Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как се променят имената на местностите в Новоселско

И днес на "Брег водънъчки" новоселяни играят хоро за обичая „По кръсти“.
Снимка: Светла Бондова

Трифон Зарезан е празникът от народния календар, с който започва земеделската година. Лозето е едно от най-трудоемките отрасли, които изискват много ръчен труд – да се реже, да се връзва, да се филизи, да се кърши, да се просветли гроздето, за да се обере през есента. Тук не включваме механизираните вече окопаване, пръскане и торене.

И понеже заговорихме за полските работи, за лозята и пътищата, стигаме до това, как се променят имената на местностите във времето. Двама души във видинското село Ново село са с енциклопедични знания по този въпрос - пенсионерът Ангел Балтанов, работил като младеж във „Водно стопанство“ и младият Иван Базов, чиято страст е да обикаля и изучава новоселското поле. Всяка падина и височинка са свързани с имена и легенди. Когато старите новоселяни тръгвали с волските коли към местността „Зелена“, която е на 15 км от селото, спирали за воловете на „Мочи брег“ – да си починат. Има и „Брег водънъчки“, на който някога стояли вятърни мелници. „Пут чунгурузки“ е най-краткото разстояние през полето за с. Винарово и в това наименование е останало старото име на селото, което е с прабългарски корен- „Чунгуруз“. Лагерът на редовната турска войска, дошла от далечна Добруджа да потуши Новоселското въстание е родил името на местността „Чадъре“, недалече от която е паметникът на убитите въстаници. Социализмът внесе своите отлики като „Станът на тракторна бригада“ или „Шеста помпена станция“.

Но имената се раждат и изчезват във времето. Преди 50 години се раздаваше царевица за лично ползване при „Брестовете“, защото три огромни дървета бяха отличителния знак за тази местност. От тях вече няма следа. Разоран е и пътят, известен под името „Пут Рошка“ заради многобройните рошкови. От него е останал само тесен мост, обрасъл с храсти, през големия канал, отвеждащ водите на Дунава към новоселското и тимошко поле. Още по-бързо се сменяват имената на „фуниите“ – подстъпите към река Дунав. Всяко поколение им дава свое наименование. Така една и съща „фуния“ ще се нарича „Чолакова“, заради казана за ракия, който Чолакови направили там в началото на миналия век, после ще се промени на „Дудолова“, защото учителката Елка Дудолова, заедно с децата от махалата я чистеше и садеше храсти и цветя, а най-младото поколение я прекръсти на „Чупина фуния“, защото дядо Емил с прякор „Чупа“ връзва старото си магаре, което много плаши гражданчетата.

Имената на местностите, свързани с историята, с направленията на пътищата към други селища, с кладенците в почти безводното новоселско поле, с някое пресъхнало блато или кичур стари дървета. Имена, които напомнят отминалата романтика на Йовковите „Вечери в Антимовския хан“.   




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50