Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Стефанов: "Глобалното споразумение за климата води света към нов формат на икономика и енергетика"

Снимка: IISD reporting service

Глобалното споразумение за климата, подписано в Париж през миналата година, влезе в сила. Документът достигна необходимите поне 55 държави, отговорни за най-малко 55% от емисиите на парникови газове в света, които според Конвенцията на ООН за изменение на климата трябваше да го ратифицират, за да влезе то в сила. Това важно за света събитие се случва месец преди следващата световна климатична среща, която започва в Маракеш, Мароко, на 7-ми ноември, съобщиха от международната неправителствена организация WWF.  

"Глобалното споразумение от Париж ангажира страните дългосрочно да намалят своите емисии в това число и ЕС и ние като страна- членка сме поели този ангажимент вече. На практика проектозаконът за ратификация на глобалното споразумение за климата беше внесен в парламента и аз очаквам всеки момент българският парламент да го гласува, защото той стои в дневния ред", коментира Георги Стефанов, ръководител програма "Климатични промени и Зелена икономика" към международната неправителствена организация WWF.

Европейският парламент гласува споразумението със 610 гласа "за", 38 "против", а 31 се въздържаха. Този петък на заседание на Съвета на министър-председателите тази процедура ще бъде подадена и към ООН.

СнимкаОткрит урок за защитените природни обекти във видинския край се проведе СУ "Любен Каравелов"- град Видин. Инициативата бе съвместно с видинската библиотека, която от миналата година рабоит с екоклубовете към видинските училища. Урокът започна с изпълнение на песента "Хубава си моя горо". Презентация на тема "Защитените територии на област Видин" показа библиотекарят Татяна Николова. Четвъртокласниците, с ръководител старши учител Зоя Младенова, научиха какви защитени територии има в България, кои са защитените територии в област Видин, растения и животни в тях. Групата се казва "Млад еколог". Зоя Младенова показа изработените в училище интересни неща от отпадъчни материали, снимки от проявите, в които са участвали децата, наградите, които са спечелили.

"Чрез този начин на апликиране с природни материали приучаваме децата да обичат природата. Едно дете, което е пипнало в ръката си мидичка, камъче, листо, жълъд, няма начин след това да къса, тъпче, да пали и да съсипва природата. То е свикнало от тези неща да направи нещо красиво", обясни Зоя Младенова.

Общински Ученически Клуб по Екология и опазване на околната среда- ЛомЗа изграждането на екологично самосъзнаие у подрастващите работи и Общински ученически клуб "Екология и опазване на околната среда" от град Лом. Обучават се млади еколози за насърчаване на доброволчеството. "Екохлапета" е екипна работа на ученическия екоклуб и фондация "Генерация".

"Идеята е да успеем да изградим гражданско и екологично самосъзнание у младите хора и деца от 5 детски градини от нашия град. Цели у младежите на възраст 15 -19 години да повиши техните умения за организиране на доброволчески кампании, а също така и да ги запознае с два вида, които са в нашия регион. Това са растението вълнеста козя брада, включено в Червената книга на България и птицата пчелояд, чиято численост намалява непрекъснато", разказа ръководителят на еколозите от Лом Румяна Цветева.

30 младежи са преминали обучение, повечето от които са от ученическия екоклуб. Под формата на игри, приказки и презентации ще представят наученото сред малчуганите от детските градини в град Лом. Наученото ще бъде адаптирано така, че да бъде разбираемо за малките деца, които предстои да се запознаят с двата защитени вида.

Обучението на младежите е по методология, разработена от фондация "Генерация". Екозаниманията в детските градини ще се проведат в периода 17 октомври- 6 ноември.

Още по темите може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50