Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отива ли си традицията с поменалните хора̀ на Алботин?

Снимка: Радио ВИДИН Архив

Жители на Видин и близките села традиционно отбелязват втория ден на Великден край скалния манастир в местността Алботин, където се провежда и фолклорен събор. Там преди обяд се изпълняват така наречените поменални хора̀, които са характерни за влашкия край. Традиционните танци са израз на почит пред паметта на починалите през последната година.


Традицията, свързана с поменалните хора̀, е стара. И до ден днешен тя се е съхранила, което свидетелства за нейната устойчивост. Поменалните хора̀ в Алботин имат богата история, а самото място носи усещане за сакралност. Ритуалът, с който се отдава уважение към напусналите този свят, се изпълнява винаги преди обяд. След него се слага трапезата, а после програмата продължава с по-весели танци, надпиване и надиграване.


"Поменалните хора̀ на втория ден на Великден са само и единствено на Алботинския манастир. Раздаването на поменални хора̀ не е традиция, която се изпълнява само там. Вечерта на Великден почти във всички селища във влашките села, предимно, се раздават такива хора̀ за починалите", разказа етнографът от Регионалния исторически музей във Видин Десислава Божидарова.


Отец Григорий от Градец също разказа за същността на традицията:


"Има няколко хора̀, които се играят единствено тук, в този регион, това са т.нар. хора̀ за починалите. Тези хора̀ са по-бавни като стил, а на тях се хващат хора, които имат близки починали, раздават за свои близки пешкири, кърпи и различни пакетчета. Това е нещо, което в друг край от България няма."


СнимкаПоменалните хора̀ се играят рано сутрин, преди фолклорния събор. Тази година, обаче, край Алботинския скалния манастир хора̀ нямаше. Кметът на Градец Илия Томов каза, че никой не спира провеждането на тази традиция:


"Никой не спира играенето на тези хора̀, стига да не е по време на представлението. Това мъртво хоро е направено, когато се случи катастрофата на Раброво. Иначе това е влашки обичай, прави се по време на събор, раздават се дарове. Няма нищо лошо в хорото, но никой не спира хора̀та."


Бившият кмет на Раброво Венчо Черчеланов беше на мнение, че хора̀та са забранени от организаторите:


"Какво характеризира Алботин? Хората от околните села идвали, за да се представят. Традицията е свързана с починалите, а хора̀та са в памет на отишлия си. Има различни традиции - с питки, бонбони. Дори по комунистическо време никой не спираше хора̀та, но се събираха всички на втори май. Отрицателно явление е, че по инициатива на читалище "Градец" тук се провежда събор, на който присъстват всички читалища от областта. Аз лично съм ставал свидетел как идва охраната в 11 часа и прекъсва хора̀та, за да започне фестивалът. Това не е нормално, защото традицията трябваше да бъде запазена такава, каквато е."


Живеем в изменящ се свят, в който бурните промени вече не правят впечатление. Модните тенденции се редуват една след друга, технологиите се развиват. Видинският край има своето място в световните анали, защото традициите, свързани с поменалните хора̀, раздавани при Алботин, свидетелстват за запазила се древност, която носи усещане за неповторима автентичност. Някъде някога беше казано, че народ, забравил историята си, е обречен.


На втория ден от Великден от околните влашки села и Видин се събират и са се събирали хора, за да спазят традицията. Може би традициите тук са, за да бъдат изменяни, но уникалността при Алботин сякаш отсъства, защото обичаят за отдаване на почит за мъртвите чрез хора̀ е заменен от фолклорен събор. На нас ни остава единствено да разберем дали ритуалът край скалния манастир ще изчезне окончателно. На поляните около манастира имаше хора не само от Видинско, но дори от София, които казаха, че са дошли за "мъртвешките хора̀". За други присъстващи пък "хора̀та са излишна помпозност, един вид "вижте ни", но трябва да не пречат на събора".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50