Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 12 ноември 2018 година

Кметството в Дунавци
Снимка: Радио ВИДИН

Всяко населено място ще има бюджетна рамка, стана ясно след среща между кметове на малки населени места и премиера Бойко Борисов. Кметовете са доволни от срещата, която определят като надпартийна, каза управникът на Дунавци Димчо Скорчев.



Данъкът за стари автомобили ще остане въпреки протестите, заяви финансовият министър Владислав Горанов след заседание на Коалиционния съвет на управляващите
. Той е категоричен, че цена от 1000 лева за "Гражданска отговорност", е спекулация.


Със заповед на председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) Светослав Глосов от утре - 13 ноември, се въвежда зимното поддържане на републиканската пътна мрежа. АПИ призовава шофьорите, ако досега не са сменили летните гуми на автомобилите си със зимни да го направят, тъй като в края на седмицата се очаква застудяване и по високопланинските райони е възможно дъждове да преминат в сняг. В поддържането на 20 000 км републикански пътища през зимните месеци ще участват около 3000 снегопочистващи машини - снегорини, техника за разпръскване на пясък и т. н. По опорните пунктуве са осигурени необходимите количества сол, пясък, луга и химическти вещества. 


Общините в област Монтана се готвят за зимата. Повечето от тях вече са подписали договори с фирми за снегопочистване. Републиканската пътна мрежа в областта ще се поддържа от миналогодишната фирма. Договорът ѝ изтича на 28 ноември, но най-вероятно ще бъде продължен с анекс и за предстоящия сезон.



14 блока във Видин са включени за саниране по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Първите пет от тях са завършени миналата година. Все още предстоят ремонтите на четири сгради, за които са изготвени технически паспорти и обследване за енергийна ефективност, каза заместник-кметът на общината Цветан Асенов.  


Безплатни прегледи на жени на възраст между 45-65 години с цел ранно диагностициране и превенция на остеопороза се провеждат във Видин. Инициативата е на фондация АДРА - България, която вече направи прегледи в Козлодуй и Лом, а в края на седмицата организира такива и в Белоградчик. Над 140 жени са записани за преглед във Видин, обясни представителят на организацията Симеон Гугутков. Прегледите се извършват в сградата на Община Видин и ще продължат утре и в сряда от 9.00 до 17.00 часа. Часовете са запълнени. 


По трасето Димово-Ружинци ще бъдат поставени още пътни знаци. Целта е ограничаване на скоростта, заяви кметът на общината Лозан Лозанов и призова шофьорите да спазват ограниченията на скоростта.


Приключва ремонтът на читалището в село Арчар. Средствата са по програмата за развитие на селските райони. 



Магистратът от врачанския Районен съд Вероника Бозова беше избрана в Управителния съвет (УС) на Съюза на съдиите в България
. Председател на УС стана съдията в Апелативен съд- София Калин Калпакчиев, за изпълнителен секретар беше гласувано доверие на Даниела Мавродиева, магистрат от Върховния административен съд. 



Кампанията на Българския червен кръст-Враца "Шанс за хората без дом" отново е в ход
. Вече 6 години организацията дарява хранителни пакети на бездомни хора от града. Сега 6 души получават храна всеки вторник и петък, като е възможно броят да нарасне, каза председателят на червенокръстката организация във Враца Гергана Михалчева.



Започна приемът за финансовата 2019 година по мерките от Национална програма по пчеларство в областните дирекции на Държавен Фонд "Земеделие"
. Приемът ще продължи до 23 ноември. По мярка А кандидатите ще бъдат подпомагани при закупуването на дребен пчеларски инвентар, докато мярка В е насочена към подвижното пчеларство.



Конкурс "Добрите дела" организира Местната комисия за борба с противообществените прояви в Берковица. Срокът за номинации е 20 ноември. 



Видинското училище "П.Р.Славейков" се включва в Световната седмица на предприемачеството
. От утре започват инициативите в учебното заведение, а кулминацията ще бъде в четвъртък, за когато са предвидени няколко изложби и базар. 


Николай Евгениев, възпитаник на видинската Математическа гимназия спечели национално състезание по математика. Ученикът зае първото място, с максимален брой точки на Xll-ия Есенен математически турнир в София. 


Днес, 12 ноември, от 19 часа в Градската концертна зала на Враца, и утре в Мездра от 18:30 часа в Дом на железничаря, ще бъдат представени концерт-спектакли "А сега накъде... Младите в музиката". Концертната изява е по идея на оперната певица Илона Иванова от Мездра и обединява усилията на талантливи български артисти и диригенти, които ще представят мюзикъл и оперета. 



Спектакълът „Вик за любов” на театър „Искри и сезони” ще гостува на сцената на Младежкия дом в Монтана
. Той ще се проведе на 19 ноември от 19 часа в голямата зала, а играта е на Искра Радева, Георги Кадурин, Теодор Елмазов и Иван Панайотов. Автор на пиесата е Жозиан Баласко, а режисьор на постановката е Валентин Ганев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Хиляди цветя украсиха Видин

16 000 цветя украсиха централния площад и парковете на Видин. Засаждането на пролетни цветя във Видин завърши преди дни, каза управителят на общинската фирма по чистота и озеленяване Емилиян Евтимов:  "Това са места, където ние може да ги поливаме и да се грижим за тях, затова и самите цветя не са разпръснати хаотично в целия град, а на..

публикувано на 08.06.24 в 14:00

Рекорден брой смени в секционните състави във Враца

Подготовката за утрешния вот "2 в 1" в област Враца протича нормално, съобщиха от Районната избирателна комисия. Затруднения в работата на комисията създават честите промени в секционните състави. Спрямо предходни избори, сега броят на сменените членове е най-голям, отбеляза Силия Иванова, говорител на РИК - Враца: "Причината за смените е може би..

публикувано на 08.06.24 в 13:57

Врачанската болница с над 8 млн. лв. просрочени задължения

Над 8 милиона лева са задълженията на врачанската болница, което превръща МБАЛ "Христо Ботев" във водач сред всички държавни лечебни заведения в страната. Точният размер на задълженията са 8 275 000 лева, това личи от отговор на служебния министър на здравеопазването д-р Галя Кондева.  След врачанската болница по просрочени задължения са..

публикувано на 08.06.24 в 12:00

Обновиха детския басейн във Враца

Детският басейн във Враца беше официално открит със символична церемония, на която присъстваха състезатели от местния клуб по плувни спортове.  Кметът на общината Калин Каменов припомни, че съоръжението не е било използвано от 20 години. "Щастлив съм, че с общи усилия успяхме да дадем нов живот на един обект, който не беше използван в..

публикувано на 08.06.24 в 09:00

Ден за размисъл преди изборите 2 в 1

Днес е ден за размисъл преди предстоящите избори 2 в 1 за Народно събрание и за Европейски парламент на 9 юни. Днес и до края на изборния ден в неделя, е забранена агитацията за партия или за кандидат, както и оповестяването на социологически проучвания за нагласите на избирателите. В деня на вота се забранява поставянето на агитационни материали на..

публикувано на 08.06.24 в 07:33

Снимката на 7 юни 2024 година

Днес е последният ден от официалната предизборна кампания за изборите "2 в 1", които ще се проведат тази неделя. Кампаниите на политическите формации и агитацията за кандидатите за народни представители и тези за евродепутати приключва в 24 часа тази нощ. Утре, 8 юни, е "Ден за размисъл", в който Изборният кодекс забранява и оповестяването и..

публикувано на 07.06.24 в 18:00
Даниел Боянов, председател на Районната избирателна комисия във Видин

254 са избирателните секции в област Видин

Общо 254 избирателни секции са сформирани в област Видин . В 124 от тях ще се гласува с машина, каза председателят на Районната избирателна комисия (РИК) във Видин Даниел Боянов . Около 2000 души ще бъдат ангажирани в секционните комисии в изборния ден. По 80 хиляди бюлетини са разпределени за двата вида избори - за Народно събрание и за Европейски..

публикувано на 07.06.24 в 16:26