Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Големият и малкият град- предимства и недостатъци

Снимка: Светослав Цветанов, Радио Видин

В съвременния свят всеки избира къде да живее. Но какви са предимствата и недостатъците да живееш в малък или голям град? На много хора им се налага да вземат такова решение - да направят своя избор дали да тръгнат към големите градове или да предпочетат уюта на провинцията. Естествено, всичко е свързано с работата и заплащането. 

Всички знаем, че в малкия град е по- евтино, но големият дава и големи възможности. Да, но в малкия град всичко ни е на една ръка разстояние и ако си имаме собствено жилище, нещата са чудесни. В големият град обаче са повечето развлечения, по- големите заплати и възможностите за развитие. Всъщност всеки сам избира. Интересна е обосновката за избора на Светослав Димитров, който се е сблъскал със столичната действителност. Той прави анализ на малкия и на големия град:


"В малкия град имаш и по- малко разходи. Плащаш квартира на ниски цени. За собствено жилище данък в общината и консумативи. Нямаш проблем с паркирането...Заплащането е малко по- различно от това в големия град. Ако оправиш компютър на зеленчукова борса например, ще получиш ябълки, а не пари...И пари се дават разбира се, но са по- малко...В големия град е много сложно. Купуваш апартамент, но имаш разходи за чистачка на входа, домоуправител, чип за входа, за паркомясто и т.н.т...Заплащането е много високо, но има и разходи по пътуване...Всъщност в големите градове всичко е пари. Там те санкционират с пари...В големите градове има правила и всичко се плаща..."


Със сигурност, малкият град има своите предимства. По-лесно е например гледането на деца, повече са и местата в ясли, градини и училища. Спокойствие и тишина, нормална среда за семейства и улегнали хора. Помощ от роднини, на които можеш да разчиташ, ако закъсаш- дори да ти заемат 20 лв. до заплатата! Наблизо има села с градини, оранжерии и домашни плодове, зеленчуци, месо и зимнина. Така е - хората в големия град ходят на хипермаркети, а ние, от малкия- на село!


Големият град предлага професионална реализация и кариерно израстване - ако искаш да градиш кариера и да се развиваш, то нямаш работа в малкия град. Рядко в малките градове има присъствие на международни фирми, а за шанс за глобално корпоративно развитие и дума не може да става. 


Стоян Николов е писател, родом е от Монтана, но е избрал да живее във Велико Търново. Живял е в София, но е предпочел старата столица:


"Раснах на воля в село Говежда и на морето... Завърших в Монтана средно образование и отидох да уча във Велико Търново...Съпругата ми успя да ме убеди да се преместим в София за две години, а те станаха девет. Когато бе бременна с втория от тримата ни сина й казах- "Или развод или Велико Търново". Избра второто и сега сме там... Столицата не е моето място за живеене...Блъсканица и бързащи хора...Има си и своя чар, но тук е по-спокойно- и за нас и за децата..."


Гергана Грънчарова е човек на изкуството- художник и вижда през друга призма градовете. Харесва София, но живее в Благоевград:


"Има си предимства големият град. Тук са повечето институции. Има много приятни места...Музеите и галериите са тук...Обичам тихите стари софийски улици...Като човек, който се занимава с изкуство, ме впечатляват красивите сгради...Чувствам се добре и в София, и в Благоевград..."


Според видинчани, градът ни е красив и спокоен, но липсата на работа принуждава хората да търсят препитание в големите градове.
Чуйте повече в звуковия файл. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическите кризи оставят усещането, че Преходът продължава

В навечерието сме на официалния старт на предизборната кампания, с която ще започне и обратното броене към 9 юни, когато ще гласуваме на националните и европейските избори.  Как ще се отрази натрупаното недоверие в изборния процес, засилило се от честите избори, от още по-честите промени в Изборния кодекс и информационната война по машинно-хартиенния..

публикувано на 25.04.24 в 10:00

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00