Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 23 ноември 2018 година

Снимка: Стефка Павлова

Националната програма за профилактика на оралните заболявания при децата до 18 години бе обсъдена на кръгла маса във Видин. Акцент бе поставен на завършилата преди дни кампания за безплатно поставяне на силанти на децата от 5 до 8 години. Досега в нея са обхванати над 120 000 деца от цялата страна, каза председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков. Кръглата маса за денталното здраве на децата събра зъболекари, представители на Здравната каса, на Здравната инспекция, както и директори на детски градини и училища и във Враца.

От първи януари 2019 година винетките ще бъдат електронни, а от средата на август влизат в сила тол таксите за тежкотоварни моторни превозни средства. Депутатите приеха нови промени в Закона за движение по пътищата, с кото завишиха глобите за шофиране без платена такса.

Ново кухненско оборудване има социалния патронаж в Монтана. От него ще се възползват 1300 жители на общината.

Близо 11 000 молби за отпускане на помощ за отопление са одобрени в област Враца. Над 13 400 са исканията за подпомагането. Най-голям е броят на отпуснатите помощи в общините Бяла Слатина и Враца.

Стена на паметта има вече в прокуратурата във Враца. Поставени са портрети всички ръководители още от създаването на Окръжната прокуратура.

56 собственици на изоставени автомобили са предупредени от общинската администрация в Берковица да премахнат старите и изоставени автомобили.  Постоянната комисия, която е сформирана със заповед на кмета, е установила този месец още 20 изоставени автомобила. След изясняване на собствеността им ще бъдат издадени предписания за преметването им.

Във Видин предстои ремонтът на 100-годишната сграда на Драматичния театър. Обществената поръчка е приключена и предстои да бъде открита строителната площадка. За ремонта в края на миналата година с постановление на Министрески съвет бяха предоставени два милиона лева.

Нов шанс дава СУ „Св.св. Кирил и Методий“ в Ново село на възрастни жители от общината да се ограмотят и да повишат образованието си. В обучението са включени 23-ма души.

12 видински тирове популяризират България като туристическа дестинация в цяла Европа.Сред изображенията са тези на Белоградчишките скали, Старият Пловдив, Тракийското съкровище. Инициативата е на видинската транспортна фирма. Министерството на туризма помага идеята да се осъществи.

Танцьорка от групата на Нешка Робева ще бъде специален гост на Народно читалище "Светъл ден" във Видин тази събота и неделя. Катя Йорданова ще поднесе специален подарък за предстоящия догодина юбилей на културното средище.

За поредна година във Видин за Коледните празници ще се проведе инициативата "Бъди човек", която ще зарадва възрастни хора в нужда в селата
. Желаещите да помогнат, могат да го направи като дарят хранителни продукти или парични средства.

Ученици от езиковата гимназия „Проф. Иван Апостолов“ в София събират пари и хранителни продукти за възратните хора селата Пролазница, Граничак, Крачимир, Струиндол в община Белоградчик. В началото на декември те ще занесат лично продуктите на възрастните.
 
До сега над 500 деца от Видин са изпратили своите желания в плик в конкурса на Български пощи "Най-красиво писмо до дядо Коледа". През миналата година броят им е бил към 700, каза за радио Видин Савинка Ангелова от Видин, касиер на гише. 15 са специално подготвените пощенски кутии във Видин за конкурса. Крайният срок за изпращане на писмата е 12-ти декември.

Последният петък от месец ноември или  Денят, в който не се купува нищо, т.н "бойкот" на "Черния петък" е днес, 23 ноември. Противоречив ден -участието в тази инициатива води до антиобществено поведение, което вреди на икономиката, твърдят предприемачи.

Видин е домакин  ХVII Национално състезание по природни науки и екология. Организатори на състезанието са Министерство на образованието и науката, Регионално управление на образованието - Видин, Община Видин и СУ „Св.св.Кирил и Методий”. Откриването е от 18 часа в залата на симфониетата.

Видинският митрополит Даниил ще отслужи първа литургия в новия храм "Свети Дух" в Монтана в неделя на 25 ноември. Тогава за пръв път ще бият и камбаните на новия храм.






































 





























Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Горящ камион затвори движението по участък от Е-79 в Монтанско, има обход

Временно е ограничено движението по път I-1 Видин – Монтана в участъка Смоляновци – Винище поради горящ тежкотоварен автомобил, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Движението се осъществява по обходен маршрут: по път III-114 и III-112 Ружинци – Дреновец – Смирненски – Славотин – Доктор Йосифово – Студено Буче – Монтана и обратно...

публикувано на 10.06.24 в 11:43

Мъж от село Манастирище е задържан за домашно насилие

Мъж на 28 години от врачанското село Манастирище е задържан заради проявено от него домашно насилие , съобщиха от Областната дирекция на МВР. С прокурорско постановление е в следствения арест във Враца за 72 часа. Образувано е досъдебно производство.

публикувано на 10.06.24 в 11:08

Десетокласниците се явяват на външно оценяване в 16 училища във Видинско

Над 54 000 десетокласници се очаква да се явят на предстоящото национално външно оценяване. Днес е изпитът по български език и литература . Заради проведените вчера избори, началото ще е по-късно от обичайното. Изпитът ще е от 11:00 часа. В 16 училища в област Видин ще се проведе външно оценяване, каза началникът на Регионалното управление на..

публикувано на 10.06.24 в 10:52

РИК-Враца: Около 48 часа ще продължи обработката на изборните материали

До 48 часа ще продължи приемането, проверката и отчитането на протоколите и изборните книжа от секциите в Районната избирателна комисия във Враца , прогнозира говорителят на комисията Силия Иванова : "Това са двойни избори, с два протокола, с двойно гласуване - машина и хартия. Секционните избирателни комисии са мотивирани, ще напомня, че..

публикувано на 10.06.24 в 10:06

Награждават дарители на архива в Монтана

Награждават дарители на документи на държавен архив Монтана днес. Поводът е международния ден на архивите Всяка година на 10 юни - Международния ден на архивите в Монтана връчват грамоти на свои дарители за миналата година в три категории – „Читател за годината", „Дарител на най-ценен документ" и „Приятел на архива в Монтана".  Сред най-големите..

публикувано на 10.06.24 в 09:10

Обработени са над 50% от протоколите на секционни комисии във Видинско

Към 6 часа тази сутрин в РИК - Видин са обработени 56,69% от протоколите на секционни комисии. Според тях в изборите за Народно събрание ГЕРБ - СДС е водеща политическа сила с 28,75% от гласовете на избирателите. 14,58 % са гласували за ДПС, за ПП-ДБ 13,08%, за ПП "Възраждане" 12,57%, За "БСП за България" 9,35 на сто, за ПП "Има такъв народ"..

публикувано на 10.06.24 в 07:25

ГЕРБ – СДС води в Монтана при обработени 21 % от протоколите

ГЕРБ – СДС води в изборите за народно събрание и европейски парламент в област Монтана. Данните от преброяването са към 6 часа при обработен 21 % от протоколите. ГЕРБ – СДС взима малко над 32 % от гласовете в област Монтана при 21 % обработени протоколи. За коалицията са гласували 1979 души. На второ място по резултати е Възраждане с 1015 гласа, което..

публикувано на 10.06.24 в 07:15