

Камерен концерт от цикъла "Солистите на оркестъра" ще се състои днес, 3 юни във Враца .  Солистите Альона Чехова (цигулка), Лорела Миха (цигулка), Сонила Баха (виола), Маргарита Глодунова (виолончело), заедно с Каролина Мендоса (виола), Естанислао Руиз (валдхорна), Мартин Павлов (флейта), Рудолф Баха (кларинет) ще изпълнят произведения от Волфганг..

публикувано на 03.06.24 в 12:09

Демонстрация на урок по "Визуално програмиране" се състоя в Монтана

Седмо средно училище "Йордан Радичков" в Монтана  бе домакин на срещата на иновативни училища от страната. Урок по „Визуално програмиране“ наблюдаваха педагози от основните училища „Петър Бонев“ от Перущица и „Паисий Хилендарски“ от село Цалапица, и начално училище „Васил Левски“ от Кричим. Иновативният предмет "Визуално програмиране"..

публикувано на 03.06.24 в 12:00

Трима души пострадаха при катастрофа в Ломско

Мъж на 27 години от Козлодуй е в реанимацията на болницата в Лом, с опасност за живота след катастрофа. Трима пътници са пострадали при пътното-транспортно произшествие снощи. Трима пътници от лека кола са пострадали, след като са самокатастрофирали с автомобил. Инцидентът е станал снощи около 20:40 часа на пътя от Лом за Козлодуй...

публикувано на 03.06.24 в 11:21