Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гримът - форма на себеизразяване

Снимка: Радио Видин


В днешно време употребата на грим и козметика е широко разпространена. Думата "козметика" произлиза от гръцки и означава "изкуството да се разкрасяваш". С времето тя се е превърнала не само в начин за подобряване и прикриване на недостатъци, но и във форма на експресивност, особено сред жените. Доста хора смятат, че да създадеш хубав грим е лесно, а гримирането е загуба на време, но всъщност, не е така. 

Нашият тийн репортер Антония Каменова разговаря с Александра Евдокимова и Ванеса Василева, те са ученици от Видин, всяка от тях има своята мотивация да използва гримове.

"За мен това определено е форма на себеизразяване" споделя Александра. "В началото беше главно, за да прикрия несъвършенствата си, но впоследствие наистина ми хареса да си играя с продуктите, да експериментирам, да смесвам цветове и различни визии".

"Когато нося грим, се чувствам уверена, правя го така, че на мен да ми харесва, да се съчетава с дрехите ми понякога, да отива на моето лице. За разлика от началото, когато използвах грим, само за да прикрия несъвършенствата по кожата си, сега използвам грим, за да изразя по-добре себе си и вкуса си"- казва и Ванеса. 

Явно гримирането не е чак толкова лесно, колкото изглежда. За много момичета то вече е хоби, а защо не бъдеща професия. То е начин да подчертаеш стила си и е пряко свързан с модата. Стереотипът, че да си слагаш грим, е загуба на време, в много случаи се оказва неверен. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Денят на Кирил и Методий в паметта на Видин

Празнуваме Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. На този ден в България се чества делото на славянските просветители Кирил и Методий и българската просвета и култура, включително и създаването на кирилицата в Преславската книжовна школа.  В Държавен архив Видин се пазят..

публикувано на 24.05.24 в 16:45

Пътеписът на Нора Ардашева "Жълтата стрелка"

Пътеписът "Жълтата стрелка" на Нора Ардашева е книга, за която трябва да улучиш точното време, точно като с истинско пътуване. Защото какво е един пътепис, ако не пътешествие, било то и само във въображението на читателя. Може би с повечето книги е така – всяка си иска нейния момент, – но наистина изчакайте да усетите порива, за да последвате..

публикувано на 24.05.24 в 12:00

Изложбата "Яж" на Изабел Иванова от Видин - уверена крачка към успеха в изкуството

Днес се срещаме с Изабел Иванова - една млада видинчанка, която откакто се помни е в търсене на своя талант. Като малка се лута между различни спортове, посещавала е най-разнообразни курсове по пеене, свирене на китара и други, но все не намира себе си. Докато един ден разбира от своя приятелка за курсове по изобразително изкуство при Веселин..

публикувано на 23.05.24 в 17:00

Емилия Георгиева от Железна- за училището в Чипровци и професията на учителя

В навечерието на 24 май в "Думата имат старейшините" ви срещаме с учителката по история Емилия Георгиева от село Железна. Тя е завършила Великотърновския университет, работила е над 40 г. в чипровското училището, където от 1987-ма до 2005 г. е била и директор. По думите на Емилия Георгиева, макар да не е официално признато, учебното..

публикувано на 23.05.24 в 16:50

Журналисти от Радио ВИДИН ще участват в литературно четене по програма "Христо Ботев"

Журналистите  от Радио ВИДИН  Виктория Топалска и Красимир Каменов ще участват в литературното четене в предаването "Артефир" по програма "Христо Ботев" на БНР. Авторското четене ще се проведе в Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност - 24 май.  Представянето на..

публикувано на 23.05.24 в 15:50

Какви вреди нанасят преградите по реките

60% от реките, езерата и влажните зони в Европа не са в добро състояние , което се отразява пряко върху качеството на водата, както и върху популациите на животинските видове, обитаващи съответните екосистеми. Основна причина за това е огромният брой язовири, бентове и бариери. По данни на WWF Европа е континентът с най-много преградени реки и..

публикувано на 23.05.24 в 15:12

Екоинспекцията в Монтана обяви конкурс за рисунка за Европейския ден на "Натура 2000"

Регионална инспекция по околната среда и водите - Монтана, обяви конкурс за детска рисунка под наслов „Красотата на природата“. Поводът е   Европейския ден на „Натура 2000“, който се отбелязва на 21 май.   Целта е популяризиране на биологичното разнообразие в България, свързано с изграждането на Национална екологична мрежа НАТУРА 2000, включваща:..

публикувано на 23.05.24 в 15:01