Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Жоро Николов: Храненето определя нашето дълголетие

90% от хората не знаят как да реагират в критична ситуация, според специалист


Храненето е най-важният момент човек да запази сърдечно-съдовата си система. Това каза в предаването "Направление здраве" по Радио ВИДИН кардиологът от Белоградчик д-р Жоро Николов. Той обясни, че сърдечната недостатъчност представлява спадане на функцията на сърцето, а рисковите фактори за това са два вида:

"Независещи от нас - пол, възраст, наследственост. Човек не може да си избере пола, мъжете по-рано изпадат в сърдечна недостатъчност. Така е и с възрастта - всеки ден се събуждаш по-стар. Наследствеността- много често, ако имаш родители с високо кръвно или исхемична болест, рано или късно идва и при теб. Най-често започва след 40 години, но човек, забързан в своето ежедневие, неглижира тези първи симпотми и го усеща вече, когато се прояви... Ако нещо зависи от нас- това е храненето. Храненето определя нашето дълголетие."

Кардиологът обясни, че за да се храни здравословно човек, трябва да спазва редица правила. Най-важното от тях е да избягва консумацията на сол.
 
"4 грама сол са напълно достатъчни за дневните нужди на организма. Нашата европейска и българска кухня включва 14 грама сол, защото сол има в хляба - задължително 4 грама се слагат, в химичния състав на месото също има сол. Така че това е достатъчно, не трябва да солим допълнително, защото солта задържа водата. Когато се качи количеството циркулираща течност, то трябва да върти не 5 литра, а повече и се изтощава. Така че намелете солта. Холестеролът се образува в черния дроб. Има добър, който пази сърцето, изнася мазнините. И лош, който се натрупва във вид на плаки и стеснява съдовете на сърцето. Така че храненето е най-важният момент човек да си запази сърдечно-съдовата система, защото има едно правило, че човек е стар толкова, колкото са стари кръвоносните му съдове. Затова ние трябва да си пазим кървоносните съдове по няколко начина - правилно хранене, нормално кръвно налягане и живот без стрес..."

В "Направление здраве" говорим и за това как да окажем първа помощ. Според д-р Елка Цанкова, специалист по вътрешни болести и лектор по първа долекраска помощ при БЧК- Видин, голяма част- почти 90% от хората, не знаят как да реагират при критична ситуация:

Д-р Елка Цанкова с курсисти по първа долекарска помощ"Това са знания, които зависят от самите нас. Трябва да се интересуваме. Интернет пространството ни дава възможност да научим много неща. На Запад още от детската градина и в ранните класове има специални часове, в които обучват децата как да реагират по време на земестресение и пожар, как да реагират при задавяне, при задушаване. Вероятно и в нашите училища има такива часове, но може би трябва, особено с последните случаи на хора, изпаднали в безпомощно състояние, трябва да се повторят нещата и отново да се припомни на хората как трябва да помогнат в такива ситуации."

Какво е първото нещо, което трябва да направим, ако видим човек в безпомощно състоняие?

"Ако някой е паднал и ние виждаме, че той не диша, първото, което трябва да напарвим, е да освободим дихателните пътища. Това са две елементарни действия - отвеждане главата назад, като поставяме ръката си връху челото и с другата ръка подвигаме брадичката нагоре. Това понякога се оказва достатъчно и вече отвели главата назад и повдигнали брадичката нагоре, ние можем да видим дали има чуждо тяло в устната кухина, дали езикът не е паднал и да направим следващата стъпка за изваждане на езика..."

Какво още казаха д-р Жоро Николов и д-р Елка Цанкова може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50