Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преструктуриране на Здравната каса- възможно ли е?

Снимка: Радио ВИДИН

Преструктуриране на здравните каси в страната е обсъдено на заседание на Надзорния съвет на НЗОК. Подхвърлена е идеята от 28 сега, да станат 6. Съветът е дискутирал и дали здравноосигурените да могат да се лекуват безплатно само в района, в който живеят и в болници, с които съответната районна каса има сключени договори. Решението на Надзорния съвет е управителят на НЗОК на следващо заседание да представи идеен проект и проект на техническо задание за възлагане изготвянето на анализ, свързан с предложения за оптимизация на дейността и административните структури на Касата.

Къде се лекуват видинчани и защо са направили такъв избор:

"Стига да има специалисти, те напуснаха града... Ходим, разбира се, в Монтана, София, защото тук не сме много сигурни, че ще получим адекватно лечение. Ние не държим да пътуваме на друго място, просто тук да има достатъчно лекари, при които да отидем и да им имаме достатъчно доверие... Не, не искам да ходя. Случвало ми се е един път наскоро. Как ще се лекуваме само тук, кой да ни лекува? Трябва да има лекари. При кого да идеш? Човек ходи от зор, от чудо, не че му се ходи..."

Д-р Емил Лилов е специалист по здравен мениджмънт, депутат в 38-ото Народно събрание, работил е и в Здравната каса и в Регионалната здравна инспекция във Видин. 

"Тази тема, която е дискутирана, е много интересна. Тя е разглеждана отдавна. До този момент нищо не е направено. Като четем стенограмата, виждаме, че заседанието на Надзорния съвет е било с друга цел- анализ на икономическите показатели, някои икономически казуси и за ДМС-то, което се дава на служителите на Касата и тук вече изведнъж вкарват този въпрос за числеността на здравните каси, за тяхната функция и за начина на това преструктуриране, което да доведе до икономически показатели, които да бъдат по- малки, в сравнение със сегашните разходи за Националната осигурителна каса. Разбира се, има определена логика. Говори се за пари, как може да се свият бюджетите, така че да се получи икономия. Не ми е ясно обаче накъде ще бъде насочена тази икономия. И се смята, че броят на заетите в здравната каса е доста раздут", обясни д-р Емил Лилов.


Проблемът изисква многостранно анализиране. Липсата на сграден фонд не е същината на въпроса. Освен това съвременните технологии дават възможност за оперативна работа и дистанционно:


"Например, воденето на счетоводството би могло да се води и от по-централизирано звено. Като тук има по- малка структура. Информационната система- този голям блок от информация, който се събира- здравноосигурени, диспансеризирани, профилактични прегледи, това може да се работи от някакъв център и по този начин да се махнат излишни хора. Предполагам видяхте, че те обсъждат и проблема с контрольорите. Защото контролът е важен. Аз, когато работих в националната каса като регионален координатор, това беше идеята, да могат такива хора, те са неутрални, защото от от Враца, Монтана, Оряхово, Лом, аз не ги познавам колегите и отивам там безпристрастно. И тук съответно би трябвало да се направи наистина едно сериозно контролно звено, което да оперира тези планови райони."


Друг важен проблем е финансирането на здравеопазването. 


"Виждат се слабостите в този модел, виждат се и положителни неща. Би трябвало, имаме такива звена, които са катедри по социална медицина, където има доста компетентни хора. Освен това политиците трябва да кажат как виждат те здравеопазването. Защото според мен здравеопазването е елемент от националната сигурност. Не може този неолиберален модел, която болница може и издържа, тя да съществува, която не може- да се затвори. Хубаво, като се затвори, какво става? Няма държава, която да не подхожда с необходимото внимание към тези моменти", категоричен е д-р Емил Лилов.


Председател на Българската асоциация за закрила на пациентите е адвокат Пламен Таушанов. Предложението на заседанието на Надзорния съвет е по повод проучване на консултантска одиторска фирма преди 8 години. Идеята на проекта е била да се повтори структурата на НАП- от 28 да има 6.

"Тук има едно друго ограничение, което няма в проекта, а именно- да се ограничат правата на здравноосигурените лица да се лекуват само в района си. Това е решено преди повече от 8 години, така че няма как да се връща това положение. И ползвайки правата си здравноосигурените лица да се лекуват където искат, средно от една област 8 до 10 процента не се лекуват в областта", каза Пламен Таушанов.

Това поражда проблеми- хем ги няма пациентите в тези области, хем съответните районни каси твърдят, че пациентите са същите.

Идеята да се обединят касите в 6- за няколко области е била, ако се извърши такова административно деление на общината. Такова обаче няма. Освен това, това е чисто административно обединение и то не трябва да касае правата на пациентите.

"Друго, което се цели с подобно окрупняване, е свързано с това, че в момента районните каси извършват така леко безсмислена дейност от гледна това на това- има си определени екипи, които си проверяват определени болници и всичко това е предварително известно. С или без предизвестие. Т.е когато вече в района не е само една каса, а са районите на още няколко каси, директорът и съответните контролни органи, ще могат да пращат от единия край на този регион инспектори в съвсем друг район и вътре ще се разместват, както е в митниците и други, да се въртят на някакъв ротационен принцип."

Друго затруднение са останалите неусвоени средства в отделни районни каси:

"Има в зависимост от желанията на пациентите неравномерно разпределение на средства там, където пациентът иска да се лекува."

С въвеждането на лимитната дейност се нарушиха правата на пациентите. Има вече спечелени над 50 дела, с над 50 милиона които касата ще плаща във връзка с надлимитната дейност, допълни адвокат Пламен Таушанов.


Според бившия здравен министър проф. Радослав Гайдарски дискутираните предложения трябва да се предложат на обществен дебат:

"Аз съм категорично против това да бъдат ограничени хората. Хората трябва да бъдат свободни да се лекуват навсякъде в страната, където намерят за най-добре."



Още по темата може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Хората в Смоляновци: Най -хубавото село, живее се прекрасно

Село Смоляновци е едно от големите села в община Монтана. Намира се в планина Стовци, простира се покрай двата бряга на река Цибрица, над която има няколко моста. Пътната мрежа в селото е 35 км и се нуждае от сериозна  поддръжка.  В миналото селището е достигало до 1200 жители, защото тук се е развивала миньорска дейност, добивали са се..

публикувано на 26.04.24 в 12:45
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическите кризи оставят усещането, че Преходът продължава

В навечерието сме на официалния старт на предизборната кампания, с която ще започне и обратното броене към 9 юни, когато ще гласуваме на националните и европейските избори.  Как ще се отрази натрупаното недоверие в изборния процес, засилило се от честите избори, от още по-честите промени в Изборния кодекс и информационната война по машинно-хартиенния..

публикувано на 25.04.24 в 10:00

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00