Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видин през очите на Ханс Кристиан Андерсен

Ханс Кристиан Андерсен
Снимка: wikipedia.org


През есента на 1840 година най-добрият разказвач на приказки - прочутият Ханс Кристиан Андерсен предприема голямо пътешествие, заминавайки за Италия, а оттам година по-късно - към Гърция и Цариград. Писателят решава да се завърне в родината си по Черно море и Дунав. Отначало Андерсен дълго се колебае за маршрута, защото България била обхваната от въстание. Австрийският консул в Цариград го съветва да последва австрийските офицери, които поемат по същия път. 

Впечатленията си от българските земи той споделя в своя пътепис "Пътуване по Дунав", част от неговия сборник с пътеписи, озаглавен "Базар на поета". Първите описани впечатления казват следното:

"Българският бряг обаче се извисяваше неравен и обрасъл с растителност, а почвата изглеждаше благодатна за обработване. Но големи площи стояха напълно пусти. Хиляди хора емигрират от Европа към Америка, а колко по-добър дом биха могли да намерят тук. Тук е плодородна земя, разположена до една от най-големите реки на Европа - пътят към Ориента".

За безредици в страната чухме едва като стигнахме с парахода при Русчук (Русе), пише в автобиографията си "Приказка на моя живот" великият разказвач на приказки. Първите български градове, с които се сблъсква, са Силистра и Тутракан, разказва ни днес Мартин Чорбаджийски от Сдружение "Българска история":

"Андерсен е имал афинитет към пътешествията. С един кораб от Цариград тръгва към Кюстенджа, а след това по Дунав с параход. Тръгвайки през Кюстенджа, няма как да не премине през България. В "Базар на поета" подробно са описани дните по Дунав, разглеждането на България и най-вече впечатленията, които това място остава в съзнанието на датчанина. Успява да зърне Русе, Свищов, Никопол. На брега стъпва обаче единствено във Видин. От една страна, това показва голямото значение на този град по онова време. По това време Северозапада е динамично място - огнище на редица въстания, например в Нишко. Андерсен дори се "сблъсква" с един татарин, който се качва на кораба му. Не е бил разбойник, а просто вестител, носещ писмо до Цариград".

Достигайки до бреговете на Видин - последната от българските спирки, Андерсен не успява да слезе безпроблемно. Датският класик, постигнал международна известност още преди смъртта си, все пак успява да разгледа града. Това, което Андерсен вижда, е нещо, което всеки човек трябва да зърне, пише бащата на "Храбрият оловен войник".

"Параходът е възпрян във Видин, а причината е, че се носи слух за болест, идваща от Цариград. Всеки един пътник е "опушван" - процедура, която да увери властите, че няма заразени. Ласкаво се изказва Андерсен за града, особено за видинските бръснари. Хвали тяхното изкуство, качеството им на работа. Определя ги като някои от най-добрите на територията на Империята. Самият комендант на града му изпраща австрийски и немски вестници, от които се информира относно въстанието. Андерсен не е просто турист, който оглежда града, а влага чувствителност и изживява пътешествието, интересувайки се от мястото, на което е попаднал. От думите му осъзнаваме, че се опитва да опознае българските нрави. Прави и друго заключение, пътувайки към Видин. Виждайки Дунавската равнина, писателят не осъзнава как това пространство е изоставено, за да се търси сполука на Запад. Всичко това се случва над 30 години преди България да е свободна".

Ханс Кристиан Андерсен прави своето "сбогом" с нашата страна на границата със Сърбия. "Сбогом, българска земя!" - извикахме ние и се пуснахме към сръбските гори", пише датският поет в своите спомени. "Като минах през Сърбия, Румъния, Унгария и Австрия, аз стигнах най-сетне до Дрезден, отдето по обикновения път потеглих за родината", завършва той.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15
есетри

Пускат в Дунав 1,6 милиона есетри

Въпреки че са надживели динозаврите, днес есетрите са най-застрашената от изчезване група животни в света. От шестте вида есетри, които са се срещали в Дунав, вече са останали само четири. Чигата е застрашена от изчезване, а моруната, пъстругата и руската есетра са със статус на критично застрашени. Oпазването и възстановяването на техните популации..

публикувано на 25.04.24 в 16:12

Археологически проучвания сочат за по-стара история на Гушовския манастир

Нови археологически проучвания на Гушовския манастир край Чипровци сочат за по-ранната история на светата обител. След извършени няколко сондажа и стратиграфски наблюдения около черква на манастира са открити множество фрагменти от стенописи с доста сериозни запазени изображения. Благодарение на стенописите и последващото им проучване е установено,..

публикувано на 25.04.24 в 15:50

С доброволен труд ремонтираха храма под Алботинския скален манастир

С доброволен труд и дарение ремонтираха покрива на храм "Възкресение Христово" в подножието на Алботинския скален манастир. Идеята е на кметството на видинското село Градец, откъдето са договорили местна строителна бригада, която да извърши безвъзмездно нужните строителни дейности. Финансовата подкрепа за материалите е на Видинската митрополия,..

публикувано на 25.04.24 в 12:02

Нов прочит на "Грозното патенце" представят във Видинския куклен театър

"Грозното патенце" ще оживее на сцената на видинския куклен театър. Своя оригинален прочит на любимата приказка от Ханс Кристиян Андерсен ще представи Никола Стоянов. Това е режисьорският дебют в кукления театър на популярния кино и театрален актьор. "Видинската публика ще я изненадаме с нашето различно грозно патенце. Един много симпатичен..

публикувано на 25.04.24 в 11:28