Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 25 февруари 2019 година

Снимка: Община Белоградчик

С балета „Лебедово езеро” на Чайковски на 7 юли ще се открие четвъртото издание на летния оперен фестивал „Опера на върховете” - Белоградчишки скали. 


На днешния ден преди 141 години е освободен Белоградчик от османска власт. Отбелязването на празника ще се състои на националния празник 3 март.


Президентът Румен Радев наложи вето на промените в Изборния кодекс. Според него те не само лишават гражданите от възможността да гласуват преференциално за личности, а и привилегироват партийната воля над тази на избирателите. 


Двойно увеличение на средствата за изпълнение на капиталовата програма през 2018 година отчете главният финансист на Община Монтана Силвия Василева, съобщават от местната управа. Днес на обществено обсъждане беше представен отчетът на администрацията за изминалата финансова година.



В област Монтана през миналата година са отпуснати социални помощи за над 18 милиона лева на 35 000 нуждаещи се. Спрямо предходната 2017 година парите за социални помощи са с 2,3 % повече.


Във Враца започнаха плащанията за данъка върху превозни средства, данък върху недвижими имоти и такса за битови отпадъци и за настоящата година. При заплащане на задължението за цялата година до 30 април се ползва 5% отстъпка, напомнят от Общината.  



Близо 960 проверки са извършени през миналата година от Инспекцията по труда във Враца. Установени са над 5 хиляди нарушения. Повечето от тях са за липса на документация, по отношение на заплащането на труда, неспазване на работно време и почивки, както и за полаган извънреден труд. За миналата година са изплатени забавени заплати за близо 2 600 000 лева.



Искане за оставката на председателя на Общинския съвет е внесено от група съветници в Ружинци. То е срещу Илиян Илиев, който е избран от Народен съюз. Искането за оставката му ще се гласува от Общинския съвет на 28 февруари.


Първа промяна в средствата за капиталови разходи е гласувана на заседание на Общинския съвет в Ружинци. За рекултивацията на сметището, което е закрито през 2015 година, са осигурени средства от Министерството на околната среда и водите.



Изградени са окопи и земен вал на стадиона в Ружинци. Целта е да се спре достъпът на животните в района. 


Жителите на врачанското село Мало Пещене настояват да бъде проведен местен референдум. Причината е искането на софийска фирма за разработване на находище за производство на минерални торове. 



Кметът на Вършец награди собственици на къщи за гости за принос в туризма. За последните няколко години е подменена почти 85% от ВиК- мрежата в града, ремонтирани са пътища, улици и тротоари. Изградени са нови туристически атракции и спортни обекти.



Във Враца, от 19 часа ще бъдат наградени отличените поети в 19-ото издание на Националния поетичен конкурс "Любовта"
. Събитието ще бъде съчетано с литературна вечер и ще се проведе в Младежкия дом.



Библиотекари от видинската библиотека ще представят българския обичай за изработване и закичване с мартеници, както и легендите за Баба Марта по време на конференция в библиотеката на град Радовиш, Република
Северна Македония. Форумът е насрочен за първи март и е по повод 1000 години от основаването на града.



На 1 март, за втора поредна година, 40-метрова мартеница ще бъде спусната от отвесите на Лакатнишките скали, от 12.00 часа в Гара Лакатник
. Спускането на мартеницата и отбелязването на празника ще бъде заснето с дрон.



Ансамбъл "Българе", народни и естрадни изпълнители ще участват в благотворителния концерт "Заедно носим късмет" на 7 март от 17:30 часа в Дома на железничаря в Мездра
. Целта е да бъде подкрепена Радоцвята Димитрова, която се нуждае от скъпоструващо лечение в чужбина.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

25 % от жителите на Мездра вече са отишли до урните

Не особено голяма активност проявяват избирателите в община Мездра.  Последните данни от Общинска администрация сочат, че към 16.00 часа за ЕП са гласували 3 838 души, което е 23.41% от избирателите по списък.  Малко по-висока е активността за Народно събрание - гласувалите са 4 156 души, което е над 25 %.

публикувано на 09.06.24 в 16:47

Повече гласуващи във Видинско към 16 часа

Не особено висока, но в рамките на традиционното за региона, остава избирателната активност във Видин към 16 часа. 23,57 % са гласувалите за местен парламент, като най-голям е интересът към изборите в община Бойница, където активността достига почти 43 %. Над 35 % са гласували в Грамада, Брегово и Чупрене. Едва 19 % са упражнили правото си на глас в..

публикувано на 09.06.24 в 16:41

Към 16 часа в Монтана: 26.5 % са упражнили правото си на глас за НС, почти 23 % за ЕП

Към 16 часа, сравнено с данните, отчетени за времето до 11, избирателната активност в област Монтана бележи прогрес. 26,5 % са гласували на изборите за местен парламент, показват данните. Над 40 % са упражнилите правото си на глас в общините Георги Дамяново и Чипровци, над 30 % са гласувалите в Брусарци, Бойчиновци и Вълчедръм. Най-ниска остава..

публикувано на 09.06.24 в 16:36

Около 20 % гласували към 15 часа

Към 15 часа около 20% е избирателната активност за парламентарните избори, отчитат от Галъп. На изборите за Народно събрание на 2 април 2023 г. е било около 25%. От агенцията отчитат, че най-вероятно ще имаме по-ниска избирателна активност, освен ако не се случи нещо в следобедните часове, което да предизвика мобилизиране от страна на избирателите...

публикувано на 09.06.24 в 16:19

Неработещи машини затрудняват вота в Монтана

По два сигнала и жалба са работили в Районната избирателна комисия в Монтана. Има проблеми с неработещи машини за двете бюлетини. Районната избирателна комисия в Монтана е разгледала два сигнала за неправилно разлепване на агитационни материали, съобщи говорителят Петко Петков: "Единият сигнал е за Кошарник, а другият - за агитационни..

публикувано на 09.06.24 в 16:16

Видинчани гласуват в Англия

120 българи, сред които и видинчани, гласуваха до обяд за Народно събрание в секционната избирателна комисия в лондонския район Бромли.  Обикновено в секцията гласуват между 300-350 души, коментира председателят Кремена Неделчева.  "Всичко си върви по план и по методическите указания на ЦИК. Обстановката е спокойна, нямаме проблеми. Като..

публикувано на 09.06.24 в 16:14

Жителите на "Нов път" упражняват правото си на глас

Масово гласуват хората от видинския квартал „Нов път“, където няма нито една избирателна секция.  Заради ремонт на тоалетни в училището там, където преди се гласуваше, за настоящите избори секциите бяха преместени извън квартала.  От Общината обясниха, че така ще се попречи и на манипулиране на вота.  Жители на „Нов път“ тогава недоволстваха..

публикувано на 09.06.24 в 15:50