Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 6 юли 2017 година

2
Снимка: Община Видин, Колаж на Радио ВИДИН

С нова визия са цветните фигури на площад „Бдинци“. В началото на юни лалетата и теменужките бяха сменени с тагетес, копривка и агератум. По различен начин изглежда пространството между детската площадка до Телеграф капия и Паметника на свободата в Крайдунавския парк. Решението там е в два цвята. Периферията е засадена със сребристо-бяло сенецио, а средата – с червен катарантус. Редовно се плевят, прекопават и поливат цветните лехи, зелените площи и новозасадените дръвчета, съобщават от Община Видин.


Омбудсманът Мая Манолова продължава да настоява за въвеждане на забрана за работодатели да прехвърлят фирми на клошари, без да са изплатили заплатите на своите работници, както и за промяна на начина на функциониране на фонда за гарантиране на вземанията на работници при несъстоятелност. Предложенията са останали извън съгласието на парламентарните групи за законодателни промени, затова Мая Манолова е потърсила съдействието на премиера Бойко Борисов. Докато е работела временната комисия за проучване на случаите на неизплатени заплати не е решен нито един от отворените случаи с неплатени заплати, твърди омбудсманът. Сред тях са и неизплатените възнаграждения на бившите работници във фирмата, която  преди две години изпълняваше дейностите по чистотата във Видин.



Правителството одобри отдаването на концесия за добив на скалнооблицовъчни материали в землището на село Върбешница на дружеството с ограничена отговорност „Токсан“ за 35 години. "Планираните инвестиции са 596 000 лева“, каза турският гражданин, който от две десетилетия живее във Врачанско.



Комисия, сформирана със заповед на кмета на община Мездра прави оценка на щетите след опустошителната градушка в края на миналата седмица. От началото на седмицата работната група прави оглед на нанесените поражения на територията на общината, като вече са обходени селата Люти дол, Лик, Типченица. Днес експертите оценяват щетите в Елисейна, Горна и Долна Кремена, Кален, Ребърково. Комисията има за задача да извърши всички необходими действия, свързани с извършване на огледи и да оцени нанесените материални на обекти щети на обекти на територията на общината и да изготви протокол от извършената проверка. Комисията се събра на 3 юли и в срок до 5 работни дни следва да приключи работата си. 


Започва ремонт на детски и спортни площадки в Мездра. Започнали са подготвителни мерки за отстраняване на неизправностите.


С парите за оптимизация на училищната мрежа в община Мездра ще бъде извършен ремонт на училището в село Зверино, където наесен ще учат и децата от близкото село Елисейна. Общината ще получи авансово над 66 000 лв. Ще бъдат ремонтирани коридори, класни стаи и ще бъде подменено отоплението.


Към момента в пет училища в Монтана има 52 свободни места за първокласници, съобщиха от общинската администрация. 100 процента са запълнени паралелките за първи клас в Трето и Четвърто основно училище. В Първо основно училище има 10 свободни места за първокласници, във Второ - 14, в Пето - 9, в Шесто - 15, и в Седмо - 4. Записването на първокласници в училищата продължава, като свободните места са обявени на интернет страниците на училищата.



От 1 юли почти 600 абитуриенти от Видинска област, които са положили успешно държавен зрелостен изпит през настоящата година, трябва да плащат сами здравните си вноски и да подадат декларации, съобщиха днес от офиса на Агенцията за приходите във Видин. Учениците, които са завършили гимназия, трябва да се осигуряват сами докато станат студенти или започнат работа. До 25 август е срокът за плащане на здравната вноска за месец юли. 



От началото на юни данъчни инспектори от офис Враца извършиха 15 проверки на масови мероприятия от различен характер - фестивали, концерти, панаири, изложения и др. Съставени са 15 акта за установени нарушения. От проверените обекти 13 са били без касов апарат, а при два са констатирани разлики в касата.



Започна второто третиране на тревните площи, паркове и детски площадки в община Враца. Пръскането се извършва с наземна техника. Обработени са вече централната градска част, алеите на ул. „Демокрация“, районите на Хижата, ДНА, зад паметника на Христо Ботев, пл. „Руски“, пл. „Левски“. Третираните места ще бъдат маркирани с табели. При неблагоприятни условия пръскането ще се отложи за подходящ ден, съобщават от Общината. Следващата обработка ще бъде извършена през август.


За повишаване безопасността на движение през летните месеци в петък, събота и неделя в часовете с най-интензивен трафик ще се спира движението на камионите над 12 т по автомагистралите, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Целта е в почивните дни през активния туристически сезон, когато много шофьори на леки автомобили тръгват на път, да се повиши безопасността при пътуването и пропускливостта на пътната инфраструктура. Ограничението ще е до 15 септември.


105 години от създаването на читалището, което носи името „Мито Марков“, ще отбележат в Макреш. Ще бъдат наградени дългогодишни читалищни деятели. Концертът за годишнината ще е на 14 юли.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Снимката на 16 май 2024 година

Токът за бита, произвеждан от АЕЦ "Козлодуй", няма да поскъпне с 30% от 1 юли, съобщи министърът на енергетиката Владимир Малинов. Ръководството на атомната електроцентрала е оттеглило ценовото предложение и след преизчисляване ще предложи по-ниско увеличение. Министърът на туризма  Евтим Милошев  ще посети в понеделник (20 май) знакови..

публикувано на 16.05.24 в 18:00

Осуетиха два опита за извеждане на мигранти през Дунав мост при Видин

Две  досъдебни производства води  Районна прокуратура – Видин   за опити за превеждане на чуждестранни граждани през границата на страната без разрешение на надлежните органи на властта и за опити за незаконно преминаване през границата на страната. Това съобщиха от ведомството. На 14.05.2024 г. на ГКПП Дунав мост Видин - Калафат митническите..

публикувано на 16.05.24 в 17:20

Игри по мотиви от любима анимация организираха от социален център във Видин

Спортно състезание за деца по мотиви от любим анимационен филм организираха от Центъра за социална рехабилитация и интеграция към фондация "Подкрепа за реализация" - Видин . Организаторът "Социални дейности" Юлита Петрова обясни: "Трета поредна година организираме спортното състезание за деца "Пес патрул". Професиите на кученцата са много..

публикувано на 16.05.24 в 14:54

Министърът на туризма ще посети Видин, Кула и Белоградчик

Министърът на туризма Евтим Милошев ще посети  в понеделник (20 май) знакови забележителности във Видин, Белоградчик и Кула, съобщават от областната администрация. Визитата му ще започне със среща с областния управител  Ани Арутюнян. В  11:00 часа в Конферентния център на Областната администрация е предвидена среща дискусия с кметове на общини и..

публикувано на 16.05.24 в 14:45

Обсъждат промени в Наредбата за обществения ред във Враца

Обществена консултация преди приемане на проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба за  осигуряване  на обществения ред, опазване на околната среда и  опазване на имуществото на територията на община Враца организира общинската администрация. Събитието предполага  прецизиране на съществуващите текстове на административно-наказателните..

публикувано на 16.05.24 в 11:55

Мъж от Лом нападна криминално проявен шофьор на автомобил

36-годишен криминално проявен от Лом е задържан за хулиганска проява. През вчерашния ден на ул. "Дружба" в кв."Момин брод" в града мъжът извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред, като с помощта на брадва счупил предното ляво стъкло на лек автомобил със софийска регистрация, управляван от 57-годишен ломски жител с криминални прояви...

публикувано на 16.05.24 в 11:32

Двама в ареста за цигари без бандерол и наркотици

Голямо количество цигари без бандерол и наркотици са иззели полицаи в хода на предприети активни действия срещу разпространението на наркотици и нередовна акцизна стока в област Видин, съобщиха от полицията. 130 грама марихуана и 10 000 къса цигари без български акцизен бандерол са иззели снощи служители на РУ-Кула. По случая е задържан..

публикувано на 16.05.24 в 11:20