Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искрен Красимиров: Децата са искрата, която ще запали пожара на промяната


Патриотична обиколка в училищата у нас и в чужбина направи д-р Искрен Красимиров - режисьор, актьор и преподавател в НБУ. "Незабравимата България" е името на проект, обединяващ уроци по родолюбие чрез художествено-документални филми, лекции, беседи и дискусии, започнат преди години и събиращ цялата възрожденска история. Той е следствие от филмите на родения в Мездра автор за националните ни герои Ботев, Софроний Врачански, Паисий, Иван Вазов, Левски, Райна Княгиня, Захарий Стоянов и Освобождението на България.

"Тримесечната ми обиколка започна на 6 септември - от Германия, та през Австрия, Чехия и Великобритания, за да стигна до над 100 български училища, детски градини, читалища, музеи, театри и кина у нас. Над 100 хиляди деца, заедно с техните родители и учители, гледаха подготвения от мен спектакъл - най-новия ми, обединяващ откъси от всичките ми досегашни трудове. В моя роден северозападен край посетих Чипровци, Враца, Монтана, Белоградчик и Мездра. Видях и почувствах голямото вълнение от страна на децата - такова, каквото изпитвах и аз. Днес сякаш е мода да се вълнуваме от всичко, но не и нашето, родното. Затова се опитвам да предам традиционните, изконните български ценности - да върна младите към уважението на историята и семейната институция, зачитането на праотците и учителската институция. Не просто с уроци и разкази, а с пример и насърчаване, искам да покажа същността на добротата".

За да засили чувството за самосъзнание и принадлежност, режисьорът избира заглавието "Българска дружина планина повдига" за своя филмов спектакъл.

"Българската поговорка казва, че сговорната дружина планина може да повдигне. Затова децата трябва да се уважават помежду си - това е пътят към изграждане на общество. Нуждаем се от обединение, търпимост, уважение и чиста обич. Боли ме, че българската нация е синоним на разединение - нещо, което не можем да твърдим за съседните държави. Днес родолюбието се изразява в правенето на селфи с националния флаг, когато дойде датата. Патриотизмът е всеки ден да правиш по нещо малко. Нито един политик не прочете какво ни завещават думите на Ботев и Левски: уважение, равноправие, обич. Всички сме едно, щом сме родени в България. На първо място трябва да сме българи, а чак след това европейци и космополити. Отгоре ни наблюдават онези герои, които достойно живяха и гинаха за родината. Нашето величие е резултатът от техния подвиг. Нека не се срамуват от нас".

Основна цел на историческото образование трябва да бъде децата да се асоциират с героите, за да ги разбират. Затова Искрен Красимиров избира да ги въвлича в историческото действие, вместо да им изнася лекция. 

"Фигурите от Възраждането са обикновени хора, такива от плът и кръв - с техните грешки, с мечтите и терзанията в душите. Величието им се крие в тяхното несъвършенство. Левски и Ботев са предадени от наши. Не можем да твърдим, че сме народ от предатели заради няколко души, които не са били достойни за родното си потекло. Историята не е единствено в паметниците, както и не е достатъчно просто да се поклониш пред такъв монумент. Историята е "писана" чрез действията и животите на плеядата храбреци. За да привлека и обхвана цялото внимание на аудиторията, аз въвличам учениците в спектакъла. В българското училище се преподава за Паисий чак в 11 клас. Ето го примера за сбърканата системата: на 18 години не си разбрал за делото, не си запознат с героите и ценностите, за които са се борили. От ранна детска възраст трябва да разказваме на децата, да им показваме, да търсим техния интерес. Само така ще осъзнаят, че добродетелта означава морално превъзходство".

Следващото поколение ще изгради новата България, на мнение е Красимиров. Да обикалям по градовете, да възпитавам патриотизъм, връщайки децата към националните им корени, е моя мисия, казва още режисьорът. Именно затова памет нашенска е най-важният синоним на родовата памет, която е първата крачка към осъзнаването на родовата чест - онова "цвете", което не се се продава, подарява или заменя. 

"Вярвам, че интерес към общонационалното е невъзможен, ако преди всичко няма отношение към собствената родова памет. Давам пример на децата със самия себе си. Аз разбрах едва когато завършвах училище, че дядо ми е бил съмишленик на Ботев. Всичко започва от семейството - стига да се разровиш, юнаци и герои е имало. Първата стъпка е да осъзнаеш, че твоята собствена кръв е била част от делото. Редица са запечатаните в съзнанието ми случки с ученици през годините: един третокласник веднъж каза, че уроците в училище не са толкова интересни. В Раднево едно момиченце се разплака, защото убиха Христо Ботев във филма. Обясних и, че той не е безсмъртен, но завинаги ще е жив в нашите сърца. Насетне бъдещето зависи от децата. Каквото посееш, това ще пожънеш. Това е моята причина да съм се посветил на това дело. Добрият пример трябва да бъде даден, за да бъде осъзнат. Затова аз ще продължа да инвестирам в младите лица, които все още не са загубени, за разлика от предходните поколения. Апостолската дейност е да припомним за изминатия исторически път, който сам показва какво е добродетел и ценност. Огънят днес може да е изстинал, но не е угасналЛевски и Ботев са осъзнавали правилно, че Просвещението води след себе си политическата свобода, не обратното".

"Голи са народите без книги, немощни да се борят без оръжие с противника на нашите души. О, будители народни, цял низ светли имена чисти, сияйни, благородни, вий сте нашите знамена най за вечни времена", пише през ХХ век епископ Константин. Апостолът на свобода преживе изрича символичните думи, че "Не си народен: виждаш народното зло и не го казваш".

Не е достатъчно да не забравим завета на нашите предци, борили се за мир и за демокрация, за просперитет, за хуманност и добросъседство, за благоденствието на България в общността на демократичните европейски народи. Общата национална кауза е във високия морал - същият, който неуморно Искрен Красимиров възпитава в децата. 

България никога не е била малка - нито като народ, нито като интелект и култура. Народ, който забравя постиженията си обаче, се превръща първо в тъпла, а после в стадо. Нашето стадо от години е тръгнало към пълното си национално обезличаване. Вината е в общата безпросветност. По-добре късно, отколкото никога, завърши Искрен Красимиров.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Конкурс кани млади художници да нарисуват Белоградчишките скали

Млади творци от цялата страна са поканени да творят в конкурса "Белоградчик - скалната столица на България" . Творбите им ще бъдат оценени от жури и най-добрите ще бъдат показани в изложба. Конкурсът се организира за трета поредна година по инициатива на съпругата и дъщерята на скулптора Вълчо Вълчев - Йоанна Кемилева и Теодора Вълчева. Организатори са..

публикувано на 26.04.24 в 16:47

Шевиците в живота на Диана Минкова от Видин

Миналият уикенд във Видин се състоя занаятчийски базар и нямаше как да не отидем до там, за да се срещнем с някой творец. Намерихме доста талантливи местни занаятчии, с които ще ви срещаме в една поредица в идните петъци. Днес ви запознаваме с Диана Минкова от Видин, която още от времената, в които много жени бродираха гоблени, се влюбва в..

публикувано на 26.04.24 в 16:00

Йоркширският териер Оливър и обратният път към дома

Да си вземеш куче или друг домашен любимец не е лесно решение и никога не бива да бъде такова. Защото веднъж отвориш ли дома си за своя домашен любимец, той бързо става част от семейството и получава своето място в сърцето ти. И неусетно започваш да поставяш нуждите му преди собствените, така че си готов дори да се върнеш по спешност от пътуване,..

публикувано на 26.04.24 в 15:50

Видинските математици първи в състезанието "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации"

Отборът на ППМГ "Екзарх Антим I"- Видин се класира на първо място в Областния етап на Националното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации". Той ще представя област Видин на националния кръг. Събитието премина на два етапа - теоретична и практическа част.  Теоретичната част се проведе в конферентния център на..

публикувано на 26.04.24 в 14:16

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15