Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Споменът за дядовото грозде...

Размисли на един диригент

С бавни темпове, през последните години се наблюдава тенденция към поскъпване на земеделската земя у нас. По данни на Националния статистически институт средната цена на декар земеделска земя в страната през миналата година е била 684 лв., което е увеличение с близо 15 % спрямо предходната. Средната цена на рентата на един декар наета/арендувана земеделска земя през 2014 г. достига 41 лв., или с близо  8 % е по-висока спрямо 2013 година.

През 2014 г. най-висока e цената на земеделската земя в Североизточния район - 957 лв. на декар. Увеличение на цената на земята се наблюдава и в Северозападна България- от 598 през 2013 година, средната цена се е покачила до 682 лева за декар. За сравнение, през 2010 година земята в нашия регион се е търгувала за 249 лева. По-висока е и рентата-средната рента за декар земеделска земя е била 38 лева, при 34 лева за 2013 година. А през далечната 2010 година стопаните са се радвали на средно по 19 лева за декар площ.

сн. Личен архивКое кара хората да продават земя и защо не трябва да продават? В звуковия файл чуйте "размисли и страсти" на диригента Христо Христов, който е много далече и в същото време съвсем близо до земята- тази земя, която го е хранила в детството му и която не е съгласен да продаде.

"Хора не продавайте земята си... тя е най-ценното ни богатство"- възкликва Христо Христов, който по душа не е земеделец, по-скоро е пълен консуматор, но е запазил спомена за вкусното грозде от Дунавци, което е ял в детството си.  

Започна прием по мярка 6.1 от Програмата за развитие на селските райони- "Стартова помощ за млади земеделски стопани". Документи се подават в Държавен фонд "Земеделие" до 31 юли. От областните офиси на Национална служба съвети в земеделието ще помагат при подготовката на документите и изготвянето на бизнес проектите. "Кандидатите не трябва да имат задължения към държавата", каза пред Любо Андреев ръководителят на Службата в Монтана - Григорий Димов. През миналия програмен период Службата в Монтана е изготвила безплатно проекти за 234 млади фермери за 11 милиона и 700 хиляди лева.

От старта на мярката повече от 100 души са минали в офиса на Служба за съвети в земеделието във Видин за консултации. Първи стъпки в земеделието прави и  Владимир Викторов, а експертът от службата Ася Петрова днес му даваше насоки.
От Държавен фонд "Земеделие" съобщават, че Управляващият орган на Програмата за развитие на селските райони е направил корекция на таблицата за изчисление на Стандартния производствен обем. Промените са публикувани на интернет страницата на Фонда, там може да се направи и справката.

В "Земята, която ни храни" засягаме и темата ГМО-култури. В края на април Европейската комисия прие десет нови разрешителни за генетично-модифицирани организми за храни и фуражи, поднови седем съществуващи разрешителни и също така разреши внос на две декоративни ГМО цветя. Всички те са преминали пълна процедура за разрешение, включително положителна научна оценка от Европейския орган за безопасност на храните, съобщават от пресцентъра на Комисията. Разрешенията са валидни за 10 години, като всички продукти, произведени от тези ГМО-та ще се подчиняват на правилата за етикетиране и проследимост на Евросъюза. За последствията, които новият регламент би имал за вътрешния пазар- Миглена Стоянова от Радио Шумен разговаря с проф. Любомир Стоилов-завеждащ секция "Молекулярна генетика" в Института по физиология на растенията и генетика към БАН.  

д-р Цветан Петров /вляво/ по време на тържеството за 20-годишнината на Фондация Тодор Рачински

"Всъщност, генномодифицирани храни и култури се използват и у нас много отдавна, но всичко трябва да е контролирано", убеден е д-р Цветан Петров, вече пенсионер, ветеринарен лекар от Враца, с дългогодишна практика. Чуйте повече в звуковия файл.



Важно за пчеларите! В Държавен фонд "Земеделие" от миналата седмица до 31 август се приемат документи за плащане по пчеларската програма. Документите могат да се подават в областните дирекции, а образците им са публикувани на сайта на фонда. Финансовата помощ по пчеларската програма се изплаща до 45 дни от приемането на заявленията. Условие за получаването й е кандидатите да са изпълнили инвестициите, за които имат договор, тези от тях, които имат пропуски ще бъдат лишени от възможността да кандидатстват за същия вид инвестиции през следващия прием на програмата. Изключение правят само пчеларите, които не са изпълнили инвестициите си поради настъпили форсмажорни обстоятелства. Крайният срок за всички плащания към пчеларите за прием 2015-та, е 15-ти октомври.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50