Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на Флорентин: Младите по селата не бива да чакат, а сами да търсят реализация

| обновено на 15.02.19 в 16:27
9
Мая Иванова, кмет на село Флорентин
Снимка: Кристиян Кирилов

"Тук съм израснала, тук минава и 80 процента от времето ми. Село Флорентин е едно красиво, зареждащо място- място, на което винаги искаш да се върнеш... Иска ти се да усетиш аромата на селото, аромата на реката и спокойствието, което излъчва." Така описа Флорентин кметът му Мая Иванова. 


В официалната справка за видинското село пише, че по време на преброяването през 2011-а, в него са живеели 352-ма души. Днес голяма част от хората в трудоспособна възраст са го напуснали, за да поемат към Видин, София, Гърция и други европейски страни. 

Местните, които са от влашкия етнос, се препитават главно чрез селско стопанство. Повече от половината територия на землището на селото е заета от лозови масиви. 


"Преди години лозята са заемали около 4 000 декара, сега са останали по-малко. Все пак тези лозя се работят. При нас са едни от най- хубавите сортове грозде- Мерло, Каберне Совиньон, Ркацители и Гъмза. Имаме много семейства, които отглеждат лозя, но лозата си иска и доста грижи. Сега за тези хора предстои резитбата, както и другите кампании.  


Иначе най-големите проблеми на хората в селото са свързани с намирането на работа. За да си добре финансово, ти трябва да работиш. Нужно е да бъдат създадени условия за заетост. В същото време, не трябва да се чака все другите да направят нещо за теб. Защото успоредно с работата, е хубаво и да се развиваш. За мен младото поколение трябва да се бори и да се развива. Не само да чака и да обяснява- "аз не мога, аз не искам". Всеки сам трябва да намери своя път в живота. 


В същото време у мен остава усещането, че малките населени места са малко позабравени. Мисля, че трябва да им се обърне малко повече внимание, да се чуят техните проблеми, да се чуят гледните им точки по различните въпроси. Защото и тук живеят хора със своите проблеми и радости. А дори да живееш в големия град, след определен период от време ти се иска да се върнеш там, откъдето си тръгнал. На тези, които са отраснали на брега на Дунав им липсва не само родния дом, но и мирисът на река, мирисът на водораслите дори...


По програмата за заетост към кметството в момента работят само трима души. На социално подпомагане имам петима, те са на т. нар. 14- дневки. Имаме и трапезария за социално слабите жители на селото. Стремим се тези хора да бъдат обхванати в този тип услуга и да бъдат обгрижени добре.  


В селото имаме проблем с лошото състояние на уличната настилка. Хубавото е, че от Министерството са отпуснати пари и през пролетта се очаква ремонтът им да започне.


За разлика от съседните села, във Флорентин има млади хора. По един или друг начин те се задържаха тук. Вярно е, че доста от тях работят във Видин, но все пак се завръщат в родното си село. Имаме и детска градина. Учениците от селото пък се извозват в общинското училище в Ново село.  


Имаме редовни линии на автобусния транспорт за Видин и Ново село. За съжаление, те бяха разредени малко и хората не пътуват вече толкова често с автобус. В събота и неделя дори мисля, че са само сутрин и вечер...


В селото има няколко имота, които са закупени от чужденци. За съжаление, обаче, няма такива, които трайно да са се заселили тук. Идват за определен период от време и после пак си заминават...", обяснява Мая Иванова.


Подробности за живота в село Флорентин и анкета с местни жители, можете да чуете в звуковия файл.  





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Милчина лъка - село, откъснато от света

Отправяме се към грамадското село Милчина лъка. Стигаме доста по-бавно от обичайното, защото пътят е разнебитен.  Лошият път се оказва и най-сериозният проблем на хората.  Днес в селото живеят 20 души, толкова са по списък.  Кметският наместник Йордан Стефанов Събев споделя, че много пъти е алармирал за лошия път, по време на избори и преди..

публикувано на 31.05.24 в 12:10

Тома Ушев: Държавотворчеството на цар Фердинанд липсва на страната днес

Първият цар на съвременна България се завръща 76 години по-късно.  Напуснал завинаги любимата си страна на 3 октомври 1918 година, тленните останки на монарха най-сетне са на мястото, на което принадлежат.  Минали са повече от 100 години от абдикацията на цар Фердинанд, но той продължава да бъде една от най-противоречивите фигури от..

публикувано на 30.05.24 в 10:00

Явор Кирилов: Цар Фердинанд превърна България от кална провинция в силна и модерна държава

Първият цар на съвременна България се завръща 76 години по-късно.  Напуснал завинаги любимата си страна на 3 октомври 1918 година, тленните останки на монарха най-сетне са на мястото, на което принадлежат.  Минали са повече от 100 години от абдикацията на цар Фердинанд, но той продължава да бъде една от най-противоречивите фигури от съвременната ни..

публикувано на 30.05.24 в 10:00

Ще се случи ли исканото от синдикатите увеличение на минималната работна заплата?

Минималната работна заплата за страната трябва да стане поне 1080 лева от 1 януари 2025 година, вместо сегашните 933 лева. Това обяви главният икономист на КНСБ Любослав Костов на организиран от синдикатите форум, посветен на новата европейска директива за най-ниските възнаграждения. Исканото увеличение е с 15.7% и според синдикатите то..

публикувано на 29.05.24 в 10:45

В лятното кино на Тошевци предпочитат старите български филми

На 24 май, в Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, се отправяме към село Тошевци, община Грамада. Просветителски и образователен дух цари в село Тошевци. Хората, които живеят тук са в пенсионна възраст, но възрастта не е преграда за тяхното желание да се образоват, да..

публикувано на 24.05.24 в 11:15
Георги Вулджев

Георги Вулджев: Сериозната пенсионна реформа е политически непопулярна

Пенсиите, отпуснати до 31 декември 2023 година, ще бъдат увеличени от първи юли с 11 процента, съобщи премиерът Главчев.  Сюжетът с увеличението, превърнал се в предизборна заигравка, който предлагаше повишението да е с 10%, по този начин остава в историята.  Ниските пенсии продължават обаче да са сред най-сериозните проблеми на пенсионната ни..

публикувано на 23.05.24 в 10:10

Ще въведе ли страната ни адекватни европейски заплати?

Всеки десети работещ е беден, показва анализът на последните данни на Националния статистически институт, направен от Института за пазарна икономика (ИПИ). Бедността у нас леко намалява през 2023 г., а неравенството в доходите се свива. И двете констатации са следствие от повишаването на пенсиите, от една страна, и на заетостта, от друга...

публикувано на 22.05.24 в 10:45