Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Облагородяват рибарското селище до село Ясен

8
Снимка: Радио Видин
Дестинацията ни днес е село Ясен, разположено на река Дунав. То е част от общинския център Ново село. Землището му граничи със селата Флорентин, Неговановци, Гомотарци, а на север граничи с река Дунав. На 1,5 км в източна посока се намира остров Ясен, който се появява само при маловодие. Именно там, край брега на величествената река, кметската управа се е заела да облагороди терена. Община Ново село сключи договори с Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) за около 10 000 лв. за терена. Обектът се намира между рибарското селище, чешмата и река Дунав и обхваща близо 2 дка. Изчистени са върбите и храстите. Изграден е канал за отводняване на изворната чешма в дунавските води. Изграждат се алеи, цветни лехи и алпинеум. Предстои монтиране на пейки и съоръжения. Работник на доброволни начала е на друг, а кметът на Ясен Огнян Георгиев. Теренът до брега на голямата река е станал от няколко седмици новото му работно място.  

"Градим парк за почиващите, да направим мястото по-приятно за отдих. Спечелихме проект за озеленяване и облагородяване на терена. Ще засадим плачещи върби, брези, два огромни алпинеума ще направим, ще има райграс, пътеки, пейки, кошчета. Стойността на проекта е 9700 лева. Средства за труд почти няма, трудът е доброволен. Затова и аз съм тук и работя, и от селото получавам подкрепа. Събираме се по 30 човека, помагат с каквото могат хората. Имахме техника, изкоренявахме, помогна ни един строителен предприемач. Крайният срок за приключване е до края на ноември. Ще отремонтираме чешмата, водосъбирателните шахти. Ще изградим дига, която да предпазва новоизградения комплекс от високите дунавски води", обясни кметът.

И друг ремонт е започнат заедно с този на брега на реката. Отстрани на църквата вдигат нова камбанария, където ще звънти новата камбана.

"Строим кула-камбанария, закупихме камбана за новопостроения храм. Подготвяме и нови алеи в парка. С помощта на общинския кмет беше подменено осветлението на цялото село с нови икономични осветителни тела",
допълни Огнян Георгиев.

В центъра на село Ясен преди обяд е оживено. Събират се на раздумка, пред пенсионерския клуб, където гостоприемно канят на кафе. Редят се и на опашката пред подвижната аптека, за да вземат месечните илачи. Подвижната аптека идва понеделник и сряда в селото, раздава лекарствата и потегля към следващите села.  

Красивата градинка до църквата и новите придобивки в клуба на пенсионерите "Ясените" ни показва отговорникът за клуба Антон Флоров.

"Ще иззидаме още около три метра на кулата за камбанарията, по проекта е предвидено около 6 метра да е висока. Ще се обнови детската площадка, която е в близост до храма. Лошото е, че няма млади хора, няма къде да се работи. Малкото млади семейства работят предимно по програми", обясни Антон Флоров.


Животът в Ясен е спокоен, уверяват ни хората там. Кражби по домовете отдавна няма, успокоява ги и това, че имат камери за видеонаблюдение, които регистрират всички, които минават през селото.

"Не е много добре тук, няма работа. Но иначе селото е хубаво, нямаме кражби, на хубаво място е. Имаме видеонаблюдение, кметът постави камери. Никой не пипа чужди работи. Стоим си на село, обработваме градината, а апартаментът в града стои заключен", казаха жителите на селото.   


В пенсионерския клуб много се радват на новите си придобивки - климатик и нова озвучителна техника, която ще ги весели в празничните дни. Парите за нея са събрани с дарения от хората, казва Антон Флоров и гордо демонстрира възможностите на уредбата.

"Имаме си климатик в клуба, модерна работа. Събрахме от хората пари, кой колкото може, по 5-10 лева и купихме уредба за музиката. Всяка неделя се събираме, пускаме уредбата, правим по едно хоро, веселим се. Жените направят някой кекс, баница, сладки. Опъваме масите, 20-ина семейства се събираме, това е активното ни общество в селото", обясни Флоров.

Жителите на Ясен одобряват усилията на местния кмет, който сменил работното си място в кметството с кирката и лопатата на брега на реката, където правят ново озеленяване при рибарското селище. Превърнал се е в общ работник, казват хората. В това ни увери Асенка Марджова, която набързо се оплака от ниските пенсии и скучния живот на самотните хора. Подчерта усилията на селския и общинския кмет да направят Ясен по-красиво и приветливо село.

"Работи като луд кметът, заедно със сина си. Не го видях нито един път в костюм и вратовръзка, все работи, доволни сме. Заедно с общинския кмет много направиха тук. Горе-долу добре живеем, лошото е, че няма хора за поддръжка на селото", казаха още хората.

 
Целия репортаж за село Ясен може да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Във Воднянци искат програми за безработни

Екипът на радио Видин гостува в село Воднянци, община Димово. Времето е дъждовно и следобедно и по това време по улиците не се срещат хора.  Селото е на около 60 км от Видин в посока Монтана и на 180 км от София. До него лесно може да се стигне с автомобил или с влак по линията София-Видин.  В землището на селото е изграден язовир Дреновец...

публикувано на 17.05.24 в 12:30
Михаил Кръстев

Михаил Кръстев: Политиците загубиха спечелен мач с Еврозоната

България няма да успее да изпълни критериите за влизане в Eврозоната до юни.  На конференция, посветена на следващите стъпки към еврото, бяха обсъдени политическите и социалните последици, както и икономическите и финансовите перспективи преди и след присъединяването, бяха анализирани и успешни примери на европейски държави, вече въвели единната..

публикувано на 16.05.24 в 10:00

Имат ли интерес ресторантьорите към чужди служители?

Заради липсата на кадри летният сезон е пред провал за ресторантьорския бранш, заявиха преди дни от сектора. Причината е приета промяна в Закона за чужденците, която по никакъв начин не помага на бизнеса за това лято. Преди началото на туристическия сезон има предприемачи, които обявиха, че ще фалират, защото нямат работници. Хотелите отварят, а..

публикувано на 15.05.24 в 11:21
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Българската данъчна система се нуждае от модификация и модернизация

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00
Стоян Панчев

Стоян Панчев: Нашата бедност се дължи на закъснелия и грешно направен преход

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00

Село Динково - в очакване на по-добър живот

Динково е най-малкото село в община Ружинци по брой жители. Около 65 са хората, които живеят тук, лятото стигат и до 100. Населеното място се намира в близост до река Лом, Белоградчик е на 40 км. Земята е плодородна, вода има в изобилие, дворовете на имотите са големи и просторни, къщите са едноетажни. Като цяло Динково има прекрасни..

публикувано на 10.05.24 в 12:05
Иван Радев

Иван Радев: Механизмите на демокрацията се ползват срещу самата нея

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници", показва годишният доклад на организацията. Страната ни е 59-а в света по критерий "свобода на словото" от общо 180 държави.  Въпреки напредъкът обаче продължаваме да сме сред последните в рамките на Европейския съюз, защото индикаторите в областта на политиката, икономиката и..

публикувано на 09.05.24 в 10:00