Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видин е домакин на Международна музикална академия

Снимка: Радио ВИДИН

За поредна година Видинската симфониета е домакин на Международна музикална академия. На тънкостите в музикалното изкуство се обучават студенти по дирижиране, цигулка, виола, виолончело и пиано. 

"Чудесно е отново да бъда тук. Тук съм и с трима участници. Лили Екман - челист и асистента за събитието, помага с организацията, Макс Джейкъбс - цигулар от Балтимор, но живеещ в Пенсилвания, и Кариса Лим, родена в Корея, понастоящем живееща в Америка", каза директорът на Академията Овидиу Маринеску. 

Лили Екман сподели вълнението си от изявите, които ѝ предстоят:

"Много съм развълнувана. В петък е следващият ни концерт, а аз ще изпълнявам пиано квинтет на Дворжак. Това всъщност е третото ми идване във Видин, участвах миналата година през август, след това се върнах отново през януари и представих концерт на Вивалди за 2 виолончела."

Макс Джейкъбс добави: 

"Ще изпълнявам произведение на Моцарт. Сега не се чувствам притеснен, но със сигурност ще бъда. Това е първото ми участие в Международната музикална академия и много ми харесва, обожавам храната тук."

Кариса Лим сподели повече за страстта си към музиката:

"Майка ми е учител по цигулка, така че започнах с цигулка, но след това чух изпълнение на чело по радиото и казах на майка ми: "Мамо, искам да свиря на това когато порасна". Така смених цигулката с чело и си останах с него."

"Програмата тази година е специална, защото отново се събираме с видинските музиканти, те са изключително отдадени. Знаем, че животът не винаги е розов за артистите в днешно време, но винаги оставам впечатлен от отдадеността на музикантите, тяхната страст и колко усилено работят, с какъв респект се отнасят към музиката. Приятели сме, вероятно имам половината оркестър като приятели в социалните мрежи, поддържаме връзка през годината", сподели Овидиу Мариненску. 

Директорът на Международната музикална академия разкри и впечатленията си от град Видин, който за поредна година е домакин на проявата:

"Отделно от музиката, приятелите и Симфониета Видин, която е една невероятна институция, с директор Мирослав Кръстев, ние се наслаждаваме и на много други места в града. Включително "Баба Видин". Освен това навсякъде храната е невероятна, не само българските ястия, правят страхотна пица, паста. Наистина, трябва да бъдем честни. Дойдохме в България заради храната, забравете за музиката!"

Репетициите в Международната музикална академия ще продължат до края на седмицата. Заключителният концерт ще се състои на 16 август, от 19:30 часа, в залата на Видинската симфониета, а участниците обещават невероятни класически изпълнения, които не бива да бъдат изпускани. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

НПО коалиция с апел в училище да се развиват и социално-емоционалните умения

Международно изследване сред 15-годишните крие тревожна картина за българските младежи, алармират неправителствени организации. Изследването  "Социално - емоционални умения за по-добър живот" е на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Обхваща 21 държави. България е включена в него с финансовата подкрепа на фондация "Лъчезар..

публикувано на 24.05.24 в 17:41

Денят на Кирил и Методий в паметта на Видин

Празнуваме Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. На този ден в България се чества делото на славянските просветители Кирил и Методий и българската просвета и култура, включително и създаването на кирилицата в Преславската книжовна школа.  В Държавен архив Видин се пазят..

публикувано на 24.05.24 в 16:45

Пътеписът на Нора Ардашева "Жълтата стрелка"

Пътеписът "Жълтата стрелка" на Нора Ардашева е книга, за която трябва да улучиш точното време, точно като с истинско пътуване. Защото какво е един пътепис, ако не пътешествие, било то и само във въображението на читателя. Може би с повечето книги е така – всяка си иска нейния момент, – но наистина изчакайте да усетите порива, за да последвате..

публикувано на 24.05.24 в 12:00

Изложбата "Яж" на Изабел Иванова от Видин - уверена крачка към успеха в изкуството

Днес се срещаме с Изабел Иванова - една млада видинчанка, която откакто се помни е в търсене на своя талант. Като малка се лута между различни спортове, посещавала е най-разнообразни курсове по пеене, свирене на китара и други, но все не намира себе си. Докато един ден разбира от своя приятелка за курсове по изобразително изкуство при Веселин..

публикувано на 23.05.24 в 17:00

Емилия Георгиева от Железна- за училището в Чипровци и професията на учителя

В навечерието на 24 май в "Думата имат старейшините" ви срещаме с учителката по история Емилия Георгиева от село Железна. Тя е завършила Великотърновския университет, работила е над 40 г. в чипровското училището, където от 1987-ма до 2005 г. е била и директор. По думите на Емилия Георгиева, макар да не е официално признато, учебното..

публикувано на 23.05.24 в 16:50

Журналисти от Радио ВИДИН ще участват в литературно четене по програма "Христо Ботев"

Журналистите  от Радио ВИДИН  Виктория Топалска и Красимир Каменов ще участват в литературното четене в предаването "Артефир" по програма "Христо Ботев" на БНР. Авторското четене ще се проведе в Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност - 24 май.  Представянето на..

публикувано на 23.05.24 в 15:50

Какви вреди нанасят преградите по реките

60% от реките, езерата и влажните зони в Европа не са в добро състояние , което се отразява пряко върху качеството на водата, както и върху популациите на животинските видове, обитаващи съответните екосистеми. Основна причина за това е огромният брой язовири, бентове и бариери. По данни на WWF Европа е континентът с най-много преградени реки и..

публикувано на 23.05.24 в 15:12