Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подаваме заявления за директни плащания

Няма да има удължаване на срока за прием

Снимка: Радио ВИДИН

От началото на март е в ход кампанията за подаване на заявления за директни плащания. Стопаните могат да подават своите заявления без санкции до 16 май 2016 г. включително.

"След този срок още 25 календарни дни- до 9 юни, ще могат да заявяват площи, но с по 1% санкция на ден за просрочието. Ако се прави редакция във вече подадено заявление, то е без санкция... Това, което са декларирали стопаните в момента на регистрация, това трябва и да заяват за директни плащания, не трябва да има разминаване в информацията"
- каза директорът на Областна дирекция "Земеделие"-Видин Емилиян Енчев.

Тази година няма да има удължаване на срока за прием на заявления за подпомагане по директните плащания, заяви Емилиян Енчев. Който изпусне сроковете, или който не е направил своята пререгистрация като земеделски стопанин, ще изгуби възможност да получи подпомагане за настоящата година. За 2016 година по различните мерки за подпомагане от Кампанията по директни плащания ще бъдат разпределени 1 милиард 550 милиона лева. Преди дни земеделският министър Десислава Танева заяви, че изплащането им ще започне в края на тази година.

Все още върви изплащането на суми по сатарата Кампания за директните плащания- така например, до 18 март ще се разплати мярка 10 "Агроекология и климат". В закъснение от  индикативния график е разплащането по обвързана подкрепа за производство на плодове и зеленчуци, заради огромния обем документи по тях, но се очаква до 22-23 март земеделските стопани да получат плащанията си. За края на април са предвидени и зелените директни плащания, последни ще бъдат разплатени дребните земеделски стопани и младите земеделски стопани.

Отговорността за съдържанието на заявлението за подпомагане за директни плащания е изцяло на кандидата, подчерта Емилиян Енчев. Какви са грешките, които биха могли да допуснат земеделските стопани при подаване на заявление за директни плащания- чуйте в звуковия файл.

Управляващите земеделското министерство нямат интерес да се изработи Закон за браншовите организации в земеделието, това заяви по "Хоризонт" Радослав Христов от Националната асоциация на зърнопроизводителите. В края на миналата седмица, по време на своето Общо събрание, Асоциацията изрази остро недоволство заради това, че ръководството на агроведомството е поредното, което поема, но не изпълнява обещанието си за приемане на Закон за браншовите организации в земеделието. Забавянето е предпоставка за появата на нормативен хаос, заявиха представители на асоциацията. Защо се бави приемането на браншови закон- с Радослав Христов разговаря Веселина Миланова- чуйте интервюто в звуковия файл.

В "Земята, която ни храни" спираме вниманието си на една житна култура, използвана от човека преди около 10 000 години, към която през последните години има засилен интерес- лимец. По данни на земеделското министерство в момента в България лимец се отглежда едва върху 15 хил. декара, но интересът към тази древна зърнена култура нараства. По проект, финансиран от Европейския съюз, учени от Селскостопанската академия разработват метод за производство на бира от лимец и очакват някой производител да прояви интерес.

"Неговият геном е непроменен от хиляди години- той е запазил своите хранителни и биологични свойства... Лимецът има високо белтъчно съдържание, лесно се усвоява, има високо съдържание на мастни киселини- ценни за профилактика на сърдечно-съдовите заболявания, за намаляване нивото на високия холестерол.... Той е антиоксидант, богат на протеини и белтъчини, беден на глутен и е екологично чист- не се нуждае от препарати за растителна защита..." - заяви по Радио София  проф. Валентин Бъчваров.

СнимкаОт няколко години в своето стопанство във видинското село Връв Мая Петкова отглежда лимец. С Мая се срещнах по време на жътва, тогава тя разказа това, което е научила за тази древна култура:

"Не може да се консумира веднага след жъътва, нужна му е допълнителна обработка... Няма хляб от лимец- винаги е с примеси... Издържливо растение е, не се пръска и не се тори- това му е противопоказно, чисти полето от плевели..."

Все повече стопани обръщат внимание на лимеца като култура, във Видинско са засяти около 580 декара, съобщиха от земеделската дирекция. Има интерес и към друга древна житна култура- спелта- посевите с нея са в община Кула и са на площ от 3 300 декара.

Близо 330 хиляди декара с пшеница са засадени в област Видин, наторени са 295 хиляди декара, с хербициди са третирани посевите в общините Видин и Бойница. С ечемик са засадени 25 хиляди декара, наторени са 22 хиляди, на 12 хиляди декара рапица са внесени торове. С маслодайната култура във Видинско са засети 16 хиляди декара.

"В момента състоянието на есенниците е задоволително. На места стопаните закъсняха с торенето заради преовлажените почви, но могат да наваксат с листни торове- нищо непоправимо не е станало. Иначе времето ще е благоприятно за добра подготовка на площите за пролетниците и засяването им в оптимални срокове, защото почвата има достатъчно влага"- коментира директорът на Областна дирекция "Земеделие" във Видин Емилиян Енчев.

През цялата тази седмица, обаче, в страната ни има опасност от слани. Ще има ли проблеми за вече цъфналите овошки и дали да очакваме пролетта трайно да се настани по нашите географски ширини? Любо Андреев разговаря с директора на ХМО-Монтана Леночка Ангелова:
 
Снимка"Времето ще се затопля постепенно и в края на седмицата температурите ще достигнат до 15 градуса... Минималните сутрешни ще се движат около нулата, за четвъртък се очакват малко по-ниски- до минус 1 градус, защото започва изясняване... Слаби превалявания са възможни в събота... Ниските температури и падналия сняг във високите части няма да навредят на разцъфналите дръвчета"- категорична е Леночка Ангелова.

Важно за стопаните!
На сайта си Държавен фонд "Земеделие" публикува актуалните дати и срокове за приеми по директните плащания, селскостопански пазарни механизми, кредитиране и държавни помощи.
......
Kандидатите по подмярка 4.2 Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти, които не са съгласни с обявеното класиранe, могат да подават жалби в срок до 25 март, съобщиха от Държавен фонд "Земеделие". Жалбите трябва да бъдат мотивирани. Те ще бъдат разгледани от Разплащателната агенция и всяка от тях ще получи обоснован писмен отговор. Всеки бенефициент, кандидат по подмярка 4.2, има възможност да направи индивидуална справка за броя получени точки на сайта на Пргограмата за развитие на селските райони.
......
От 14  до 31 март земеделските стопани могат да подават документи по държавната помощ за реализиране на доброволно поети ангажименти за хуманно отношение към птици и свине майки. Финансовият ресурс за 2016 г. е определен с решение на Управителния съвет на Фонд Земеделие и е в размер на 28 милиона лева за двете схеми- условията чуйте в звуковия файл.  

 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50