Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Чистят отново шахти и канали в квартал "Нов път" във Видин (видео)


Отпадни води заливат улици във видинския квартал "Нов път". Проблемът не от сега, но валежите през последните дни повишиха нивото на водата и съответно на недоволството в квартала. Жители разказаха, че от години шахтите са запушени и вместо да отводняват, връщат мръсна вода от канализацията на улиците. Засегнати са 5-6 улици, сред които - "Стара планина" и успоредната на нея - "Байкал":


"Шахтата е запушена ето там, където се събира вода. Дъждовната вода няма къде да се изтича. Ето и голямата шахта, и малката. Никой не чисти нищо. Така е от юни миналата година. Сега вали дъжд, а ако напече малко слънце - мирише, не може да се диша, може да се хванат разни болести. Водата не се отича, няма къде. От тоалетните и шахтите излиза навън...

Казват, че хората не плащат водата. Днес всички си платиха. Аз не съм успял, ето сега отивам във ВиК да си платя водата...
Шахти има, но всичко е затиснато, това не е от сега, от 10 години не се чисти...

Това направо е река там. А децата минават по тази улица, за да отидат на училище. Канализацията е запушена. Долу има помпа, която трябва да се оправи..."


Проблемът бе обсъден на последното заседание на Общинския съвет във Видин. Людмил Димитров от групата на БСП изнесе информация за състоянието на ВиК системата в квартала и настоя за цялостно решение:

"На 13 януари посетихме улиците "Стара планина" и "Димчо Дебелянов" в квартал "Нов път", където установихме, че улиците са наводнени, водата от тях не се оттича в шахтите. Във връзка с многократните запитвания и жалби до нас относно състоянието на ВиК мрежата в квартал "Нов път", ние проведохме редица срещи. На тези срещи се установи следното: налягането във водопроводната мрежа е недостатъчно и не позволява цялостно задоволяване на нуждите на жителите на квартала; канализационните тръби и шахти на много улици са запушени, с недостатъчни наклони, не се почистват или изцяло липсват. Отвеждащият колектор е в неработещо състояние... Ние предлагаме да бъде изготвена стратегия - пътна карта за цялостно решаване на проблема..."


Канализацията ще бъде отпушена в най-кратък срок, обясни кметът Цветан Ценков и призова местното население също да подпомогне активно процеса:

"В съвсем краткосрочен план съм извикал фирми от София и се надявам още този месец да отпушим канализацията, тя е около 2 000 метра. Вече съм говорил с местните хора да извадят всички безработни, които имат възможност да помогнат на фирмата, и когато започнем почистването, те да участват във ваденето на всички тия материали, които са набутали в канала...Този проблем го знам и наистина като човек и лекар го гледам много сериозно, защото това е недопустимо в 21 век. Още повече, че тези хора пътуват сега из цяла Европа и виждат едно друго отношение на техните общества, но имат и други отговорности, и ги спазват. И аз това им казах: Този процес е двустранен."Около 20 000 лева ще плати Общината за отпушването на канализацията в квартала. Това е краткосрочното решение, което предстои, каза кметът. По думите му, в дългосрочен план е необходимо разработването на проект за воден цикъл, който да обхване квартал "Нов път", град Дунавци и по-големите села около Видин.
Галерия

Вижте още

Бодро да се изкачваме по духовните стълби

Неделята, в която се намираме днес е Четвърта на Великия пост , посветена на един отец на Църквата, който както тогава през своя земен живот, така и днес подклажда силата на вярата, надеждата и любовта в сърцата на хората в Христа Иисуса нашия Господ, а именно, св. Йоан Лествичник . "Поздравявам ви братя и сестри с неделния..

публикувано на 29.03.20 в 08:00

Как са се справяли с епидемиите през миналия век във Видинско

Масови епидемии е имало и в миналото . Документалните масиви на училищните инспекции, общинските и полицейски управленияна, които се съхраняват във Видинския архив, свидетелстват за мерките, които са налагани, с цел да се предпази населението от масовото разпространение.   Примери от първата половина на ХХ век , съхранени в Държавен архив-..

публикувано на 27.03.20 в 13:08

Нина Петкова, кмет на община Георги Дамяново: Моята мечта е това, което върша, да се вижда

В началото на месец март гостувахме на Георги Дамяново, една невероятно красива община с малки и спретнати селца. Тук времето тече бавно, спокойно, хората не бързат заникъде и тяхното единствено желание е просто имат да имат работа, за да осигуряват семействата си и да имат приличен живот. Хората тук са трудолюбиви, добри  и отзивчиви. Община..

публикувано на 27.03.20 в 12:10
Старши комисар Петър Коцин, директор на Областната дирекция на МВР- Видин

Старши комисар Петър Коцин: Колегите работят на терен денонощно, препоръките се спазват

Срокът на мерките против разпространението на епидемията от коранавирус е удължен до 12 април с нова заповед на здравния министър. За какво следи полицията от първа линия и какъв е животът на хората под карантина- разговаряме с директора на Областната дирекция на МВР старши комисар Петър Коцин.  Каква организация е създадена..

публикувано на 27.03.20 в 10:34

В ромския квартал във Видин шият безплатни маски за жителите

Семейство Албена и Найден Георгиеви дарили парите за материали, а жени от кваратала добраволно се захванали с ушиването им. Албена и Найден вярват, че помагат за спасявеното на човешки животи. "Тази инициатива, се роди като едно наше семейно решение с идеята, че трябва да спасим човешки животи. Били сме свидетели на това, как дете на наше..

публикувано на 26.03.20 в 16:03

Променена е транспортната схема в община Видин

С ново разписание са автобусите в община Видин. Промяната е за периода на извънредното положение. За повечето междуселищни линии от общинската транспортна схема превозвачите са оставили по два курса на ден- сутрин и след обяд, каза  Венета Йорданова - младши експерт "Транспорт, контрол и разрешителни режими" в Община Видин:..

публикувано на 26.03.20 в 15:02

Четири семейства са под карантина в село Дреновец

През последните седмици и дни сме свидетели на завръщането на много наши сънародници от чужбина, заради пандемията от коронавирус. Хората в по- малките населени места са притеснени дали тези, които трябва да останат у дома си под карантина, действително спазват ограниченията. Каква е ситуацията във видинското село Дреновец , община Ружинци, разказа..

публикувано на 26.03.20 в 14:55