Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кой е виновен за мръсния въздух, който дишаме

Снимка: Радио ВИДИН

В ежедневния бюлетин за качеството на атмосферния въздух в страната, от 1 до 26 януари, в 23 от дните, Видин е с превишени показатели на фините прахови частици-  измерените превишения варират от един до близо 6 пъти. Само в три от дните на януари Видин не е в таблицата. В 17 от дните през месеца замърсяване е отчетено и във Враца- на станцията до ж.п. гарата- около един до близо четири пъти над нормата, докато за Монтана такова не е регистрирано за нито един ден от началото на годината.

Изпълнителната агенция по околна среда следи всекидневно замърсяването на въздуха по показатели- фини прахови частици (ФПЧ10), серен диоксид, азотен диоксид, въглероден оксид и озон. На сайта на Агенцията в интернет се публикуват само регистрираните превишения.

Видин се нарежда на челните места по замърсяване на въздуха наред с големите градове като Бургас, София, Пловдив, Горна Оряховица, Плевен и други, в които има работеща икономика, повече жители, съответно и автомобили.

В доклад на Изпълнителната агенция по околна среда за влияние на превишените нива на фините прахови частици върху човешкото здраве пише, че прахът е основен атмосферен замърсител на въздуха. Вредният му здравен ефект зависи главно от размера и химичния състав на праховите частици. Прахът постъпва в организма предимно чрез дихателната система, при което по- едрите частици се задържат в горните дихателни пътища, а по- фините частици достигат до по- ниските отдели на дихателната система, като водят до увреждане на тъканите в белия дроб. Деца, възрастни и хора с хронични белодробни заболявания, грип или астма са особено чувствителни към високи стойности на фините прахови частици.

СнимкаПоследният доклад на Регионалната инспекция по околна среда и води /РИОСВ/- Монтана за превишенията на нормите за фини прахови частици през летния сезон на 2016 година обхваща периода 1 април - 30 септември и е публикуван през октомври миналата година. В него са обобщени данните от разположените два стационарни пункта за контрол на въздуха, включени в Националната система за екологичен мониторинг, съответно в общините Монтана и Видин, тъй като Инспекцията отговаря и за област Видин. Във всеки от двата пункта се извършва мониторинг на фини прахови частици. За Монтана през посочения период са извършени 175 пробонабирания, от които 4 са над средно-денонощната норма, като и четирите са през месец април.

Автоматичната измервателна станция (АИС) във Видин е разположена на кръстовището на ул. "Гео Милев" с  ул. "Христо Ботев". За летния сезон са извършени 176 пробонабирания на фини прахови частици, от които 46 са над средноденонощната норма. Високите нива и наднормените стойности, регистрирани от Автоматичната измервателна станция във Видин, се дължат на кумулативното влияние на сухото и ветровито време, неорганизираните емисии от градския транспорт, ремонтните и строителни дейности, както и на температурните инверсии в региона, пише в доклада на РИОСВ- Монтана. В сравнение със същия период на предходния летен сезон се наблюдава абсолютно повторение на броя на дните с наднормени стойности по запрашеност на въздуха. Към настоящия момент няма алтернатива на използваните твърди горива в комунално-битовия сектор, което е един от основните проблеми за качеството на атмосферния въздух, се казва още в доклада.

СнимкаИ за сравнение- според доклада за миналия зимен сезон от 1 октомври 2015 г. - 31 март 2016 г., във Видин са извършени 183 пробонабирания на фини прахови частици, от които 129 са над средноденонощната норма. Анализът на резултатите показва, че битовото отопление е определящ фактор за замърсяването на атмосферния въздух в община Видин. В град Видин не е започнала и не се очаква в обозримо бъдеще газификация, освен използващите компресиран газ за горивните си източници няколко промишлени предприятия.
   
Според друг документ- на Европейската агенция по околна среда, България е с най- висока смъртност сред страните от Европейския съюз, причинена от замърсяване на въздуха с фини прахови частици, озон и азотен диоксид.

Как се отопляват видинчани?

"С ток се отопляваме, защото нямаме друг изход. Замърсяването на въздуха се дължи на автомобилите, може би и на чистотата в града. Едно време всички са се отоплявали на дърва и въглища... На ток, мисля, че е по- чисто така ... И по-уютно. На дърва и въглища е по- топло, но вечер като си пуснат печките в квартала въздухът е много неприятен. Знам, че Видин е в челните места по замърсяване на въздуха и предполагам, че това се дължи най- вече на финансовото състояние на хората... И с ток, и на дърва се отопляваме. Ние сме в общинско жилище и много плащаме. Ние все викаме "Няма", а накрая излизат автомобилите много... Ние сме на дърва и въглища. Нямаме възможност да минем на ток, а и инсталацията няма да издържи... "

СнимкаСредствата от Оперативна програма "Околна среда, предвидени за мерки за намаляване на замърсяването на въздуха, да бъдат използвани за смяна на системите за отопление на домакинствата, предлагат от екологичното сдружение "За земята". За целта ще са необходими около 540 милиона лева за период от 10 години. Парите могат да дойдат от Ос 5 "Чист въздух" на оперативната програма.

"Инвестицията към този етап в примитивно отопление не ви спестява нищо. Енергийните помощи или трябва да бъдат премахнати, или да бъдат преструктурирани, но това не означава да оставим хората, които имат нужда от тези помощи без отопление", коментира Генади Кондарев от организацията.

Общините имат голямата отговорност да търсят решения на замърсяването на въздуха с прах. Николай Сиджимов е изпълнителен директор на Асоциацията на еколозите от общините в България:

"Всяка една община има своя специфика и съответно трябва да вземе конкретни мерки за проблемите, които съществуват в самата община. Но решението е да се търсят начини да се подобри ефективността на изгарянето."

Близо 60 % от замърсяването на въздуха с фини прахови частици в големите градове се дължи на отоплението с дърва и въглища и всяка зима се отчита наднормено завишаване на замърсяването на въздуха. Друг голям замърсител е транспортът.

СнимкаВъв връзка с опасните нива на замърсяване на въздуха, отчетени в различни населени места в страната от началото на годината, Българска асоциация електрически превозни средства настоява за предприемане на незабавни мерки за ограничаване на вредните емисии от транспорта в големите градове, където той е сред водещите причини за лошото качество на въздуха. Проблемът поставя България на първо място в Европа и на второ място в света по брой смъртни случаи, причинени от замърсяване на въздуха, по данни на Световната здравна организация /СЗО/. България е и на първо място в Европейския съюз по количество отделяни фини прахови частици, които са най- опасни за човешкото здраве.

Асоциацията съществува от 2010 година, като основната ѝ цел е насърчаване на електромобилността. Във всичко това стои желанието за по- чиста градска среда и по- чист въздух, който дишаме, за по- безшумна градска среда, каза Александра Георгиева, организационен координатор на Асоциацията:

"България се нуждае от неотложни мерки за насърчаване на електромобилността, тъй като в момента в България на отчет се водят малко над 300 електромобила. Това е твърде малък процент в сравнение с автопарка в страната. Като цяло автопаркът е огромен проблем с твърде много стари автомобили, твърде много дизелови автомобили, които съответно са една от основните причини за мръсния въздух в големите градове."

Българска асоциация електрически превозни средства изпрати отворено писмо до отговорните министерства, в което настоява за предприемане на конкретни мерки, които да поощрят по- незамърсяващите технологии. В него се казва, че към момента са предприети частични, но недостатъчни мерки за насърчаване на електромобилността, като освобождаване от пътен данък и безплатно паркиране в Синя и Зелена зона в някои големи градове. Основна мярка за насърчаване на електромобилността е промяната в данъчната политика за облагане на МПС, която да поощрява по- незамърсяващи технологии. Мярката е особено актуална за бизнеса, който е заинтересован от придобиването на електромобили поради по-ниската цена на употребата им, като разход при превоз на километър, и като разходи за поддръжка. В този смисъл, приоритетни насърчителни мерки за бизнеса биха оказали по- осезаемо влияние в кратък период върху решенията за закупуване на електромобили, като така ще дадат тласък и на цялостното навлизане на превозни средства с електрически двигатели в страната.

СнимкаСпешна подкрепа следва да се окаже и на общините за подмяна на автопарка на градския транспорт с електрически превозни средства.

Първата зарядна станция за електромобили в Северозападна България се намира в Белоградчик. Изградена е миналата година и заработи през декември. Инвеститорите смятат, че след около 2 години ще излезе модел с по- ниска цена и ще има повече кандидати да закупят такъв вид автомобили. Има записали се и от България.

"Всички електромобили, електрически, които са на пазара, можем да ги зареждаме. Очакваме до няколко месеца още един "ъпдейт" да направим. Даже сега на изложението в Женева ще видите колко марки произвеждат електромобили, на всички това им е погледа вече. Постепенно с помощта на всички институции, фирми и обекти ще има по- голяма масовост", каза каза Тодор Бъзински, представител на инвеститора.

Община Видин има Програма за намаляване нивата на фини прахови частици и достигане на установените норми за съдържанието им в атмосферния въздух за периода 2015-2020 година. Качена е на сайта в категория "екология". Програмата е над 200 страници. В нея се посочва, че битовото изгаряне на дърва за огрев с висока влажност и въглища в отоплителни печки е основен източник на емисии на фини прахови частици през зимните месеци. Други източници са горските и селскостопански пожари. Откритите полета пък са причина за емисии на разнасяна от вятъра прах от почвата. Емисиите на прахови частици от сухопътния транспорт, които също са един от замърсителите, се причиняват не само от отработените газове на автомобилите, но и от износването на гумите, спирачките и пътя.

СнимкаОсновният извод, посочен в Програмата е, че качество на атмосферния въздух в съгласие с нормите е немислимо без енергийна ефективност на жилищните сгради- чрез мерки за подобряване на енергийните характеристики на сградите и енергийна ефективност в  отоплението, което на практика означава  модернизация на отоплението, както по отношение на използваните горива (дърва за огрев с висока  влажност, нискокалорични въглища и въглищни  брикети), така и по отношение на ефективността на използваните стари печки.

Налага се основният извод, че трябва да се направи широкомащабна кампания за включване в  газификацията, употребата на дърва за огрев с ниска  влажност (под 20%), топлинни съоръжения (печки, котли) с ефективност по-голяма от 60% и преминаване към модерни биогорива - като пелети, еко брикети; стимулиране на домакинствата за енергийно обновяване на сградите и въвеждане на съвременните топлинно ефективни уреди; да се приложат и мерки срещу продажбата и употребата на нискокачествени въглища, както и на печки с ниска топлинна ефективност; да се въведе строг контрол върху изискванията за чистота при извършване на строителните дейности; трябва и да се модернизира почистването на града, да се опесъчават улиците с други материали против замръзване, да се ограничи ръчното метене и увеличи миенето на улиците.

Още по темата може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Във Воднянци искат програми за безработни

Екипът на радио Видин гостува в село Воднянци, община Димово. Времето е дъждовно и следобедно и по това време по улиците не се срещат хора.  Селото е на около 60 км от Видин в посока Монтана и на 180 км от София. До него лесно може да се стигне с автомобил или с влак по линията София-Видин.  В землището на селото е изграден язовир Дреновец...

публикувано на 17.05.24 в 12:30
Михаил Кръстев

Михаил Кръстев: Политиците загубиха спечелен мач с Еврозоната

България няма да успее да изпълни критериите за влизане в Eврозоната до юни.  На конференция, посветена на следващите стъпки към еврото, бяха обсъдени политическите и социалните последици, както и икономическите и финансовите перспективи преди и след присъединяването, бяха анализирани и успешни примери на европейски държави, вече въвели единната..

публикувано на 16.05.24 в 10:00

Имат ли интерес ресторантьорите към чужди служители?

Заради липсата на кадри летният сезон е пред провал за ресторантьорския бранш, заявиха преди дни от сектора. Причината е приета промяна в Закона за чужденците, която по никакъв начин не помага на бизнеса за това лято. Преди началото на туристическия сезон има предприемачи, които обявиха, че ще фалират, защото нямат работници. Хотелите отварят, а..

публикувано на 15.05.24 в 11:21
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Българската данъчна система се нуждае от модификация и модернизация

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00
Стоян Панчев

Стоян Панчев: Нашата бедност се дължи на закъснелия и грешно направен преход

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00

Село Динково - в очакване на по-добър живот

Динково е най-малкото село в община Ружинци по брой жители. Около 65 са хората, които живеят тук, лятото стигат и до 100. Населеното място се намира в близост до река Лом, Белоградчик е на 40 км. Земята е плодородна, вода има в изобилие, дворовете на имотите са големи и просторни, къщите са едноетажни. Като цяло Динково има прекрасни..

публикувано на 10.05.24 в 12:05
Иван Радев

Иван Радев: Механизмите на демокрацията се ползват срещу самата нея

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници", показва годишният доклад на организацията. Страната ни е 59-а в света по критерий "свобода на словото" от общо 180 държави.  Въпреки напредъкът обаче продължаваме да сме сред последните в рамките на Европейския съюз, защото индикаторите в областта на политиката, икономиката и..

публикувано на 09.05.24 в 10:00