Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Безплатно измерване на кръвна захар организира ежемесечно Клуб "Диабет" във Видин

Снимка: Радио ВИДИН

Клуб "Диабет" продължава и през 2020 година провеждането на безплатни измервания на кръвната захар и лекции на теми, свързани със захарния диабет. Двете инициативи са достъпни както за членове на организацията, така и за всички жители на Видин и областта, обясни председателят на клуба Катина Велкова:

"Това е нашият приоритет, към който трябва да се стремим. Смятам, че с това хората са доволни, защото винаги имат възможност да проверят кръвната си захар. Ние го правим от 3-4 години и смятаме, че това решение е правилно. За да може да се изпълни това, имаме дарения от фирмите на консумативи, без които ние не бихме имали възможност. Обикновено скринингът се прави около 16-то число на месеца, ако е почивен ден, правим го в първия работен. Скрининг правим и в общините, които са присъединени към нас, а това са: Белоградчик, Димово, Кула, Ново село и Брегово. Там веднъж месечно или на 3 месеца отиваме на място. Не е необходимо човек да е член на клуба, за да се възползва. Това се прави за всички граждани, за да се обхванат именно от тази ранна профилактика за откриване на кръвната захар. Изследват се от 30 до 70 души на ден, имали сме и повече, в квартал "Нов път" дойдоха 110 човека за няколко часа. Заедно със скрининга в края на всеки месец организираме лекции, свързани с диабета."

Над 1400 души са членовете на Клуб "Диабет" във Видин и неговите представителства в региона. Възрастта на новоприетите членове непрекъснато намалява, обясни Катина Велкова:

"И по-млади хора вече се забелязват, че са в начален стадий на диабет. Обръщат се към нас за консултации. Жалко, че по статистика при децата също се увеличава борят на засегнатите от диабет. Те имат детска асоциация и се обръщат към нея. При нас идват хора от 30 до 40 години и се записват, защото нищо не знаят за диабета, а трябва да се изучат нещата, за да може заболяването да се контролира."


Вижте още

Видинчанин е сред създателите на електронни учебници у нас

В рубриката ни "Професия Хоби" този петък ви срещаме с един от създателите на електронните учебници в България, издавани от най-голямата издателска къща у нас "Просвета". Той се казва Владимир Кръстев и е от Видин. Завършва Природо-математическата гимназия "Екзарх Антим I" през 2003 г. Продължава висшето си образование в Американския университет,..

публикувано на 29.05.20 в 17:23

Деветата Щуроландия във Видин ще е онлайн

Темите в "Едно" на 29 май 2020 година: *След месеците, в които заради пандемията и извънредното положение Центърът за социална рехабилитация и интеграция към фондация " Подкрепа за реализация"- Видин беше на разположение на потребителите си предимно онлайн, отново се готви да отвори врати за посетители. *Работата с..

публикувано на 29.05.20 в 17:00

Включване на заболяването лимфедем в клинична пътека искат пациенти

Пациентска организация настоява за включване на заболяването лимфедем в клинична пътека на Здравната каса. В момента пациентите с тази диагноза не получават никаква подкрепа от институцията. Помощните средства, от които те ежедневно имат нужда, са прекалено скъпи и малцина от тях могат да си ги позволят, обясни председателят на Българската..

публикувано на 28.05.20 в 18:38

Кампания събира книги за читалищата във Видинско

Кампания по спасяване на стари книги ще направи своя рестарт в началото на месец юни във Видин. Заради извънредното положение инициативата временно бе преустановена, но с отпадането на противоепидемичните мерки събирането на книги за читалищните библиотеки се предвижда да продължи, обясни организаторът Теодосия Микова: "Поради стеклите се..

публикувано на 28.05.20 в 10:26

В "Музикална зона" на 28 май 2020 слушаме Джими Коб

На 24 май, на 91-годишна възраст от този свят си отиде американският джаз барабанист Джими Коб, известен най-вече като член на Първия велик секстет на Майлс Дейвис. Обръщаме внимание на негови работи с Дейвис, с Уинтън Кели, с The Great Jazz Trio на Ханк Джоунс, на два от квартетите му – с китариста Майк Стърн и с китариста Алесио Менкони...

публикувано на 28.05.20 в 09:00

Ученици говорят за проблемите на пчелите

Ученици от Профилираната природоматематическа гимназия "Екзарх Антим І" във Видин посетиха екзотичния остров Реюнион, който е френско владение. Там със свои връстници от други европейски страни говориха за екологичните проблеми и ролята на пчелите за запазване на екологичното равновесие. Посещението бе по проект "To Bee or Not to Bee in Nature" , а..

публикувано на 27.05.20 в 18:40

Изложбата "Карантинно творчество" в галерия "Поломие"

Художници представят изложбата "Карантинно творчество" в художествена галерия "Поломие" в Лом. Със свои работи, създадени по време на извънредното положение, участват 11 творци, сред които трима ученици. Идеята дава художникът Кирил Апостолов: "Решихме, че може да си направим малка изложба и колегите се отзоваха, дадоха по две- три..

публикувано на 27.05.20 в 16:10