Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И нека тази чешма- бяла и красива, вечно да тече...

Бялата чешма- мястото, което ще събира хората от Делейна

11
Снимка: Радио ВИДИН




Бялата чешма- това е новият кът за отдих, с който се сдобиха жителите на село Делейна. Днес новата придобивка бе открита официално, а хората отпразнуваха и пролетта. Празникът бе посветен и на 500 години от създаването на селото. Идеята е на двама местни ентусиасти- братовчедите Любен Еремиев и Захари Костов, които в края на миналата година изградиха в местността Котой шестата за селото изворна чешма:

Снимка"Построихме я със синовна признателност към нашите деди и прадеди, които ни завещаха пет такива чешми- това е шестата чешма- факт, с който малко села могат да се похвалят...  Построихме я на инат и защато ни доставяше удоволствие- на инат на всичко, което се случва в държавата и  удоволствие от това, че работим за себе си, за селото, за нашите деца и внуци..."- каза Любен Еремиев.



След построяването на чешмата двамата решават да облагородят мястото. С работа, материали, техника и финансова помощ вече се включват и над 50 души от селото. Така се появяват беседка, барбекю, дървени пейки и столчета от дънери. Мястото си има и своите пазители- две дървени скулптури на орли с разперени криле, изработени и дарени от Лозан Лозанов от село Ракитница:

"Направих ги за хората, да им се радват... Имаме идея да направим и друг кът с дървени скулптури."

СнимкаЗахари Костов направи отчет на дарените и изразходвани в процеса на работа средства.

"Благодаря на всички, които се отзоваха и помогнаха. Имам молба- да се пази и нека всяка година на 22 март се събираме тук, за да празнуваме пролетта заедно."




Под вещото ръководството на Йорданка Томова около беседката се появява и малка, китна цветна градинка:

"Освен чистата вода, хубавите песни, красивите цветя, нужно ни е място за отдих, на което да се събираме по хубави поводи.  Искахме да си направим малко кътче, на което да се събират хората, да се веселят, да забравят за грижите си и да знаят, че в този живот има и хубави моменти, които трябва да се изживеят..."

Хората от Делейна споделиха, че новият кът ще се превърне в любимо място за мнозина:

"Това е много хубаво нещо...Ще се ползва от много хора, ще остане за поколенията. Това е шестата чешма в селото, което е прекрасно- дано да има още... Това е България- нашата обичана, красива и незаменима. Трябва да си я пазим, да предаваме нашите ценности и традициите на поколенията!"

СнимкаНай-възрастният дарител и най-малките жители на селото символично прерязаха лентата пред чешмата, след което бе открита и табелата, във формата на картата на България, с посланието:

"Нека тази вода- студена и бистра, никога не спре... И нека тази чешма- бяла и красива, вечно да тече!"


 


Идеята на инициаторите е да сложат посланието, заедно с имената на всички, които са участвали в строежа и имената на дарителите в капсула, която да бъде вградена в основата на чешмата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Конкурс кани млади художници да нарисуват Белоградчишките скали

Млади творци от цялата страна са поканени да творят в конкурса "Белоградчик - скалната столица на България" . Творбите им ще бъдат оценени от жури и най-добрите ще бъдат показани в изложба. Конкурсът се организира за трета поредна година по инициатива на съпругата и дъщерята на скулптора Вълчо Вълчев - Йоанна Кемилева и Теодора Вълчева. Организатори са..

публикувано на 26.04.24 в 16:47

Шевиците в живота на Диана Минкова от Видин

Миналият уикенд във Видин се състоя занаятчийски базар и нямаше как да не отидем до там, за да се срещнем с някой творец. Намерихме доста талантливи местни занаятчии, с които ще ви срещаме в една поредица в идните петъци. Днес ви запознаваме с Диана Минкова от Видин, която още от времената, в които много жени бродираха гоблени, се влюбва в..

публикувано на 26.04.24 в 16:00

Йоркширският териер Оливър и обратният път към дома

Да си вземеш куче или друг домашен любимец не е лесно решение и никога не бива да бъде такова. Защото веднъж отвориш ли дома си за своя домашен любимец, той бързо става част от семейството и получава своето място в сърцето ти. И неусетно започваш да поставяш нуждите му преди собствените, така че си готов дори да се върнеш по спешност от пътуване,..

публикувано на 26.04.24 в 15:50

Видинските математици първи в състезанието "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации"

Отборът на ППМГ "Екзарх Антим I"- Видин се класира на първо място в Областния етап на Националното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации". Той ще представя област Видин на националния кръг. Събитието премина на два етапа - теоретична и практическа част.  Теоретичната част се проведе в конферентния център на..

публикувано на 26.04.24 в 14:16

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15