Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Преструктуриране на Здравната каса- възможно ли е?

Снимка: Радио ВИДИН

Преструктуриране на здравните каси в страната е обсъдено на заседание на Надзорния съвет на НЗОК. Подхвърлена е идеята от 28 сега, да станат 6. Съветът е дискутирал и дали здравноосигурените да могат да се лекуват безплатно само в района, в който живеят и в болници, с които съответната районна каса има сключени договори. Решението на Надзорния съвет е управителят на НЗОК на следващо заседание да представи идеен проект и проект на техническо задание за възлагане изготвянето на анализ, свързан с предложения за оптимизация на дейността и административните структури на Касата.

Къде се лекуват видинчани и защо са направили такъв избор:

"Стига да има специалисти, те напуснаха града... Ходим, разбира се, в Монтана, София, защото тук не сме много сигурни, че ще получим адекватно лечение. Ние не държим да пътуваме на друго място, просто тук да има достатъчно лекари, при които да отидем и да им имаме достатъчно доверие... Не, не искам да ходя. Случвало ми се е един път наскоро. Как ще се лекуваме само тук, кой да ни лекува? Трябва да има лекари. При кого да идеш? Човек ходи от зор, от чудо, не че му се ходи..."

Д-р Емил Лилов е специалист по здравен мениджмънт, депутат в 38-ото Народно събрание, работил е и в Здравната каса и в Регионалната здравна инспекция във Видин. 

"Тази тема, която е дискутирана, е много интересна. Тя е разглеждана отдавна. До този момент нищо не е направено. Като четем стенограмата, виждаме, че заседанието на Надзорния съвет е било с друга цел- анализ на икономическите показатели, някои икономически казуси и за ДМС-то, което се дава на служителите на Касата и тук вече изведнъж вкарват този въпрос за числеността на здравните каси, за тяхната функция и за начина на това преструктуриране, което да доведе до икономически показатели, които да бъдат по- малки, в сравнение със сегашните разходи за Националната осигурителна каса. Разбира се, има определена логика. Говори се за пари, как може да се свият бюджетите, така че да се получи икономия. Не ми е ясно обаче накъде ще бъде насочена тази икономия. И се смята, че броят на заетите в здравната каса е доста раздут", обясни д-р Емил Лилов.


Проблемът изисква многостранно анализиране. Липсата на сграден фонд не е същината на въпроса. Освен това съвременните технологии дават възможност за оперативна работа и дистанционно:


"Например, воденето на счетоводството би могло да се води и от по-централизирано звено. Като тук има по- малка структура. Информационната система- този голям блок от информация, който се събира- здравноосигурени, диспансеризирани, профилактични прегледи, това може да се работи от някакъв център и по този начин да се махнат излишни хора. Предполагам видяхте, че те обсъждат и проблема с контрольорите. Защото контролът е важен. Аз, когато работих в националната каса като регионален координатор, това беше идеята, да могат такива хора, те са неутрални, защото от от Враца, Монтана, Оряхово, Лом, аз не ги познавам колегите и отивам там безпристрастно. И тук съответно би трябвало да се направи наистина едно сериозно контролно звено, което да оперира тези планови райони."


Друг важен проблем е финансирането на здравеопазването. 


"Виждат се слабостите в този модел, виждат се и положителни неща. Би трябвало, имаме такива звена, които са катедри по социална медицина, където има доста компетентни хора. Освен това политиците трябва да кажат как виждат те здравеопазването. Защото според мен здравеопазването е елемент от националната сигурност. Не може този неолиберален модел, която болница може и издържа, тя да съществува, която не може- да се затвори. Хубаво, като се затвори, какво става? Няма държава, която да не подхожда с необходимото внимание към тези моменти", категоричен е д-р Емил Лилов.


Председател на Българската асоциация за закрила на пациентите е адвокат Пламен Таушанов. Предложението на заседанието на Надзорния съвет е по повод проучване на консултантска одиторска фирма преди 8 години. Идеята на проекта е била да се повтори структурата на НАП- от 28 да има 6.

"Тук има едно друго ограничение, което няма в проекта, а именно- да се ограничат правата на здравноосигурените лица да се лекуват само в района си. Това е решено преди повече от 8 години, така че няма как да се връща това положение. И ползвайки правата си здравноосигурените лица да се лекуват където искат, средно от една област 8 до 10 процента не се лекуват в областта", каза Пламен Таушанов.

Това поражда проблеми- хем ги няма пациентите в тези области, хем съответните районни каси твърдят, че пациентите са същите.

Идеята да се обединят касите в 6- за няколко области е била, ако се извърши такова административно деление на общината. Такова обаче няма. Освен това, това е чисто административно обединение и то не трябва да касае правата на пациентите.

"Друго, което се цели с подобно окрупняване, е свързано с това, че в момента районните каси извършват така леко безсмислена дейност от гледна това на това- има си определени екипи, които си проверяват определени болници и всичко това е предварително известно. С или без предизвестие. Т.е когато вече в района не е само една каса, а са районите на още няколко каси, директорът и съответните контролни органи, ще могат да пращат от единия край на този регион инспектори в съвсем друг район и вътре ще се разместват, както е в митниците и други, да се въртят на някакъв ротационен принцип."

Друго затруднение са останалите неусвоени средства в отделни районни каси:

"Има в зависимост от желанията на пациентите неравномерно разпределение на средства там, където пациентът иска да се лекува."

С въвеждането на лимитната дейност се нарушиха правата на пациентите. Има вече спечелени над 50 дела, с над 50 милиона които касата ще плаща във връзка с надлимитната дейност, допълни адвокат Пламен Таушанов.


Според бившия здравен министър проф. Радослав Гайдарски дискутираните предложения трябва да се предложат на обществен дебат:

"Аз съм категорично против това да бъдат ограничени хората. Хората трябва да бъдат свободни да се лекуват навсякъде в страната, където намерят за най-добре."Още по темата може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Ще запазят ли работните си места българите, работещи в чужбина

В края на 2019 година, за първи път в историята, българите в чужбина изпратиха рекордна сума към страната ни. Малко над 1 милиард и 100 милиона евро са парите на емигрантите, прехвърлени към български сметки, показаха данни на Евростат, след справка с БНБ. Гурбетчиите отново са най- големият инвеститор в България, като според статистиката около 80%..

публикувано на 01.04.20 в 12:40

Мартен Калеев: Отвикнахме да се съобразяваме с останалите

"Намираме се в особена ситуация, защото има бедствие, което по някакъв начин ни заплашва и може би главно егото и чувството за самосъхранение би трябвало да ни вразумяват. Лесно е, когато човек е млад, здрав, богат и свободен , но в случая не е така. Този блян много често се съчетава с лекомислие, с желание да се осъществи сега и веднага. Заради това..

публикувано на 31.03.20 в 13:46

Владимир Зарев: Сега е моментът да озаптим човешкия егоизъм

"Ние и без това се топим ежедневно, поне това дано ни отмине. Голямо щастие за България е проф. ген. Мутафчийски, защото намери механизма, който би могъл за спре пандемията и използва властта си по най-правилния начин, за да въведе тези правила, които наистина са страшно важни, ако искаме да оцелеем като народ." Това сподели в "Посоките на делника"..

публикувано на 31.03.20 в 12:09

Над хиляда са новите безработни на ден в страната

Близо 75 000 бъл гарски компании с над 250 000 служители са пряко засегнати от ограничителните мерки, заради коронавируса. Данните са на платформата за икономическа информация и анализи "Hit Horizons."   Според социалното министерство над хиляда души вече се регистрират дневно като безработни в страната.  Откакто е въведено..

публикувано на 30.03.20 в 15:31

Спорт по време на карантина

Тези дни, когато стоим затворени вкъщи, освен социалният контакт на живо ни липсват и разходките. На някои, които са свикнали да спортуват, им липсва физическото натоварване. Възможно ли е да поддържаме форма и в изолация? Интересна инициатива имат кинезитерапевтите от  Русенския университет "Ангел Кънчев" , разказва гл. ас. д-р Деница..

публикувано на 26.03.20 в 13:36

Задава ли се лято без концерти и фестивали заради коронавируса

Световната пандемия, причиненена от бързото разпространение на коронавируса, удари всички сфери на социалния и духовния живот на хората навсякъде по света. Ежедневно срещаме заглавия за отмяна на концерти, фестивали, състезания и публични мероприятия. Отменена бе дори и олимпиадата в Токио, което е прецедент в световната история. Какво ще се случи с..

публикувано на 25.03.20 в 11:18
Красимир Богданов от ВМРО

Красимир Богданов: Мерките срещу COVID-19 са адекватни и навременни

Твърде строги или напротив- недостъчни, са мерките срещу разпространението на коронавируса у нас? Трябва ли да се помисли повече за хората, които загубиха работните си места временно или за постоянно заради кризата, както и за техните работодатели? Гледната точка на народния представител от ВМРО Красимир Богданов : "Към този момент, мисля, че..

публикувано на 24.03.20 в 13:54