Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Наръчник" за това как да си подготвим проекта и той да бъде класиран

Европейските средства- недостижими или не съвсем?

На Зарезан в Рупци: "Да е берекет, да са пълни бъчвите, да е руйно виното и да се лее като река..."

12
Снимка: Десислава Петрова


Трудно ли се изготвя проект? Налага ли се ползването на консултантски услуги и на каква цена? През какви етапи и спънки трябва да мине земеделският стопанин, за да има процент сигурност, че проектът му ще бъде одобрен? Каква е гаранцията, че ще получим онова, което сме заложили в проекта? Доколко информиран трябва да е земеделският стопанин, когато реши да започне битка с институциите? Трябва ли да си платим на някого, за да мине проекта ни? В "Земята, която ни храни" своя опит споделя Десислава Петрова, отскоро млад земеделски производител, иначе работи със семейството си в сектор "зърнопроизводство" от 2011 година.

"Един земеделски производител не може да изготви проекта си сам, защото не може да следи огромния поток от информация, не знае и как да го използва. Проблем е и в оценката на проектите, а когато един стопанин възложи изработката на проект на дадена консултантска фирма, тя не гарантира, че ще бъде одобрен. Защото е важно дали земеделските производители отговарят на критериите за оценка- за някои мерки се изисква регистрация до година и половина, други мерки изискват определен оборот, който ти дава право да закупиш трактор на определена цена... Тези неща не се обясняват от консултантските фирми..."  

Нова техника- да работиш и да пеешСемейството на Деси е сред късметлиите, които с банков кредит и европейски средства по мярка 121 заменят старото Т-150 с нов трактор. Обработват около 3000 декара земя и през следващите 5 години трябва да работят двойно повече, за да се разплатят с банката. Ще се молят и времето да е с тях, за да успеят в своя завод на открито. На този етап са се справили, с новата машина са успели са да засеят всичко, което са планували. За новата стопанска година Деси пожелава на колегите си да са здрави, да не се страхуват и да опитват да кандидатстнат, и естествено- високи добиви и високи цени.

Колкото до битката с институциите, Деси смята, че тя не е много трудна. Личният й опит показва, че в службите, през които е минала- Областна дирекция "Земеделие" и Държавен фонд "Земеделие", помагат на стопаните- особено експертите от Разплащателна агенция в Монтана, където се подават заявленията за плащане на субсидиите. В звуковия файл чуйте още мнението й за това - трябва ли, за да мине проекта, да се плати на някого; доколко информирани трябва да са земеделските стопани, когато решат да започнат битка с институциите и как да се информират кое е актуалното за тях.

Разяснителна кампания за новата стопанска година започна Областна дирекция "Земеделие" във Видин. Експерти от службата се срещат по график със земеделски стопани и разясняват актуална за тях информация за директните плащания.

"Разясняваме предстоящата кампания по заявяване на площите в ИСАК. Новото тази година е, че стопаните ще могат да заявяват площите само в техните географски граници. Новост е и начина на разпределение на пасищата от държавния поземлен фонд- политиката на държавата е да се подпомага животновъдството. Пасища от общинския и държавния поземлен фонд ще могат да се ползват само от животновъди, които имат регистриран животновъден обект и регистрирани животни в Агенцията по безопасност на храните. Така животновъдите няма да се конкурират със зърнопроизводителите", каза директорът на ОД "Земеделие" Емилиян Енчев.

15 февруари е краен срок за регистриране на правни основания, до 28 февруари земеделските стопани трябва да направят своята пререгистрация. В противен случай ще изгубят правото да получават субсидии. Експертите от земеделската дирекция вече се срещнаха със стопани от Брегово, Ново село, Кула, Бойница, Грамада и Видин, Белоградчик, Чупрене и Ружинци. За 3 февруари са планувани още две срещи, на които ще писъстват и представители на министерството на земеделието. От 13:00 часа започва срещата в Димово, която ще се проведе в заседателната зала на Общината, в 15:00 часа започва  дискусията в Макреш- отново в заседателната зала на Общината.

Днес е големият църковен празник Сретение Господне.
В народните вярвания денят е един от трите поредни дни, наречени Трифунци. В следващите минути ще върнем лентата един ден назад, защото вчера православната църква почете първия от тях- Свети Трифон. Народният празник Трифон Зарезан се почита от лозари, градинари и винари и традиционно се извършва ритуал по зарязване на лозята. Зарязваха лозя и във видинското село Рупци. В началото на празника видинският митрополит Дометиан отслужи водосвет, разказа защо почитаме лозата и кой всъщност е Свети Трифон.

С инж. Георги Гидов, собственик на избата в Рупци на Трифон Зарезан 2016Светецът се счита от народа за пазач на лозята, вчера той бе пазител на лозовите масиви в село Рупци. Техен собственик е Георги Гидов. Убеден е, че истината за хубавото вино се крие още на лозовия масив:

"Хубаво вино се прави от хубаво грозде, което пък се добива с много труд и пот..."

Заедно с екипа си Георги Гедов се грижи за 350 декара стари насаждения в новоселския регион- основно със сорта гъмза. Новите насаждения са в Рупци, където отглеждат общо 1500 декара- шардоне, пино ноар, траминер, мускат отонел, мерло, каберне и кайлъшки мискет. На 900 декара е направена система за капково напояване, със средства по лозарската програма. 15 % от производството е за вътрешен пазар, основното е за чужбина. Голямата му болка е, че в региона няма специализирана паралелка по лозарство, за да има и подготвени кадри за сектора. А лозарството, по думите му, дрябва да върне своята предишна слава.

Трифон Зарезан в Рупци 2016Вярва се, че за да има берекет, лозите трябва да се зарежат, ритуалът бе изпълнен на лозовия масив.

"Да е берекет, да са пълни бъчвите, да е руйно виното и да се лее като река през праговете ни"- наричаха по стар български обичай танцьорите на Фолклорна студия "Северняци".

След което веселбата започна... И аз бях там, и аз зарязах, и полях, и накрая- поиграх... Който празнувал- празнувал, който не- да почака до 14 февруари, защото в региона Трифон Зарезан се чества и по стар стил. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50