Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дунав- място за разхлада и почивка- въпреки забраната

Автор:
2
Снимка: Радио ВИДИН

Видинчани търсят прохлада в летните горещини край река Дунав. По плажовете в населените места по поречието на реката има хора и през седмицата, а в почивните дни напливът е още по- голям. 

В началото на месец май областният управител издаде заповед със забрана за ползване на водните площи през летния сезон по цялото поречие на река Дунав на територията на област Видин. Да, може да няма спасител, да мръсно е, но все още има хора, които предпочитат да използват Дунав, като място за почивка и разхлада. 

Ново село се гордее с плажа си, двете заведения и многото хора, каза сътрудникът ни Светла Бондова:

Снимка


"Централният плаж на Ново село е едно от най-хубавите места по българския дунавски бряг. Дали бурният вятър преди няколко дни е отвял табелата "Къпането забранено!" не се знае, но дечурлигата не умеят да четат и не искат да изпуснат прекрасното лятно забавление във водата. Място за плажуване и къмпингуване има поне за 100 човека. Има и екотоалетни. Две заведения работят на брега през летните месеци. Пред едното са поставени саморъчно изработени чадъри. Има и десетлитрови бутилки, в които персоналът и посетителите събираха пластмасови капачки. "


Почивка или просто следобеден плаж, защо трябва да се забранява да използваме нещо, което имаме вече и защо трябва да ходим на басейни?  Ясно е и това, че без спасител никой не приема забраната за къпане насериозно. Какво смятат видинчани провери стажант-репортерът ни Антония Каменова:

"Не цялата река е мизерна... Басейните са по-чисти... Според мен хората посещават плажа на Дунав, поради финансова гледна точка... Всеки идва в нашия град заради реката... Аз ходя от много отдавна най-редовно на Дунав. Трябва да се сложи спасител... Някои хора ходят и с децата си, трябва да има спасител.. По-подходящо е за хората, които харесват да са сред природата... Едно време имаше спасители... Опасно е.... Водата е много мръсна... Аз обичам да ходя, хубаво е... Харесва ми тук..."



Какво е било преди години? Моята баба ми е разказвала как всички заедно са се събирали и са посещавали градския плаж, забавлявали са се и са прекарвали лятото си пълноценно. Дали случайно, или не, срещнах Галина Радионова, дългогодишен бивш кмет на село Кошава, която ми разказа за онова време- "преди":



"Плажът се използваше много преди, четири мандата съм била, имаше и спасители, отпускаха се пари за въжета, топки за забавление за населението. От доста години няма спасители, слагахме табела... Опасно е къпането, когато водата не е спаднала, имаме прекрасен плаж, както на морето, пясък, но трябва да има спасител. Но винаги няма пари..."


Преди могло, сега не може, иди разбери защо е точно така.


Друга тема е, че срещу плажа на Кошава е плажът в Румъния. Изглежда доста по-добре от нашия, чадърите са тръстикови, има водно колело и голям бар. Музиката от румънския бряг се чува и на българския плаж. Едва ли Видин ще има плаж като в Румъния, но е факт, че вчера в късния следобед се случи нещо интересно... На градския плаж се появиха 5 тръстикови чадъра, нов пясък, а душовете заработиха. Недка Лилкова провери ще се ползват ли новите "придобивки":


Снимка"Хубаво е, ако има слънце, ще ползваме чадърите, но са само пет... Винаги като изляза от реката ще се обливам на душа, много се радвам, че го има... Трябва да има кошчета, повече кошчета и хора, които събират боклука, много е мръсно... Пясък трябва още.. Аз водя децата си тук, харесва им, събота и неделя има много хора." - казаха видинчани.


Видин има своята история и своите забележителности, но не трябва да тъне в разруха. За видинчани не е важно кой е отговорен за това да има плаж- важното е да го има.

А ние ще очакваме следващото лято и ... спасителите на плажа.

Повече може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Нинко Кирилов: Срещите ми във Видин са с приятели и читатели

На 8 май е премиерата във Видин на седмата книга на писателят Нинко Кирилов . Стихосбирката "Портокал" излезе миналата година и е посрещната много позитивно от критиката. Роденият и израснал във Видин Нинко Кирилов приема с охота определението за книгата като "Вселюбовна поема", наречена така от Антония Апостолова. С Нико Кирилов..

публикувано на 03.05.24 в 17:33

Приказката на "Малката пекарна": Две години по-сладка

Преди близо 2 години  в едно не голямо видинско село отвори врати една никак не голяма пекарна. А зад щандовете, приютили всякакви благоуханни печива, ни посрещна една никак не голяма пекарка. Това е Криси Иванова . Смело момиче, на безсрамно крехка възраст, поело върху плещите си смелите си мечти и големите си очаквания. Днес, почти 2 години,..

публикувано на 03.05.24 в 12:10

Катя Апостолова, учител от Монтанско - за образователната система преди и сега

В "Думата имат старейшините" ви срещаме с Катя Апостолова, която е работила като учител в Монтанско. Тя е преподавала по български език и литература, музика и руски език, завършила е Великотърновския университет, впоследствие и Шуменския университет. Родена е в Провадия, но още през през 1979 година се мести в Монтана, откъдето е нейният съпруг...

публикувано на 02.05.24 в 16:50

Доволни ли са колоездачите от новата велоалея във Видин

С дългоочакваното отваряне на ремонтираното платно на видинския булевард "Панония" колоездачите в града вече могат да ползват нова велоалея. За да бъде защитена от недобросъвестни шофьори, спиращи автомобилите си върху зоната, тя е маркирана със знаци, изградена е дори вертикална преграда с колчета. Подобни места за хората, обичащи да се..

публикувано на 02.05.24 в 15:55

В "Музикална зона" на Велики четвъртък слушаме произведения от разнообразни автори

Седмицата на Христовото страдание, както и последващото Възкресение са вдъхновение за редица композитори. Преди да чуем музиката, инспирирана от евангелската история обръщаме поглед към класическия композитор и виртуозен виолончелист  Луиджи Бокерини . Следват  Жан Батист Люли  и  Te Deum ,  Йохан Себастиан Бах  -  Air ,  Йозеф Хайдн  с  ораторията..

публикувано на 02.05.24 в 09:00

Видинският художник Петър Дарковски показва свои творби във Великденска изложба в Орешак

Видинският художник Петър Дарковски участва със свои творби във Великденска изложба на Плевенското дружество на художниците, подредена в една от залите на Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в Орешак. Макар че живее и работи във Видин, Петър Дарковски е част от творческата организация на художниците в Плевен. За..

публикувано на 01.05.24 в 16:26
Археологът Ваня Ставрева изнася беседа пред посетители на Исторически музей

Археолог: Промените в праисторията са свързани с промени в труда

Намираме повод в  Международен ден на труда -1 май, за да се върнем към самото начало на тази основна човешка дейност и да разберем как се е променяла и какъв е приносът ѝ за човечеството. Тръгваме от онова далечно минало, за което няма никакви писмени данни, а според някои хипотези по това време трудът бил чисто женска дейност. Това каза археологът..

публикувано на 01.05.24 в 15:00