Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Топлото време идва и се качваме на велосипедите

Снимка: Радио ВИДИН


Със затоплянето на времето настъпват и месеците, в които масово хората карат колело. Това е така, защото велосипедът е едно много практично превозно средство, особено в градска среда. Карането му не е свързано с харчене на пари, бързо и удобно може да се придвижим от единия край на града до другия. Практически, колелото може да се използва от всеки, без значение от възрастта. Някои карат за удоволствие и забавление, като това са най-вече децата, други- за да отидат до работа или да напазаруват. От здравословна гледна точка колелото ни носи физическа активност, която безспорно е много полезна за нас. Все пак не трябва да се забравя, че велосипедистите са най-незащитените участници в движението и именно по тази причина не са малко и инцидентите с тях. Затова колоездачите трябва да са внимателни и при възможност да се придържат към обособените велоалеи.



Повечето анкетирани велосипедисти във Видин посочиха, че не чакат да настъпи пролетта, а почти целогодишно карат колело:



"Майтапеха се да му сложа вериги зимата, върши ми много работа, а и развивам мускули. Лошото е, че ми ги крадат. Блъсна ме мотор и той, и аз пострадахме... Пътувам през ден до Бела Рада, общо 30 км. От март месец тръгвам с него, опасно е, защото на пешеходните пътеки не спират... Градът е така разположен, че позволява къде имаш работа, с колелото се придвижваш много по-бързо. Карам колело от юноша, използвам го и през зимата, едно за здраве и спестявам време." 

 

Релефът на града ни е много подходящ за карането на колело, защото е равно, това каза за Радио ВИДИН бившият треньор и механик на колоездачен клуб "Стрела" Велизар Маринов:



"Повечето го използват вместо автомобили и автобуси да ходят до селата. Има голяма част, които минаха на любителски спортни начала. Всякаква възрастова група карат колела, много деца използват велосипедите за атракционен вид спорт. В момента наблюдавам и електрически велосипеди, които са за по-дълги преходи и хора с ограничена възможност. В Холандия, Белгия, Дания там и политиците се движат с велосипеди, прието е за престижно."

Движението по главните улици е опасно и колоездачите трябва да карат или по тротоара с пешеходците, или да се обозначи шосето, допълни Велизар Маринов. Велоалеи има само в централната част на града. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Катя Апостолова, учител от Монтанско - за образователната система преди и сега

В "Думата имат старейшините" ви срещаме с Катя Апостолова, която е работила като учител в Монтанско. Тя е преподавала по български език и литература, музика и руски език, завършила е Великотърновския университет, впоследствие и Шуменския университет. Родена е в Провадия, но още през през 1979 година се мести в Монтана, откъдето е нейният съпруг...

публикувано на 02.05.24 в 16:50

Доволни ли са колоездачите от новата велоалея във Видин

С дългоочакваното отваряне на ремонтираното платно на видинския булевард "Панония" колоездачите в града вече могат да ползват нова велоалея. За да бъде защитена от недобросъвестни шофьори, спиращи автомобилите си върху зоната, тя е маркирана със знаци, изградена е дори вертикална преграда с колчета. Подобни места за хората, обичащи да се..

публикувано на 02.05.24 в 15:55

В "Музикална зона" на Велики четвъртък слушаме произведения от разнообразни автори

Седмицата на Христовото страдание, както и последващото Възкресение са вдъхновение за редица композитори. Преди да чуем музиката, инспирирана от евангелската история обръщаме поглед към класическия композитор и виртуозен виолончелист  Луиджи Бокерини . Следват  Жан Батист Люли  и  Te Deum ,  Йохан Себастиан Бах  -  Air ,  Йозеф Хайдн  с  ораторията..

публикувано на 02.05.24 в 09:00

Видинският художник Петър Дарковски показва свои творби във Великденска изложба в Орешак

Видинският художник Петър Дарковски участва със свои творби във Великденска изложба на Плевенското дружество на художниците, подредена в една от залите на Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в Орешак. Макар че живее и работи във Видин, Петър Дарковски е част от творческата организация на художниците в Плевен. За..

публикувано на 01.05.24 в 16:26
Археологът Ваня Ставрева изнася беседа пред посетители на Исторически музей

Археолог: Промените в праисторията са свързани с промени в труда

Намираме повод в  Международен ден на труда -1 май, за да се върнем към самото начало на тази основна човешка дейност и да разберем как се е променяла и какъв е приносът ѝ за човечеството. Тръгваме от онова далечно минало, за което няма никакви писмени данни, а според някои хипотези по това време трудът бил чисто женска дейност. Това каза археологът..

публикувано на 01.05.24 в 15:00

Шоу с дронове за Ботевите дни във Враца

Спектакъл с дронове, вечерни концерти и десетки събития са част от програмата на Ботеви дни 2024 година. За врачани поредицата от празнични дни са нещо повече от традиция и това си проличава от програмата за честването им през тази година. Тазгодишната програма на Ботеви дни е изключително богата - в нея влизат 38 събития, които са от основната..

публикувано на 30.04.24 в 16:37

Ученичка от Монтана спечели Национално състезание по предприемачество

"Носии на бъдещето" е името на най-добрата бизнес идея в Националното състезание по предприемачество, провело се в  Свищов, която спечели първо място. Създател на идеята е дванадесетокласничката  Катерина Домб и от Финансово-стопанската професионална гимназия "Васил Левски"  в Монтана и нейните съотборници от ПГ по икономика в Русе, Хасково и..

публикувано на 30.04.24 в 15:20