Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 4 декември 2018 година

Снимка: ОД на МВР -Видин

20 третокласници - доброволци от новия випуск на детското полицейско управление към СУ „Васил Левски“ в Кула гостуваха на местните полицаи. Главен инспектор Мирослав Мирославов им разказа за работата на полицейските служители и им даде съвети какво трябва да направят, ако се наложи да помогнат на човек в беда.

Над 3,2 милиарда лева ще получат българските общини от държавния бюджет за 2019 година
. Сумата е с около 500 милиона повече в сравнение с тази година. Общините с по- малко население ще получат повече средства от държавата, а по-големите- по- малко. Държавната субсидия също е по- висока, но с увеличението на заплатите няма да е достатъчна.

Община Ново село приключва годината без задължения и с преходен остатък в бюджета, каза кметът Георги Стоенелов
. През 2019 година общината ще получи 2 680 000 лева субсидия от държавния бюджет, което е с близо 400 000 лева повече от тази година.


Административният съд във Видин ще разгледа утре жалба от Агенция „Пътна инфраструктура“ против кмета на община Видин Огнян Ценков
. Делото е заради Заповед на общинския кмет, с която е направен отказ да се измени действащият кадастрален план на град Дунавци, за да се отстранят непълноти и грешки при нанасяне на трасето на път Е-79 Видин - София в участъка. В настоящия кадастрален план пътят е отбелязан като поземлен имот. Припомняме, че във връзка с казуса, от Общината съобщиха, че отказът е заради неуредени имотни спорове на собственици на поземлени имоти и възстановени земеделски земи, през които преминава пътят.


Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) изпрати отговора до народните представители от Парламентарната група (ПГ) на „БСП за България“ в 44-то Народно събрание по повод искането им за извършването на независима експертиза на пътната настилка на участъци от републиканските пътища, строени и въвеждани в експлоатация в периода 1982-2016 г. В писмото се посочва, че АПИ е анализирала нормативната база, определяща извършването на експертиза и изпитвания на пътната настилка. Установено е, че разписаните процедури в нормативните актове се отнасят за етапа на строителство на пътната инфраструктура, а след въвеждането на обектите в експлоатация не е предвиден ред, по който да бъдат изпълнявани изследвания на вече готовите пътни обекти. Предвид широкия обществен интерес, както и политизирането на въпроса, АПИ предлага на ПГ „БСП за България“ да излъчи работна група от пътни експерти, с която представителите на Агенция „Пътна инфраструктура“ да потърсят варианти за експертни и технически решения, съответстващи на законовите рамки, подписаните договори за безвъзмездна финансова помощ и на международния опит. 



Разпределени са събраните от дарения зимни дрехи, които ще бъдат дадени на деца в неравностойно положение от видински училища
. Инициативата "От шапка до чорапче" беше организирана от Общинския съвет по наркотичните вещества и Общинския младежки съвет за превенция на зависимости във Видин. Дрехите са подготвени, очаква се представители на училищата да ги вземат и да ги занесат при учениците.



Училище "Св. Св. Кирил и Методий" в Ново село е одобрено по проекта "Нов шанс за успех". Целта е създаване на организационни възможности за учене през целия живот, които водят до продължаване на образованието, до включване в пазара на труда и до повишаване на качеството на живот.



Две общини в Северозапада ще изграждат инсталация за преработка на зелени отпадъци, след като министърът на околната среда и водите Нено Димов подписа договори с кметовете на Вълчедръм и Якимово. Съоръжението е с капацитет 2 257 тона годишно и ще обслужва 12 500 жители. 



Бащината къща на бившия вицепремиер и лидер на Националния фронт за спасение на България /НФСБ/ Валери Симеонов в козлодуйското село Бутан, е била обрана
. Информацията беше потвърдена от местни хора. 



Алпинистът Атанас Скатов гостува във Видин, за да разкаже за своите експедиции. Срещата с видинчани е от 18.30 часа в залата на Общинския съвет.



„Дай решение за замърсените почви“- под това мото тази година преминава честването на Световния ден на почвите, който се отбелязва утре, 5 декември
. Един от основните замърсители на почвите в селскостопанската дейност са пестицидите, те трябва де се използват с внимание, екологосъобразно и балансирано, каза проф. Ирена Атанасова от Института по почвознание "Никола Пушкаров".



Новоизграденият кръст в местността "Валяка" до селата Горни и Долни Вадин в община Оряхово ще бъде открит на Никулден, 6 декември
. Кръстът е висок 6 метра, а след откриването му ще бъде даден и курбан за празника.



На 4 декември православната църква почита
Св. Варвара. Светицата се приема за покровителка на болните деца и по-специално на заболелите от дребна шарка, затова и хората я наричали Баба Шарка.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 10 юни 2024 година

В изборите за Народно събрание във Видинско ГЕРБ - СДС е водеща с 27,87%, втора политическа сила е ДПС с 18%. Трети са ПП - ДБ с 12,51, след тях са "Възраждане" с 11,74%, БСП за България с 9,01 на сто подкрепа, ИТН с 5,59 и "Величие" с 3,56. В изборите за Европейски парламента след ГЕРБ-СДС и ДПС се нарежда "Възраждане", трети са ПП-ДБ, след тях се..

публикувано на 10.06.24 в 18:00

Редовно заседание на Общинския съвет ще се проведе във Видин

Общински съвет - Видин ще проведе редовно заседание на 17 юни, понеделник. Общо 29 са включените точки за разглеждане в проекта за дневния ред. Това стана ясно след днешното заседание на постоянните комисии към местния парламент. Председателят на Общинския съвет Светослав Славчев коментира за Радио ВИДИН по-важните акценти на предстоящото заседание:..

публикувано на 10.06.24 в 15:48

Продължава приемането на секционните протоколи в Монтана

Шест часа не могат да оправят  протоколите на секционна избирателна комисия  от град  Монтана , съобщиха от Районната избирателна комисия (РИК). По последни данни в 12-и район ГЕРБ – СДС води в изборите за национален и Европейски парламент. Опашка от чакащи за предаване на изборните книжа продължава да има в сградата на областна..

публикувано на 10.06.24 в 14:32

Приключи приемането на изборните книжа в Районната избирателна комисия във Видин

Документите на всичките 254 избирателни секции  бяха приети в  Спортната зала във  Видин . Около 90% от секционните протоколи са били сгрешени, обясни за Радио ВИДИН председателят на РИК  Даниел Боянов . "Както виждате, тече вече подреждане на книжа и материали, които следва да бъдат занесени на ЦИК съгласно указанията на ЦИК, след..

публикувано на 10.06.24 в 13:55

"Възраждане" са след ГЕРБ във Врачанско при 46.6% обработени протоколи

Коалицията ГЕРБ-СДС е първа политическа сила във Врачанско на изборите , проведени на 9 юни. „Възраждане“ е втора политическа сила, показват данните от 46.6% обработени протоколи от секционните избирателни комисии.  Партията на Костадин Костадинов е получила подкрепата на 13.83% от избирателите. Все пак резултатът им е двойно по-нисък от този..

публикувано на 10.06.24 в 11:54

Горящ камион затвори движението по участък от Е-79 в Монтанско, има обход

Цистерна се е обърнала и самозапалила на път Е-79 в района на монтанското село Винище, съобщиха от ОДМВР – Монтана. Шофьорът е откаран за преглед в МБАЛ "Д-р Стамен Илиев" в Монтана. Инцидентът е станал в 10:44 часа. Тежкотоварният автомобил е превозвал два тона масло. На мястото на инцидента са изпратени четири противопожарни автомобила. Заради..

публикувано на 10.06.24 в 11:43

Мъж от село Манастирище е задържан за домашно насилие

Мъж на 28 години от врачанското село Манастирище е задържан заради проявено от него домашно насилие , съобщиха от Областната дирекция на МВР. С прокурорско постановление е в следствения арест във Враца за 72 часа. Образувано е досъдебно производство.

публикувано на 10.06.24 в 11:08