Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Как да подготвим първокласник за първия учебен ден 

Откриване на новата учебна година в СОУ Св. Св. Кирил и Методий в Криводол, 15 септември 2014 година, Снимка Жоро Александров
Снимка: Архив: Жоро Александров

Месец август е към своя край и трескавата подготовка на учениците за първият учебен ден вече тече. Много вълнуващо за родителите е изпращането на първокласник в училище. Моментът е на промяна, на настъпване на ново и различно събитие. За родителите това са нови грижи и подготовка. 

Детските психолози и педагози отбелязват, че тръгването в първи клас е доста стресиращ момент в живота. От това, доколко успешно първокласникът ще се адаптира към училището, зависи само и единствено от отношението, което е получавал до сега, както и от дисциплината. Много често децата пропускат голяма част от детската градина, дали защото родителите смятат, че не е важна или с уважителна причина, за съжаление после това се отразява на детето. По този начин училището се превръща в първото място, което детето се налага да посещава сериозно и често пъти това може да го доведе до уплаха.

Как трябва един родител да се държи с детето си точно във времето преди дългоочаквания 15-ти септември, ценни съвети получихме от началната учителка в Основно училище "Иван Вазов" Благовеста Ангелова

"Всъщност подготовката и нагласата за детето в първи клас започват доста преди първия звънец на 15-ти септември. Още от детската градина детето придобива някои навици, необходими му и в училище като например четенето на книжки и образователни игри. С наближаването на първия звънец около бъдещия ученик започва подготовка, която трябва да бъде полезна не само за детето, но и за неговите родители. Децата винаги усещат, ако се крият от тях тревоги и притеснения. Затова е важно родителят да говори с тях честно и откровено и да обясни на детето какво го очаква наистина в училище. Не е необходимо да представя училището като място, на което само се учи и седи. В училище има разнообразни часове, с които детето ще се забавлява и ще учи. Никак не е необходимо родителите да учат децата си на нещо през лятото, ходейки на детска градина те са натрупали една достатъчно добра основа, а нашата работа в училище е да я продължим. Нека децата имат едно пълноценно и безгрижно лято, а с училището ще се захванат през септември." 

Основната цел е детето да си изгради навици за учене през останалата част от живота, а не просто да ходи на училище и да мисли, че това е само по задължение. Ползата, която училището носи, не е в самите знания, а най-вече в развиването на навици за усвояването им, смята Елица Дионисиева, майка на първокласник:

"Вече почти сме се подготвили с каквото необходимо да се приготвим, за да започне синът ми първи клас. Не попадаме в семействата, които е възможно да се възползват от помощите за първокласници, но е напълно нормално да се подпомагат семействата, които наистина имат нужда. Според мен сумата, която е необходима, за да изпратим детето си на училище възлиза около една минимална заплата, като тук включвам дрехи, обувки, тетрадки и всичко, но съм сигурна, че всеки сам решава каква сума трябва да отдели. Самата аз карах детето си да учи и да пише през лятото, докато не разбрах, че не трябва, защото аз мога да го науча по един  начин и после да му е трудно, затова спрях. Смятам, че не трябва да носи  на училище смартфон, който да му отвлича вниманието. По-добре е да е обикновен телефон, с който просто да имаш връзка с него. Притеснен е, но се надявам, че всичко това ще премине, смятаме да посещава и занималня, както и ще се храни на училище, за да може това, което не е усвоено в час, веднага да може да се реагира." 

A сега е време да си припомним, че имаме още седмици до заветното начало на учебната година. Нека малчуганите играят на воля, а родителите да се успокоят, защото 15-ти септември е просто ден като всеки друг.

Вижте още

Гледам те, виждам те в центъра на Видин

Наред с основната реконструкция на централната пешеходна зона във Видин, в тази част на града, бе изградено видеонаблюдение. 58 камери следят около 80% от периметъра на пешеходната зона и записват при уловено движение в обсега на камерата. Камерите са с висока резолюция и записват денонощно, а записите им се пазят 30 дена. Видеонаблюдението е в..

публикувано на 15.07.20 в 17:44

Безработни се обучават за библиотекари във Видин

В края на миналия месец в Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" стартира обучение по част от професия библиотекар, то е по програма "Просперитет" на Агенцията по заетостта и е насочено към безработни хора. В рамките на 300 учебни часа 17 участници в обучението ще изучават дисциплини, свързани с библиотечната професия - Библиотечното дело в..

публикувано на 15.07.20 в 15:55

"Мувмънт лаб" - танцовата работилница на фестивала "The bridge"

При други обстоятелства по това време на годината във Видин се събират младежи от различни краища на страната, за да получат любопитни знания за неща, които ги интересуват от други младежи, по време на фестивала "The bridge" - една от емблемите на летен Видин . Единадесетото издание на феста се провежда онлайн и младите хора липсват физически във..

публикувано на 15.07.20 в 11:15
Валя Ангелова

Пътят на приемните деца, навършили пълнолетие

Какво се случва с едно приемно дете, което навършва пълнолетие и трябва да напусне приемното семейство, в което е живяло до момента? Тема е провокирана от писмото на Валя Ангелова, 12-класничка от Видин , която пише за своите страхове, огорчения и благодарности. Валя Ангелова живее и учи в град Видин. Тази година тя завърши с отличен успех..

публикувано на 14.07.20 в 16:05

Николай Йовков: Керамиката е терапия

Авторска изложба на троянска керамика е подредена в Етнографски музей – Берковица. Произведенията са ръчно изработени от Николай Йовков и дъщеря му Ралица Йовкова. Творците имат свой собствен стил, в творческата си биография имат много общи и самостоятелни изложби, включително в чужбина, както и множество награди. Николай Йовков учи в керамичното..

публикувано на 14.07.20 в 15:55
Победителите в конкурса

"Летене по Радичков" с награди за най- добрите

Приключи надпреварата в тазгодишното издание на конкурса "Летене по Радичков".  Конкурсът се провежда в Берковица и се организира за ученици от областите Монтана, Враца, Видин, Ловеч и Плевен. Разделите са за есе и илюстрация. Целта на конкурса е да популяризира творчеството на Йордан Радичков и да провокира творческите способности на младите..

публикувано на 14.07.20 в 15:35

Кадрови е основният проблем за Видинската болница

Кадровият проблем е основният за болницата във Видин и той не зависи от пандемията , каза прокуристът на лечебното заведение д-р Ивета Найденова . Допълни, че недостигът на  лекари и медицински специалисти е поне от десет години. Само от края на януари лекарите са с трима по-малко, а медицинските специалисти с 31. От..

публикувано на 13.07.20 в 17:24